Jelenlegi hely

Tíz étel, amit a 10 éves gyereked is elkészíthet a nyári szünetben

A szülői stresszfaktor egyik okozója a nagy ebédkérdés, amihez nemcsak a mikor mit főzzek, de a megeszi-e a gyerek is hozzájárul. Van pár tippünk kezdőknek és haladóknak.

A nyári szünetek egyik markáns kérdése a mit eszik a gyerek. A másik, a mit csinál, úgy tűnik, a digitális korszak beköszöntével kevésbé sorsdöntő és befolyásolható egy életkor felett.

Tizenéveik elején járó fiaim korosztályuknak megfelelően érdektelenek a „mi lesz ma a kaja” iránt egészen az első gyomorkordulásig. Akkor persze rögtön jön a mit eszünk, és a variálás. Megfigyeltem, ha ők készítik, jobban elfogadják, bár így is szükség van az uniós jogszabályokat megszégyenítő kerekasztal egyeztetésekre.

Bizalom kontra aggodalom

Hiszem, hogy egy tizenegy-két éves gyerek is képes és szükséges is, hogy megtanuljon alapételeket főzni és ami fontos, ehhez a szabályokat is, hogy mindez balesetmentesen történjen. Nehéz elengedni az aggodalmainkat és feltétel nélkül bízni sokszor idétlennek tűnő tinédzsereinkben és garázdálkodni hagyni őket a konyhában. Fontos, hogy szabadságot kapjanak, megtanuljanak maguk dönteni és élvezzék az eredményét. Ennek egyik legjobb terepe a konyha.

Összeszedtem, mi az a néhány étel amit szívesen megesznek és gyorsan meg is tudnak csinálni a kistinik.

Némi tréning nem árt előtte, és részvizsgákat is érdemes szervezni az ön- és közveszélyes munkafolyamatokra.

  • Beszéljétek át és írja is le, hogy mit hogyan kell csinálni. A legjobb, ha egyszer előtte meg is tudjátok együtt vagy kis segítséggel önmaga főzni.
  • Én arra kérem a fiaim, hogy szóljanak, mielőtt főzni kezdenek. Így jobban figyelek a telefonra, ha hív, biztos kérdése van.
  • A főzéshez nemcsak az étel elkészítése, de a szép tálalás és a rendrakás is hozzá tartozik.
  • Ha izgul valaki, hajlamos kapkodni. Érdemes minden hozzávalót előkészíteni, így jobban át is tudja gondolni, mikor mire van szüksége, hogyan csinálja.

Kezdőknek

Melegszendvics

A szendvicssütőben készített melegszendvics nagy-nagy kedvenc minden gyereknél.

A rutintalanoknak érdemes segítségképpen dobozba bekészíteni az általunk előre felszeletelt sajtot, így már nem is tudja elrontani.

        Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga: melegszendvics sütő kezelése

Pizza konyhakész tésztából

A konyhakész tésztalapot ki kell bontani, és egy tepsibe fektetni;

Sűrű paradicsomlével meg kell kenni, oregánóval megszórni,  majd a lereszelt mozarella sajttal megszórni;

Erre mehetnek a feltétek: apróra vágott sonka, kukorica tuti nyerő. Itt igazán kiélheti mindeinki a kreatív énjét. Osszák szét a családtagok a sarkokat és készítheti mindenki a saját szájíze szerint.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga: a konzerv kibontása, sonka kockára vágása, sajtreszelés

Az olaszok meg szokták csorgatni vékonyan olivaolajjal, de ez el is maradhat ennél a korosztálynál.

Sütőbe betenni, és árgus szemekkel lesni, 250-300 C között (amit a házi sütő bír) percek alatt kész. Kivétel után pizzavágóval szeletelni (a tesót, torkos macskát és az asztallapot nem).

Tükörtojás Berci módra

Azt nem tudom miért, de ez a Berci eredetileg Bercy lenne és Párizs borkereskedők által lakott negyedére utal. Mi otthon Bercinek mondtuk csak úgy magyarosan és szinte hetente készült a vakáció alatt.

Szóval fejenként 2 virslit és 2 tojást számolunk. A tojásokat megmossuk, a virslit, ha ehető a bőre, akkor csak beirdaljuk. Serpenyőbe fektetjük, kevés olajat csorgatunk rá, és feltesszük közepes lángon sülni. Ha sisteregni kezd, ráütjük a tojásokat. Fedőt teszünk rá, és ki-ki vérmérsékletének megfelelően folyósra – lágyra – keményre süti. Megszórhatjuk reszelt sajttal, mehet rá pár evőkanál paradicsomlé vagy ketchup.

Bögrés süti

Na nem a bögrés kevertekre gondolunk, hanem a mikrós verziókra. Rengeteg van belőlük a neten, érdemes kipróbálni. Nekünk eddig mindegyik száraz volt, de meg lehet tuningolni a száraz piskótát egy kis lekvárral.

Haladóknak

Krumplipüré halrudacskával és mártással

A folyamat egyetlen kezdő háziasszonynak sem ismeretlen: krumpli pucol, kockáz, főz, víz leönt, pürésit és fűszerez; közben rudacska sül, mártás kikever.

De hogy adjuk elő ezt a gyermekünknek?

  • Készítsük ki nekik a pucolásra váró krumplimennyiséget.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga a krumpli pucolása, kockázása, az ehhez szükséges eszközök (krumplipucoló, kés, deszka, tál) megkeresése majd elmosása

  • Hagyd a tűzhelyen a szükséges lábost.
  • A kockára vágott krumplit ne felejtse el vízzel felönteni, és megsózni;
  • Ezen a ponton el kell indítani a sütőt, hogy bemelegedjen, ha meleg, egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessék le a rudakat, és mehet is be.
  • Ha felforrt a víz, takarékra kell venni – ezt hangsúlyozottan kütyümentesen, árgus szemekkel kell lesni;
  • A halak 10 perc után már majdnem készen vannak – a tepsin az alsó felük puha lesz, felcsapja a gőz. Ki kell venni, és megfordítani, majd visszatenni a sütőbe hőlégkeveréses üzemmódban 2 percre.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga a forró sütőből kesztyűvel tepsi kivétele, lapáttal a sült megfordítása, majd visszatétele pár percre légkeverésesen;

A krumplit forrástól számított 15 perc után érdemes ellenőrizni – erre jó a mobilteló jelezni;

  • Ha puha, a veszélyes leöntés helyett inkább szedje ki egy szűrőkanállal egy másik tálba, amiben majd össze is lehet törni; Az összetöréshez imádják a botturmixot használni, csak ne felejtsék el lemosni a falról a krumplipöttyöket;
  • Ízesítés: ez családonként változik, jó, ha egy cetlire felírják, nálatok mi kerül bele és azt kitűzitek a hűtőre;
  • Kóstolás: nyugi, az első alkalom után megtanulja, hogy fújni kell;

Mártás: opcionális

Recept: 3 evőkanál görög joghurt vagy tejföl, 1 evőkanál majonéz, 2 púpos evőkanál apróra vágott savanyú uborka, egy teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál mustár, só, bors, 1 teáskanál citromlé

Fűszeres csirkefalatok kuszkusszal és salátával

A legbiztonságosabb, ha a csirkemellet előző nap előkészítjük a gyerekeknek: kockára vágjuk, befűszerezzük. Fogyasztás előtt serpenyőben a húst meg kell pirítani. Pár perc pirulás után lassú tűzön párolni kell még vagy 10 percig.  Két-három evőkanál paradicsomlé hozzáadásával jó kis szószt lehet alá készíteni.

     Az ehhez szükséges részvizsga tananyaga: a kockára vágott hús pirítása

Míg a hús párolódik, az előírásoknak megfelelően elkészítjük a köretet. A kuszkuszt azért szeretem, mert nem kell főzni, pár perc alatt elkészül, de mégis laktató.

A kuszkuszból kimérünk egy adagot és beletesszük egy mély tálba. Vizet forralunk a vízforralóba és 1,5 – 2 szeres mennyiségű vízzel (ami a termékleírásban található) felöntjük. Tegyünk hozzá egy kiskanál sót, és fedjük le. 10 perc múlva érdemes egy kis vajat tenni rá, és egy villával jól átkeverni, majd lefedve hagyni fogyasztásig.

A salátához a zöldségeket meg kell mosni, összevágni, és a kedvenc öntettel összekeverni.

A család kedvenc salátaöntete

Fél pohár görög joghurthoz egy evőkanál majonéz, egy teáskanál mustár, só, bors, 2 evőkanál citromlé kell. Jól összekeverni, és ha szükséges, kicsit vízzel hígítani.

Gnocchi-variációk

Gyorsan megfő, így tanácsos a szósszal kezdeni a főzést. Tulajdonképpen az olasz krumplinudli. Nekik szentségtörés lenne, de akár édesen is megehetik a gyerekek.

A paradicsomos

Előkészíteni az alapanyagokat a szószhoz: paradicsomlevet kibontva, olajat, tejet, megpucolt foghagymagerezdet nyomóval, aki szereti: apróra vágott füstölt szalonnát, chili paprikát

Két-három evőkanál olajon megpirítani a szalonnát, majd mehet hozzá a foghagyma, ha ennek finom az illata, mehet rá a paradicsomszósz és 2 evőkanál tej vagy tejszín. Só, bors, oregánó, kakukkfű mehet bele, majd ha felforrt, lassú tűzön pöttyögtetve kicsit főzni.

Amíg sűrűsödik, addig meg kell főzni a gnocchit forró sós vízben. Gyorsan feljön a víz tetejére, szűrőkanállal érdemes kiszedni és a kész szószba tenni, összeforralni egy percig.

A tejszínes

Ugyanezt meg lehet csinálni paradicsom helyett tejszínnel és ráadásképpen sonkakockákkal.

A pestos

Talán ez a legegyszerűbb. A kész gnocchit összekeverjük a kész üveges pesto szósszal, és már kész is.

A mákos

A gnocchi míg fő, a darált mákot ízlés szerint cukorral elkeverni, és rászórni a kifőtt gnocchira. Nem egy kulináris hegycsúcs, de a gyerekeknek bejön. Mehet a mákra egy kis folyékony baracklekvár is, láttam úgy is fogyasztani.

Balesetmentes főzőcskézést és sok finom falatot kívánunk!

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tíz étel, amit a 10 éve gyereked is elkészíthet a nyári szünetben

Tíz étel, amit a 10 éves gyereked is elkészíthet a nyári szünetben

A szülői stresszfaktor egyik okozója a nagy ebédkérdés, amihez nemcsak a mikor mit főzzek, de a megeszi-e a gyerek is hozzájárul. Van pár tippünk kezdőknek és haladóknak.
Figyelemzavar: 5 hatékony módszer a mindennapi élet könnyítésére

Figyelemzavar: 5 hatékony módszer a mindennapi élet könnyítésére

Miért nehéz a mindennapi rutin figyelemzavarral? Reggel elindulni, iskolába vagy munkába érkezni időben, elintézni a fontos dolgokat, nem elfelejteni az uzsonnás dobozt, a határidőt vagy a kulcsokat – ezek a napi rutinfeladatok sok embernek automatikusak. De figyelemzavarral élőknek gyakran épp ezek a kis dolgok jelentik a legnagyobb kihívást.
Július első szombatja: Az Ölelés Napja - egy kedves alkalom, amit érdemes megünnepelni a családban is!

Július első szombatja: Az Ölelés Napja - egy kedves alkalom, amit érdemes megünnepelni a családban is!

Tudtad, hogy minden évben július első szombatja a Nemzeti Ölelés Napja Magyarországon? Bár nálunk ez a nap még nem tartozik a legismertebb jeles napok közé, épp ezért különleges alkalom, hogy egy kicsit megálljunk és figyelmet szenteljünk annak, mennyit számít egy szeretetteljes ölelés a mindennapokban.
Nagyobb rend, kevesebb munkával?

Nagyobb rend, kevesebb munkával?

Mondjuk ki nyíltan: a családanya/háziasszony szerepkör nincs versenyben a legmagasabb presztízzsel bíró tevékenységek között. Azt a bejelentést, hogy valaki éppen GYES-en van Uram bocsá’ főállásban menedzseli a háztartást és a családot, a legritkább esetben fogadják vallásos áhítattal. Finomak voltunk? Szerintünk is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére