Jelenlegi hely

SOS Karácsony

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.


A tervezőkért kattints a képre, letöltheted egyben is, de külön-külön oldalanként is!

Már december elején érdemes átgondolni a karácsonyi felkészülést, hogy ne legyen kapkodás a vége.

Mi anyák mindenre IS  tudunk figyelni, de azért nem árt listákat vezetnünk, nehogy valami elmaradjon. 

Lessük a család minden kívánságát, közben próbáljuk óvni a pénztárcánkat és a környezetünket is, ezért úgy gondoltuk, kicsit megkönnyítjük számodra az adventi készülődést.

Olyan praktikákat, tippeket és nyomtatható listákat gyűjtöttünk össze, amivel gördülékenyebbé, szebbé varázsolhatod az ünnepi készülődés gyönyörű, de idegtépő előkészületeit :)

Ha már szorít az idő, akkor sem késő leülni, összeírni, kiszámolni, kitalálni

Nem lesz Hollywood-i filmstúdió a lakásodból, és nem fogsz észrevétlenül túl sok pénzt költeni, ha időben gondolsz mindenre: mikor mit takaríts ki, kinek mit vegyél ajándékba, mi kerüljön az ünnepi asztalra, kinek, mit ígértél meg…

Az IMAMI megújult adventi tervezőivel rendszerezheted a feladatokat és a költségeket, egyszerűen csak kattints a képekre és nyomtasd ki a neked tetszőt! A legjobb karácsonyi zenéket és filmeket is összegyűjtöttük, az oldal alján pedig gyönyörű ajándékkísérő kártyákkal, és ajándékba adható "élmény kuponokkal" várunk.

Létezik tökéletes karácsony?

Semmi szükség a tökéletességre törökedni, csak úgy mint a gyereknevelésben, az is megteszi, ha elég jóra sikerül :)

Tipp: Gyakran előfordul, hogy az általunk elképzelt „tökéletes” nem ugyanazt jelenti a párunknak vagy a gyerekeinknek. Kerüld el a csalódást, és először kérdezd meg a családod, ők milyen ünnepre vágynak! Ha konkrétan tudod milyen igényeknek kell ”megfelelni” akkor minden sokkal könnyebb és stresszmentesebb lesz!

Tedd szebbé mások karácsonyát!

Meguntátok, kinőttétek, de másnak még örömet okozna? Az ünnepek közeledtével még inkább oda kell figyelnünk azokra, akiknek segítségre van szükségük!

Tipp: Nézz szét otthon, mi az, amit már kinőttetek, amivel már nem játszanak a gyerekek, amit már nem használtok, és keress egy szervezetet, egy kedves családot akinek örömet okozhatnál vele.

Megírtátok már a levelet a Jézuskának?

Tipp: most itt a lehetőség, hogy erre a vagány grafikákkal készített, nyomtatható levélre jegyezzétek fel gyermeked kívánságait! 

Utána nincs más dolgotok, mint a "szokásos módon" eljuttatni a Jézuskának, vagy az Angyalkákhoz...:)

Ajándékozás - kinek, mit, mennyiért?

Célszerű nemcsak az időpontokat és a helyszíneket egyeztetni a rokonokkal, barátokkal, hanem az ajándékozás mértékét-értékét is. Van, ahol csak a gyerekek kapnak ajándékot és az sem ritka, hogy a rokonok, barátok nevében a szülők vásárolják mg a gyermek ajándékait: így biztosan nincs melléfogás, dupla ajándék.

Tipp: ha nincs rendkívüli ötlet, kívánság, akkor az IMAMI ONLINE  ADVENTI VÁSÁRÁBAN biztos találsz megfelelőt. A pedagógusoknak próbáljatok a gyerekekkel egyedi, saját készítésű alkotást ajándékozni.

Maradjon több a családi kasszában!

Ha előre megtervezzük, hogy mennyit fogunk költeni ajándékokra, élelmiszerre, dekorációkra és tartjuk magunkat a tervhez, nem lesz rossz érzésünk év végén a számlánkra, vagy a pénztárcánkba pillantva.

Tipp: Figyeld az akciókat, kedvezményeket, kuponokat, de ne vásárolj semmit csak azért, mert épp nagyon jó áron van.

Nagytakarítás: csak tervszerűen, módszeresen!

Biztos, hogy Szenteste egyetlen porcica sem lézenghet az otthonunkban? Igen, mindannyian erre törekszünk, de legyünk magunkkal elfogadók: a gyerekek a jókedvre és harmóniára fognak emlékezni, nem a tökéletesre suvickolt lakásra. 

Tipp: Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra és vonjuk be az egész családot a takarításba, legyen ez is része a közös készülődésnek!

Küldj idén IGAZI képeslapot szeretteidnek!

Te mikor tartottál a kezedben utoljára igazi, postán küldött képeslapot? Ugyan több időt vesz igénybe, mint elküldeni egy gyors SMS-t, mégis arról árulkodik, hogy aki gondolt ránk, kiválaszotta, megírta, megcímezte és postára adta, annak igazán fontosak vagyunk.

Tipp: írd össze, hogy kiket lepnél meg valódi képeslappal, ellenőrizd, hogy megvannak-e a pontos címek és ne felejtsd el időben feladni!

A bevásárló listád is legyen ünnepi!

Kockás papír, hangjegyzet a telefonunkban, a párunknak küldött SMS, vagy Messenger üzenet... a hétköznapokban általában így vezetjük, hogy mire van szükség a konyhában.

Tipp: Idén legyen a bevásárló listád is különleges, ezzel is hangolódj a sokszor napokon, órákon át készített (és pillanatok alatt elfogyó) ünnepi menü elkészítésére!

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

Már most gondold végig, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra! 

Tipp: Ha új receptet találsz, az éles bevetés előtt mindenképpen próbáld ki!

A legjobb karácsonyi receptjeink is megérdemelik, hogy szépen lejegyezzük őket:

Hol és kikkel töltöd az ünnepeket? 

Mikor, kihez megyünk és ki jön hozzánk? Mit viszünk és mivel várjuk a vendégeket? Ezt is érdemes lejegyezni, egyben látni!

Tipp: Idén nagyon figyeljünk az idős, krónikus beteg hozzátartózóinkra. Ha személyesen találkozunk, minden óvintézkedést tegyünk meg, hogy megvédjük őket!

Valamennyi adventi tervezőnket letöltheted egyben IDE KATTINTVA!

Ez még nem minden!

Gyönyörű, nyomtatható ajándékkísérő kártyáinkat láttad már?

Az ajándékok csomagolását feldobhatod ezzekkel a bájosan cuki, vagy épp hagyományosan elegáns ajándékkártyákkal.

Tipp: az ajándékkártyákra írt nevek segítenek elkerülni a kavarodást a fa alatt... kisebb, olvasni még nem tudó gyerkőcök esetén érdemes a bölcsis / ovis jelet rárajzolni a kártyára.

Ajándékozz élményt! Nyomtatható, karácsonyi ajándékkuponjainkkal biztosan elvarázsolod a szeretteidet!

Készítettünk Nektek egy kuponfüzetet, amit otthon vagy digitális nyomdában pár forintból ki tudtok nyomtatni és odaajándékozni a párotoknak, nagyobb gyermekeiteknek. A kuponok élményeket tartalmaznak, amiket Te magad teszel össze, garantált lesz a sikere :)

"Ma süssünk palacsintát!" "Ágyba kérem a reggelit!" "Irány a játszótér!".

 Tipp: Pár száz forintért üzletben kinyomtathatod vastagabb papírra, színesben. Az üres betétlapokkal akár teljesen személyre szabhatod a kuponokat.

Karácsonyi filmtippek, ha már unod Kevint

"Nincs karácsony Kevin nélkül." Idén 30 éves a Reszkessetek betörők, ami nélkül sokak számára tényleg nincs karácsony.

Mások a Holiday, az Igazából szerelem vagy Az élet csodaszép nélkül nem tudják elképzelni a karácsonyt, minden évben megnézik. De van élet Kevinen is túl!

Folyamatosan bővülő összeállításunkban mindenki talál kedvére valót: klasszikust, romantikusat, meghatót, vicceset:

 

Zenével is hangolódjunk az ünnepre!

Az otthoni sütés, főzés, takarítás is jobban megy, ha olyan zenéket hallgatunk, amik segítenek az ünnepre hangolódni. ​

Tipp: Mikor szenteste kigyulladnak otthon a fények, jó, ha az ünnephez illő zene szól... ehhez is hoztunk néhány karácsonyi kedvencet:

MEGHALLGATOM A FELNŐTTEKNEK SZÓLÓ KARÁCSONYI ZENÉKET 

MEGHALLGATOM A GYEREKEKNEK SZÓLÓ KARÁCSONYI ZENÉKET!

Még többet olvashatsz a karácsonyi készülődésről MAGAZINUNKBAN

Végül 19 + 1 tipp Tőlünk -  Nektek

Tipp: jövő évi naptárod végére írd fel, hogy milyen díszből kellene még venni, mi tört el, égnek-e az égők, viszont miből nem kell újat venni, mert van rengeteg (pl. csillagszóró).

Tipp: érdemes menetrendet készíteni a fa díszítésétől a gyerekek felöltöztetésén keresztül a kamera beállításáig minden részletre kiterjedően, ellenőrizni az akkumulátorokat fényképezőgépekben és kamerákban, kipróbálni a karácsonyfaégőket.

Tipp: ha nem a saját gyermekednek ajándékoznál, feltétlenül egyeztess a gyermek szüleivel!

Tipp: zöld matricából fenyőfát kivágva a könyv hátulján le lehet ragasztani az árat. Így nem kell összefirkálni a könyvet.

Tipp: akár mű, akár igazi fenyő mellett döntesz: védd a környezetedet! Ha ragaszkodsz az élő fához, vásárolj földlabdás példányt, mely később kiültethető; ha nincs hová, odaajándékozható egy kertes házban élő ismerősnek. Nagyobb kertészetben akár bérelni is lehet a fákat!

Tipp: a kisgyerekek is szívesen készítenek díszeket, pl. diót festenek, mézeskalácsot készítenek.

Tipp: ha meguntad a piros-ezüst vagy bármilyen variációjú díszeidet, nem kell magad költségbe verni, és lecserélni az egészet, hogy narancssárga – lila legyen idén. Beszélj össze egy barátnőddel, aki ugyanúgy megunta már a saját díszeit, és cseréljetek.

Tipp: a szaloncukrot jól dugd el, nehogy elfogyjon szentestére…

Tipp: ne halmozz fel a szükségesnél több ételt, mert azon veheted észre magad, hogy állandóan a hűtő ajtaját nyitogatod… ha mégis sok lett belőle, mert mindenki csomagolt nektek egy tányérral, akkor lefagyaszthatsz közülük néhányat, de előveheted a karitatív énedet is!

Tipp: a mézeskalács mindenre jó. Lehet fenyődísz, adventi koszorú, és ünnepi finomság. Ráadásul remek szórakozás a gyerekkel együtt sütni.

Tipp: gondoljatok a gyerekekre és vegyetek gyerekpezsgőt is!

Tipp: trikót, zoknit, sálat, sapkát csak akkor tegyél a fa alá, ha rendkívüli darab!

Tipp: ha 24-én nincs, aki vigyázna a gyerekekre, hogy feldíszítsd a fát, akkor díszíts éjjel, 24-én reggelre virradóra! A gyerekek imádni fogják, hogy kinyitják a szemüket és ott a szép fa. Persze az ajándékokat csak este hozza a Jézuska!

Tipp: az ajándékozásnak mindig add meg a módját. Legyen már sötét kint, hogy a tündöklő fa még szebb legyen a gyerekeknek. Énekeljetek, vagy hallgassatok zenét, és kis csengő jelezheti, hogy megjött a Jézuska.

Tipp: a csomagolás során is gondolj a környezetedre! Az ajándéktasakok, díszdobozok, zsákocskák újrahasznosíthatóak. Ha minden ajándékot külön csomagolsz, a bontogatás élvezete is megmarad, a szépen kisimítva eltett papír pedig a jövő évi készülődés fontos alapanyaga lehet.

Tipp: ne éhesen kezdjetek neki az esti ceremóniának, mert kopogó szemekkel csak a konyha felé sandít mindenki, ahelyett, hogy kiélvezhetnétek az ajándékozást.

Tipp: ha teheted, az éjféli misét se hagyd ki.

Tipp: az ajándékokat 25-26-án még hagyd a fa alatt, csak utána kelljen a helyére rakni. Olyan jó nézegetni őket.

Tipp: őrizd meg az idei terveződet: milyen jó lesz jövő novemberben elővenni és az ötleteidet felhasználni!

Végezetül…

+1 Tipp: ne keseredj el, ha nem sikerül a terveid szerint haladni!

Gyermekeink évek múltán nem a csillogó-villogó ablakokra, a hétfogásos menüre, vagy az ezernyi ajándékra fognak emlékezni, hanem arra titkokkal teli, meghitt és különleges hangulatra, amit mi teremtünk meg számukra.

Ha tippjeink és listagyűjteményünk hozzásegítenek ahhoz, hogy Szenteste egy kiegyensúlyozott, mosolygós (és nem túl fáradt) anyuka álljon a szikrázó fa alatt: már megérte!

A tervezőt készítette: Makai Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére