Jelenlegi hely

Az iskolások internethasználatát segítő kiadványokat jelentetett meg a NAIH

Kulcs a net világához címmel két kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH); az iskoláskorú gyerekeknek, valamint szüleiknek és a pedagógusoknak szóló tájékoztatókat a hatóság elnöke pénteken egy budapesti iskola rendhagyó óráján mutatta be újságírók előtt.

Péterfalvi Attila azt mondta, szeretnék, ha az internetes szótárt, fogalmakat, konkrét jogeseteket és pozitív nemzetközi példákat ismertető kiadványok beépülnének a magyar közoktatásba, így például informatika vagy etikaórán használhatnák azokat.

Közölte, a hatóság gyerekjogi projektjét lezáró - a jövő héten az interneten is elérhető - kiadványok megjelentetését, népszerűsítését a médiában, valamint az angol nyelvű fordításukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Facebook is támogatja, és várhatóan rövidesen együttműködési megállapodást kötnek majd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Telekommal is.

Péterfalvi Attila elmondta, várhatóan klipeket forgatnak, és ezeket mutatják be a közmédiában, a most elkészült kiadványokat pedig oktatási intézményekben akarják terjeszteni. Hozzátette: az angolra fordított köteteket külföldön is terjeszteni szeretnék, akár az EU alapjogi ügynökségén vagy az ENSZ-en keresztül.

Azt hangoztatta, a kiadványokkal az internet veszélyeire, árnyoldalaira akarják felhívni a figyelmet, és azt akarják elérni, hogy ezek a veszély tudatosodjanak bennük. Azt is szeretnék - fűzte hozzá -, hogy a diákokban empátiakészség alakuljon ki, és megértsék, hogy a közösségi oldalakon közzétett negatív véleményeknek, "csúfolódásoknak" milyen komoly, sokszor katasztrofális következményei lehetnek. A diákoknak tartott előadásában a NAIH elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a másokat bántó kommentek, bejegyzések az írójuk számára akár szórakoztatónak is tűnhetnek, ám az "áldozatoknak" komoly problémákat, konfliktusokat okozhatnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy a netre egyszer feltöltött fényképeket gyakorlatilag nem lehet eltüntetni, így a közösségi oldalakra kitett, onnan ismeretlenek által letöltött képek - akár évekkel később - például pedofil portálokon is megjelenhetnek, vagy problémát okozhatnak egy későbbi állásinterjú során.

Közölte azt is, hogy a diákoknak szóló kiadványban felsoroltak több hatóságot és segítő civil szervezetet, amelyhez bárki fordulhat, ha úgy érzi, visszaéltek személyes adataival, jogait sérelem érte, például zaklatták a világhálón, de akkor is, ha a gyerekekre veszélyes, káros tartalmakat talált valaki. E szervezetek között van a NAIH, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint az NMHH www.internethotline.hu oldala.

Arról is beszélt, hogy az internet, az élet a közösségi oldalakon olyan örömforrás, amelytől ha eltiltják a fiatalt, az adott esetben akár elvonási tüneteket, depressziót okozhat. A 10-16 éves korosztálynak szóló füzetből a diákok megtudhatják, mit jelentenek olyan netes fogalmak, mint például a cookie, a hoax, a mém vagy a troll - és azokat konkrét példákon is bemutatják. A kiadványban a világhálós közösségi élet "árnyoldalait" - kanadai mintára - képregényből is megismerhetik a diákok.

Arra figyelmeztetnek, hogy minden adat, amelyet a fiatalok a profiljukra feltöltenek, minden hely, ahová bejelentkeznek és minden esemény, amelyet megosztanak, felhasználható lesz arra, hogy személyre szabott reklámokkal keressék meg őket.

Az I. kerületi Lisznyai utcában tartott rendhagyó tanórán bemutatkozott a 8. évfolyamos diákok előtt a projekt médiaarca, az X-Faktor című műsorból ismert énekes, Vastag Tamás is, aki Péterfalvi Attila szerint hitelesen tudja majd képviselni a tudatos nethasználat ügyét.

Péterfalvi Attila arról is beszélt, hogy felmérések szerint ma a 10-16 éves gyerekek átlagosan 2,5 órát neteznek naponta.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére