Jelenlegi hely

Február 29.: menjen a gyerek iskolába vagy sem?

Akinek van iskolás gyereke, az láthatja, érezheti, hogy problémákkal küzd az oktatási rendszer. 2016. február 13-án több ezren tüntettek a Parlament előtt a magyar oktatási rendszer ellen, most a szülők próbálnak nyomást gyakorolni a rendszerre. Ilyen még nem volt: mondhatni felér egy taxisblokáddal. 

Szerveződnek a szülők, kíváncsiak vagyunk Te hogy döntesz, viszed a gyermeked suliba vagy sem? 

Emlékszem még, mikor gyerekfejjel nem értettem meg a taxisblokád idején, hogy miért csinálják ezt a felnőttek, egyszerűen csak péntek délután volt és haza szerettem volna jutni végre a koleszból.....

Most a szülők szerveződnek országszerte, különböző Facebook csoportokban, és zárt iskolai csoportok által, arra kérik egymást, hogy február 29-én ne vigyék gyermeküket iskolába.

Nem leszek a suliban - Facebook esemény néven megtaláljátok!

"Kedves Szülők!
Mi lenne, ha mi szülők is segítenénk a tanárokat, és egyértelműen jeleznénk a Tisztelt Kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát.
Sztrájkoljunk mi is! Ne engedd a gyerkedet 2016. FEBRUÁR 29-ÉN iskolába! Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés! Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy MI, szülők szeretnénk-e a változást!
Oszd meg a bejegyzést, hogy minél többen csatlakozzanak!

Ui.: nem érdekelnek a lehúzó megjegyzések, a gyerekem jövője, boldogulása érdekel!"

Az eseménynél jelenleg több mint, 23 ezer szülő jelölte be, hogy nem megy a gyermeke február 29-én iskolába.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (PTE BTK) A Játssz velünk #kockásing facebook oldalán szintén közzétett egy felhívást miszerint:

"A PTE-en elindult egy olyan megmozdulás, melynek során a tanári szakos hallgatók gyermekfelügyeletet vállalnának az Egyetem Bölcsészettudományi Karának (Ifjúság útja 6.) területén február 29-én....Ezen a napon az iskolatáskákba könyvek helyett étel és ital, valamint tolltartó és egy darab füzet kerüljön!"

Nem leszek suliban. A Ligetbe megyek!

"Megkeresünk néhány különleges fát, fasort. Felfedezzük a már virágzó fákat, cserjéket. Körbesétálunk a Rondón, sétányok névadóira emlékezünk. Gyertek!
Felnőtt kísérettel várjuk a gyerekeket.​"

Ha nem mész suliba, hozzánk is jöhetsz - Intermédia tanszék

"A Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke nyitva áll a diákok előtt, akik február 29-én nem mennek iskolába."

Gyermekfelügyelet és programajánló- 2016. február 29.​

"Gyermekfelügyelet vállalását kezdeményezték azok a szülők, akik február 29-én demonstrációs céllal nem küldik iskolába a gyermeküket, s tudnak gyermekfelügyeletet vállalni.​"

 

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) károsnak tartja azt a Facebookon szerveződő kezdeményezést, amely arról "győzködi" a szülőket, hogy a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezéseként ne engedjék iskolába a gyerekeiket február 29-én, hétfőn. MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, ők is tisztában vannak "a klik-es" oktatási rendszer gyerekbetegségeivel és a pedagógusok nehézségeivel. A tanároknak és a szülőknek is rengeteg egyéb eszközük van azonban arra, hogy kifejezzék nemtetszésüket és változásokat érjenek el - tették hozzá.
Úgy fogalmaztak, hogy "ebben a politikával átitatott csatározásban a gyerekeket eszközül használni súlyos felelőtlenség, hisz így vagy úgy, de megbélyegzi őket". Keddtől pedig "indul a kiközösítés, az ujjal mutogatás, az egymás háta mögötti sugdolózás", ami senkinek nem használ - írták.

A klubhoz kötődő szülők ezért viszik a gyerekeiket hétfőn iskolába, és bíznak benne, hogy sikerre vezetnek a köznevelési kerekasztal tárgyalásai. Hisznek ugyanis abban, hogy a konfliktusok békés rendezése szolgálja leginkább a gyerekek javát - olvasható a Ficsak közleményében. (Forrás: MTI 2016.02.25.) 

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a gyerekek "sztrájkba" vonása, a február 29-ére meghirdetett "Nem leszek suliban" kezdeményezés nem szakmai érdekeket szolgál, és adott esetben a diákokban félelmet is kelthet.

A NOE elnöksége az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: az egyesület kiemelkedően fontosnak tartja a köznevelés megújítását, hiszik, hogy a jövő generációjának sikere a közoktatás minőségében rejlik. Hozzátették: érdekképviseleti munkájuk célja az, hogy a gyermekek nyugodt körülmények között tanulhassanak, jól felkészült pedagógusok segítségével egy olyan közoktatási rendszerben, amely rugalmas, gyermekekre szabott és képes megfelelni a kor kihívásainak. 

Mint írták, családoktól kaptak jelzést arról, hogy "némely iskolában a pedagógusok vagy a szülői munkaközösség tagjai" arra biztatják az általános iskolás és középiskolás diákokat, hogy február 29-én, hétfőn ne menjenek iskolába. Úgy vélik, a gyermekek ilyen formában történő bevonása a közneveléssel kapcsolatos vitába megosztja mind a diákságot, mind a szülői közösséget. Kiemelték: a közoktatásban létrejött és már évtizedek óta meglévő problémák megoldására a diákoknak az őket képviselő szervezetek révén a véleménynyilvánításra több lehetőségük van.

Szerdán jelentették be a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezésére meghirdetett "Nem leszek suliban" kezdeményezést. A Facebook-esemény szervezői arra kérik a szülőket, hogy február 29-én ne küldjék gyerekeiket iskolába. Az esemény oldalán úgy fogalmaztak, hogy ezt "első figyelmeztetésnek" szánják. Azt írták, "fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy Mi, szülők szeretnénk-e a változást".
Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában kijelentette: egy gyermeket sem érhet hátrányos megkülönböztetés az iskolákban. 

Minden gyereket arra kért, hogy február 29-én menjen iskolába, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket.  A helyettes államtitkár szerint a szülők helyi szinten maximálisan véleményt tudnak nyilvánítani.

Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerdai állásfoglalásában kiemelte: sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Ilyen jogsértő helyzetet idéz elő például bármiféle listázás, illetve az, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson - írta. (Forrás: MTI 2016.02.26.)

 

Sok sajtó foglalkozik ezzel, a tábor egyik fele támogatja, a másik pedig politikai hirdetőtáblának nevezi azon szülők gyermekeit, akik nem mennek aznap iskolába. 

 

Szerintetek mit ért meg a gyerek ebből, vagy egyáltalán kell neki ehhez is értenie?

Te csatlakozol hozzájuk? Írd meg nekünk!

 

Szerző: M.Mariann-Kecskemétimami

(kiegészítve MTI-s sajtóközleménnyel - Veszprémimami)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére