Jelenlegi hely

Ne legyen stresszforrás!- Így tervezzük meg a család nyarát

Megkezdődött a visszaszámlálás, néhány nap csupán és kitör a vakáció. Gyermekes családokban ez komoly fejtörést, hatalmas logisztikát jelent. De vajon hogyan érdemes megtervezni a nyarat, hogy ne okozzon stresszhelyzetet?

Első lépésként mindenképpen a szülőknek érdemes leülni és összeírni a nyárral kapcsolatos praktikusabb dolgokat. Mint például, hogy kinek hány szabadnapja van, pontosan hány hetet kell megoldani a gyermekfelügyelet szempontjából, kik vonhatóak be segítségként, és mikor. Ezután következhetnek azok a programok, amelyekkel biztosan számolhatunk, ilyen lehet a gyerek edzőtábora, és természetesen a családi nyaralás. „Ez egy komoly stresszforrás a szülőknek, nem kérdés” – kezdi Budavári Eszter, pszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője. –„Úgy gondolom, nagy biztonságot jelent, ha látják, a gyermekfelügyelet hogyan lesz megoldva, ilyen szempontból érdemes minden hetet megtervezni.

Ha szeretünk nagyon felkészültek lenni, akár B tervet is készíthetünk, ha valamelyik program, vagy segítség kiesne. Mivel sok, ezzel kapcsolatos feladat általában az anyára hárul, fontos, hogy az apa is próbáljon bekapcsolódni, egyrészt, hogy tehermentesítse a társát, másrészt, hogy az ő igényei is teljesülhessenek. Érdemes a szervezési feladatokat is megosztani, és a kivitelezést is megtervezni, mint például azt, hogy mikor ki hozza-viszi a gyermekeket a táborok, programok esetén.”

A szakértő mindenképpen azt javasolja, hogy ne zsúfoljunk túl sok programot egyetlen nyárba, bár természetesen erre nincs ideális javaslat, hiszen minden családnak mások az igényei és lehetőségei. A gyerekeknek - főleg az ovis, kisiskolás korosztálynak - nagy szüksége van a strukturálatlan szabad játékidőre is, amikor a nevelési év kihívásai, megpróbáltatásai után azt csinálhatnak, játszhatnak,
amit szeretnének. Ez fejleszti a kreativitásukat, teret ad a feszültségek levezetésére, a nehézségek feldolgozására, a pihenésre. A túlzottan szoros nyári menetrend elveszi ennek lehetőségét, a túlingerlés pedig kifáraszthatja a gyermeket, így az őszi tanévkezdés is nehezebb lehet.

A szülőknek is jó, ha van idő a feltöltődésre, énidőre, nem kell folyton arra figyelni, hogy mindenhova időben odaérjünk. A tervezés során is könnyebbség, ha kevesebb programot kell megszervezni, beilleszteni a napi vagy heti rendbe. „Nyilván többnyire a szülők döntenek a nyári elfoglaltságokról, persze kamasz gyermekeknél ez már jóval rugalmasabb lehet, hiszen sok programot ők már maguknak is megszerveznek” – folytatja Budavári Eszter.- „A családi nyaralás általában egy fix, közösen egyeztetett programja a nyárnak, ennek tervezésében optimális esetben a szülők a saját és a gyerekek igényeit is figyelembe veszik. De sok szülő inkább lemond a gyerekek javára bizonyos programokról, vagy úticélokról, ha az a gyerekektől távol áll. Bár a nyári táborok esetében a szülők igyekeznek figyelembe venni a gyerekek érdeklődését, sokszor kényszerből születik meg a döntés, mert éppen azon a héten nem tudják kire bízni a gyermekeket. Ez szülhet konfliktusokat, ha a gyermekeknek nincs annyira kedve az adott programhoz.

” Valószínűleg nem lepődünk meg azon, hogy a programok megtervezése, megszervezése nagyrészt a nőkre hárul, a tapasztalatok szerint a férfiak inkább a családi nyaralás megtervezésében vesznek részt aktívabban. Általánosságban inkább az anyáké a logisztikai rész, az apáké pedig a kivitelezés, például hozni-vinni a gyerekeket a táborból. Sok családban úgy oldják meg a gyermekek felügyeletének egy részét, hogy egyik héten az anya, másik héten az apa van otthon a gyerekekkel, és jó esetben 1-2 programot is beiktatnak ilyenkor. Ez remek lehetőség a szülő-gyerek kapcsolat elmélyítésére, különösen az apával töltött minőségi időre, hiszen ebből általában év közben kevesebb van.


„Úgy gondolom, már ovis korban is jól körvonalazódik a gyerek érdeklődése, így, ha már elég idős ahhoz, hogy táborba menjen, az ő véleményét is meg lehet kérdezni” – javasolja a Mindwell szakértője. - „Érdemes csinálni egy családi “felmérést” arról, kinek mi az elképzelése a nyárról, mi az, amit szeretne megvalósítani programban, vagy tevékenységben. Arra érdemes lehet odafigyelni, hogy mindenkinek legalább 1 kívánsága teljesülhessen, lehet ez akár egy otthoni medencézés, közös filmezős este is a kívánságlistán.”

A pszichológus azt az esetet is említi, amikor előfordulhat, hogy a gyereknek egyáltalán nincs kedve elutazni, szívesebben maradna otthon. A családi nyaralás általában a szülők által is várt esemény, így csak akkor mondjunk le erről a gyermek kérésére, ha ezzel mi is azonosulni tudunk és ki tudunk egyezni otthoni programmal is. Ha viszont mi mennénk, de a gyermeknek nincs kedve, akkor próbáljunk meg közösen olyan helyszínt, programot keresni a nyaralásra, amit ő is élvezhet. Általában, ha már ott vagyunk, a gyermek ellenállása eltűnik az új környezet felfedezési izgalmának hatására. Kamasz gyermek esetében előfordulhat, hogy “cikinek” érzi a szülőkkel nyaralni, vagy nincs kedve, más programra menne szívesen. Ha el tudjuk fogadni, hogy nélküle nyaralunk, és van, aki odafigyel rá a távollétünkben, akkor akár meg lehet engedni neki azt is, hogy otthon maradjon.

Forrás: PR Expert

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére