Jelenlegi hely

Ingyenes "Gondosóra" - Tudd te is biztonságban a nagyit!

Egy olyan, az időseink biztonságát szolgáló lehetőségre bukkantunk, ami minden 65 év feletti magyar állampolgár számára ingyenesen elérhető. A jelzőeszközt igényelheti maga a felhasználó, vagy bármely családtagja, ismerőse. Mutatjuk a részleteket!

Az elmúlt évszázadokban a családok életében magától értetődő volt a fizikai közelség, a több generáció együttélése. A közös, nagyobb háztartások egyfajta biztonságot nyújtottak, hiszen a családtagok egyszerűen és gyorsan tudtak gondoskodni egymásról. Idővel azonban évszázados szokások szűntek meg vagy alakultak át azzal, hogy a családok szétszóródtak, és mára már egyre kevésbé jellemző a generációk együttélése.

Az idős családtagról, ismerősökről való gondoskodás, az ő támogatásuk fontos és felelősségteljes feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez.

Ugye Te is biztonságban szeretnéd tudni idős szeretteidet?

Mindig jelen lenni a másik életben néha erőn felüli feladat. Olyan digitális megoldás született a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök egymástól épp fizikálisan távol vannak.

Biztonságra hangolva!

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek az általuk előre megjelölt kontaktszeméllyel, aki baj esetén közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémájukra.

Többen jeleztétek, hogy hetekkel a regisztráció után sem történt semmi, nem kaptátok meg a gondosórát. Jelzéseitek alapján felvettük a kapcsolatot a Gondosóra ügyfélszolgálatával. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a több tízezres megrendelés miatt akár 2-3 hónapos várakozási időre is számítani lehet, de a szolgáltatás valós, mindenkihez el fogják juttatni az eszközt. 

A program az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát hivatott szolgálni a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik. Az így kialakuló bizalmi kör egy új típusú, jóléti szolgáltatási rendszert hoz létre.

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Kinek segít a program?

Ugye Te is azt szeretnéd, ha 65 évnél idősebb szeretteidről akár földrajzilag távolról is gondoskodhatnál?

A Magyarország kormánya által biztosított programmal a 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást biztosíthatjuk a közvetlen környezet bevonásával úgy, hogy a formális szociális ellátórendszert (háziorvosok, szakszolgálatok, családsegítők, önkormányzatok stb.) nem szükséges igénybe venni.

A szolgáltatásl segíti a generációk közötti szakadékok áthidalását, a törődésen keresztül a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását.

A program céljai

Ugye Te is azt szeretnéd, ha idős szeretteid a saját otthonukban, megszokott környezetükben élhetnének minél hosszabb ideig?

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre! A program segít abban, hogy az idős emberek probléma esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

A programban való részvétellel kiemelt figyelmet fordítunk szeretteinkre, biztosítjuk azt a törődést, amelyre családtagjainknak – még önálló életvitel mellett is – szüksége van. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása általuk és a programnak köszönhetően idősek bentlakásos ellátásának igénybevétele nélkül is megvalósul.

A Gondosóra program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Hogyan működik a program?

Igénybe vennéd az állam által ingyenesen biztosított készüléket és a hozzá tartozó szolgáltatást, hogy idős szeretteidet megajándékozhasd a saját otthonukban maradás kényelmével és ezzel együtt a biztonság érzetével?

  1. Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
  2. Az eszköz jelzést küld a diszpécserközpont felé.
  3. A diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  4. Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  5. Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.

A segélyhívó eszközzel az idős ember minden körülmény között képes jelezni (a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető).

Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt.

A szolgáltatásról

A Gondosóra szolgáltatást a program jelenlegi fázisában a magyar tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. a hazai infokommunikációs szektor egyik meghatározó vállalatcsoportja biztosítja. A 4iG több mint 25 éve van jelen az iparági és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, a cégcsoport az ICT piac változásainak és igényeinek megfelelve folyamatosan bővíti szolgáltatásait és portfólióját. A 4iG széles spektrumú megoldásszállítóként Magyarország piacvezető informatikai rendszerintegrátor vállalata, amely a jelzőeszközöket szállítja és a diszpécser szolgáltatást biztosítja a Gondosóra szolgáltatásait igénybe vevő valamennyi felhasználó részére.

A SZOLGÁLTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Mire használható a jelzőeszköz?

A jelzőeszközön segítség kérés küldhető a diszpécserközpontnak, amely a központon keresztül összekapcsolja a jelzőt a kontaktszeméllyel, ezzel elősegíti a mielőbbi segítségnyújtást.

Minden jelzésre reagál valaki, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott.

A készülék állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést is küld, de önállóan nem cselekszik.

Fontos, hogy a készüléket rendszeresen legyen feltöltve!

Mire nem használható a jelzőeszköz?

Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a diszpécserközpont ebben segíthet.

Egészségügyi szakellátás, telemedicina, távdiagnosztika vagy specifikus egészségügyi probléma megoldása nem része a programnak.

A készülék kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad, de felhasználása a mobiltelefontól eltér! Nem lehet vele kimenő hívásokat kezdeményezni és külső hívásokat fogadni. A kommunikáció kizárólag a diszpécserközponttal lehetséges a készüléken keresztül! 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A JELZŐESZKÖZRŐL

Készülék aktiválása és jelzés leadása

Ahhoz, hogy a szolgáltatás aktívvá váljon, csatlakoztni kell a töltőre a készüléket, majd benyomva tartani legalább 3 másodpercig a középen található nagy méretű jelzőgombot.

Aktiválást követően, jelzés indításához szintén a jelzőgomb 3 másodpercig történő lenyomása szükséges. Sikeres jelzés esetén a készülék hang- és rezgő jelzést is ad. A riasztás befut a diszpécser központba, az ügyeletes munkatárs visszahívja az eszközt. A készülék a hívást automatikusan felveszi és kihangosítja, így a felhasználónak csak annyi a teendője, hogy a bejelentkező diszpécsernek elmondja, miben kéri a segítséget.

Mi szükséges a programhoz való csatlakozáshoz?

A programhoz alanyi jogon lehet csatlakozni minden 65. életévét betöltött magyar állampolgárnak, akik ingyenesen megkapják a jelzőeszközt. A programba a regisztráció gombra kattintva lehet jelentkezni, az eszközök kiosztása a regisztrációs űrlap feldolgozását követően folyamatosan történik.

Az ingyenes jelzőeszközt igényelheti a felhasználó (65. életévét betöltött magyar állampolgár) vagy a felhasználó segítője (az a személy, aki a felhasználó megbízásából és jóváhagyásával tölti ki a regisztrációs űrlapot).

A készülék használatba vételéhez javasolt olyan segítő családtag vagy ismerős regisztrálása, akiket az esetleges riasztás során a diszpécserközpont értesíteni tud.

A készülék rendszeres töltésén és viselésén kívül a továbbiakban semmire nincs szükség, hogy az idős hozzátartozónk a program aktív tagja maradjon.

Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére