Jelenlegi hely

8+2 tanács, hogy könnyebb legyen az átmenet! Oviból az iskolába...

Minden kezdet nehéz, főleg, ha az embergyerek még csak 6 éves! Hogyan tudod segíteni gyerkőcödet, hogy zökkenőmentesen lépje át először az iskola küszöbét? Íme néhány jó tanács.

-1. Legyen iskolaérett!

A '90-es évek elején még az volt a jellemző, hogy amint a gyerek betöltötte a 6. életévét, automatikusan iskolába ment. Mostanában már több figyelem fordul arra-és ráadásul a törvény is szabályozza-, hogy csak a megfelelően érett gyermekek kezdhessék meg iskolai tanulmányaikat. ( Bizonyos körülmények között, akár még 8 éves korig is bent maradhat a gyermek az óvodában.) A gyerekek fejlődési üteme ugyanis egyéni.

0. Válassz jól! (ne csak intézményt, tanítót is)

Ha gyermeked iskolaérett, akkor jöhet a következő lépés, az intézményválasztás! Vegyél sorba minden lehetőséget! Ne felejtsd el, hogy nem te, hanem gyermeked fog iskolába járni, tehát: azt figyeld az egyes nyíltnapokon, hogy amit az intézmény biztosít gyermeked számára, az az ő igényeinek megfelelő legyen és a tanító néni személyisége jól illeszkedjen gyermekedéhez!

1. Vegyetek részt az ovis ballagáson!

Már őseink is tudták, hogy egy-egy korszakot le kell zárni valamilyen rituáléval. Add meg a lehetőséget gyermekednek, hogy részt vehessen az óvoda által megszervezett búcsúzáson. Had búcsúzzon az ovis társaktól, óvónénitől.Had vegye át a tarisznyát, amivel tovább vándorolhat, had lépje át a kidíszített kaput, ami a végét jelképezi az ő óvodás éveinek.

2. Járjátok be az iskola épületet!

Ha már megkaptátok a felvételi értesítőt az iskolától, menjetek és barátkozzatok az épülettel. Járjátok végig az utat, ami odavezet, hiszen ez egy fontos út lesz számára a következő években. Nézzétek meg az épületet, keressétek meg a kaput, ahol majd bementek minden reggel. Hangolódjatok az új helyhez!

3. Beszélgessetek róla, milyen egy iskolás egy napja!

Beszélgessetek róla, milyen lesz egy nap az iskolában. Mit kell ott csinálni, mennyi ideig kell nyugton ülni, milyenek lesznek a szünetek, mikor lehet hazamenni. Ne felejtsétek el tisztázni, hogy nem lesz már délutáni alvás! (Erre nagyon gyakran rácsodálkoznak a gyerekek!)

A Vackor az első bében című mesekönyv segítségetekre lehet!

4. Ismerkedjetek a tanító nénivel!

Manapság már jellemző, hogy az iskolák fényképet töltenek fel dolgozóikról honlapjukra. Keressétek meg a tanító néni arcképét, hogy megismerhessétek könnyedén, amikor eljön az ideje! (És főleg azért, hogy az ismeretlentől, idegentől való félelmét csökkentsétek gyermeketeknek.)

5. Válasszátok ki közösen az iskolai cuccokat!

Vonjátok be a készülődésbe gyermeketeket, hogy örömteli izgalommal készülhessen az új életszakaszra. A tanszerek kiválasztása azért is fontos, mert együtt történik szüleikkel: így egy darabka emléket és „otthont” visz magával gyerkőcötök minden közösen kiválasztott darabbal, ami biztonságot nyújthat az új élethelyzetekben.

6. Rendezzétek át otthon a szobát!

Egy iskolás gyermek szobája már nem ugyanúgy néz ki, mint egy óvodásé. Készüljetek elő, tervezzetek helyet az új könyveknek, eszközöknek, akár bútoroknak is. Azzal, hogy picit megváltoztatjátok az otthoni helyszínt, máris elkezdtetek készülni az új feladatokra, a gyermek új szerepére.

7. Teszteljétek már nyáron az új napirendet!

Az iskolás gyerekek már nem alszanak délután. Augusztustól kezdjétek el kipróbálni az új napirendet, alakítsátok ki gyermeketek új napi rutinját, mielőtt megkezdődne az iskola. Így lesz idő és energia az átállás nehézségeinek nyugodt áthidalására.

8. Legyetek bátrak!

Minden kezdet nehéz, akkor is, ha rákészülünk. A biztonság kedvéért-és ha gyermeketek igényli- csomagoljatok az iskolatáska egy rejtett kis zsebébe otthonról olyan pici tárgyat, amiből bátorságot lehet meríteni.

Szerző: Posztós Réka, pszichológus
NÉVJEGY
Posztós Réka: pszichológus, integratív gyermekterapeuta 
Elérhetőség: 
lehetszkiraly@gmail.com; Tel: 06 70/420-6327

10 éve foglalkozom gyerekekkel és gyerekcsoportokkal. Egész életemet végig kísérte a mesék és az alkotás szeretete, melyet családom nő tagjai hagytak rám örökül. Nem véletlen, hogy életutam során választásaimat mindezek irányába tettem meg és segítő tevékenységemben kiemelt helyet kapnak. Küldetésemnek tartom a gyermekek életének megkönnyítését, fontos számomra, hogy közvetítsem a családok felé az együtt töltött hasznos idő és a családban rejlő megtartó erő pótolhatatlanságát.
www.posztosreka.hu
www.facebook.com/lehetszkiralyr
pinterest.com
www.instagram.com/lehetsz/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodás - kisiskolás, iskolás, fiatal / felnőttBeküldési határidő: 2021. április 12.
Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: általános iskolásokBeküldési határidő: 2021. március 7.
Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z-módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére