Jelenlegi hely

Tótvázsony és Hidegkút Óvodája és Bölcsődéje

Cím: 8246 Tótvázsony, Hajnal u. 1..
Telefon: (88) 506-750
e-mail: totvazsonyovoda@invitel.hu

Az Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően az 1963-ban épült óvoda felújítása, korszerűsítése, és bölcsődével történő bővítése 2009-2010 között valósult meg. Akadálymentesített, parkolóval, tornaszobával, sószobával, orvosi szobával, egyéb kiszolgáló helyiségekkel bővített, a mai kor igényeit kielégítő intézmény várja a felnőtteket és a gyerekeket. A felújítás, bővítés eredményeként nemcsak az épület, hanem a berendezések, a csoportszobai és az udvari játékeszközök is megújultak. A modern épülethez nagy füves udvar tartozik napos és árnyékos részekkel, ahol korszerű, színes játszó eszközök segítik a gyermekek fejlődését.

            Az óvoda 2012 őszéig két vegyes életkorú csoporttal, és egy bölcsődei csoporttal működött, majd a település fejlődése és a megemelkedett gyereklétszám miatt egy újabb csoport kialakítására került sor. (14 gyermek számára biztosít férőhelyet) Az intézmény a tótvázsonyi, kövesgyűri és a körjegyzőséghez tartozó hidegkúti gyermekeket fogadja, szállításukról a két önkormányzat gondoskodik. Melegítőkonyhával rendelkeznek, az étkezést az Általános Iskola konyhája biztosítja számukra.

A nevelőmunkát 5 óvodapedagógus (ketten német nemzetiségi végzettségűek), és 3 szakképzett dajka látja el. A fejlesztésre szoruló gyermekekkel fejlesztőpedagógus foglalkozik, a logopédiai ellátást óraadó logopédus végzi, heti 3-3 órában. Programjukban az óvodai nevelés keretében olyan életmódszervezést ajánanak, amelyben a gyermekek napi életét játékra, mesére építik. Nemzetiségi óvodájukban 1989 óta folyik német nyelvi nevelés, melyet kiemelt feladatuknak tartják a nyelvi környezet mesterséges megteremtésével. A gyermek és ifjúságvédelmi munkát az óvodavezetőn kívül megbízott gyermek és ifjúságvédelmi felelős látja el, aki kapcsolatot tart az óvodapedagógusokkal, családokkal, a különböző segítő szolgálatokkal. A szülők választásuknak megfelelően katolikus, ill. református hittanra járathatják gyermekeiket.

Fontosnak tartják az egészség óvását, az egészséges életmódra nevelést, a környezet iránti érzékenységre nevelést, hogy a gyermekek már az óvodában ismerkedjenek a környezetvédelemmel, a helyes szokásokkal, és pozitív érzelmi viszonyuk alakuljon ki a természeti környezethez. 2009-ben, majd 2012-ben elnyerték a „Zöld Óvoda” címet.

Az óvodásokkal rendszeresen részt vesznek a község rendezvényein. (Idősek Napja, Születés Hete, Nemzetiségi Nap, egyéb alkalmankénti program) Az óvodában meghívott előadók rendszeresen fellépnek különböző műsokkal, programokkal.

Óvodai hagyományaik, rendszeres programjaik:
Mikulás ünnepség, Karácsonyi köszöntő, Farsangi mulatság, Húsvét, Anyák napi megemlékezés, Évzáró - nagycsoportosok búcsúztatója, Közös kirándulás a szülőkkel, Játszóház évi két alkalommal, Gyermekek születésnapjának megünneplése, Gyermeknapi rendezvény; Bábszínház látogatás, Kiállítások megtekintése, séták, kirándulások, Egészségnap.

Óvodájukban Szülői Szervezet, és 2007 őszétől a „Linde” Tótvázsony-Hidegkút Kisgyermekeiért Alapítvány működik.

Az óvoda és a bölcsőde közös épületben, egy bejárattal, de külön szárnyban működik. 
A bölcsőde szakmailag önálló, és külön szakmai vezetővel rendelkezik. A bölcsőde a kisgyermekek érdeklődésére, aktivitására építve biztosítja a változatos tevékenységeket, melyek tapasztalathoz juttatják a gyermekeket a természeti és szociális környezetükről. A bölcsődés csoportba két éves kortól várják a gyerekeket. Gondozásukat-nevelésüket 2 szakképzett, a korosztály sajátosságait jól ismerő, gyermekközpontú a gyermeki személyiség egészséges fejlődésére és kibontakoztatására törekvő gondozónő végzi. Hangsúlyt fektetnek a gyermekek egyéni fejlődésének figyelembe vételére, fontosnak tartják a gondozónők, és a gyermekek közötti személyes, érzelmi biztonságot jelentő kapcsolat kialakítását.

Az intézményi munkát takarító segíti.

Intézményükben a bölcsődei és óvodai nevelőmunka a családdal együttműködve, szeretetteljes légkörben zajlik, jó példával segítik a kisgyermek testi-lelki fejlődését, és ehhez megfelelő esztétikus, nyugodt környezetet biztosítanak.

Intézményvezető: Hauck Jánosné

Hozzászólások

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére