Jelenlegi hely

A koraszülés

Az újszülöttet igencsak veszélyezteti, ha túl korán jön a világra. Igen ám, de mit értünk a túl korai időszakon, és főleg mit tehetünk a terhesség normális ideig tartó elnyújtásért?

A terhesség normális esetben kilenc hónapig, pontosabban 40 hétig tart. Koraszülésről pedig akkor beszélünk, ha az újszülött a 25. és 36. terhességi hét között születik meg.

Laikusok néha a koraszülöttség fogalmát a 2500 grammnál kisebb születési súlyhoz kapcsolják. Tény, hogy a koraszülöttek általában kis(ebb) súllyal születnek. Létezik azonban egy olyan kóros állapot, melyet latinul intrauterin retardatiónak, magyarul méhen belüli soványságnak nevezünk. Ilyenkor ugyan időre születik, de 2500 grammnál kisebb súlyú magzat. Ennek az ellenkezője is előfordul, amikor nagy súlyú újszülött születne időre – viszont 32.-33. héten is már két és fél kilónál nagyobb újszülött látja meg a napvilágot.
 

Miért veszélyes a koraszülés?

A magzati halálozás és az újszülöttkori megbetegedések döntő többsége a koraszülöttség következménye. A kis születési súly - és még inkább a szervek éretlensége következtében – a koraszülöttek esendők és sérülékenyek. Ennek foka annál nagyobb, minél korábban születik meg a baba.
 

Mit tehet a szülész a koraszülés megelőzésére?

Ahogy a szülés, úgy a koraszülés is indulhat fájásokkal, illetve burokrepedéssel. A fájások (méhösszehúzódások) élettanáról még korántsem tudunk mindent. Különösen arról nem tudunk eleget, hogy mikor és miért kezdődnek a fájások. A jó hír viszont az, hogy korai méhtevékenység esetén az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel sikeresen le lehet állítani a fájásokat. Enyhe méhösszehúzódások esetén ez megoldható tablettával (a várandós nő szigorú ágynyugalma mellett!), ám hatástalansága esetén intravénás gyógyszer alkalmazására lehet szükség, természetesen csak kórházi körülmények között.

Az idő előtti burokrepedés szinte mindig magzatburok-gyulladás következménye. Ennek megelőzésére a várandóság alatt esetleg fellépő hüvelyfertőzéseket és hólyaghurutot kezelni kell.

 

Mit tehet a várandós nő a koraszülés megelőzésére?

Fontos a kívánt terhességet megelőző terhesség-megszakítások lehetőség szerinti elkerülése, illetve megelőzése. Szülést követően a következő terhességig segít a megfelelő (kb. egyéves) várakozás, hogy a méh regenerálódásához szükséges idő biztosítva legyen. Végezetül – és ez talán a legfontosabb – alapvető a terhesgondozáson történő rendszeres részvétel.

Azt is fontos tudni, hogy célszerű a koraszüléseket olyan intézményben kell levezetni, ahol rögtön a megszületés után minden eszköz a rendelkezésre áll a koraszülött ellátásához.  Ahol sok türelemmel, „aprómunkával” – és az anyák bevonásával a gyermek gondozásába – arra törekednek, hogy a korai világrajövetelből semmilyen hátránya ne legyen a gyereknek.

 

Dr. Bárány János

Forrás: bebikkicsiesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére