Jelenlegi hely

Cumizás: igen vagy nem?

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak a gyermeküknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival nyugtatják a csecsemőjüket.

Van előnye a cumizásnak?

Elalvást követően sok csecsemő kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik. A legújabb eredmények alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál, a bölcsőhalál kockázatát, így elfogadottsága is jelentősen nő.

Árt a cumizás?

Az, hogy a cumizásnak van-e negatív hatása a szoptatás csecsemő általi elfogadottságára, még nem egyértelmű. Mindenesetre sok orvos csak négy hetes kor fölött ajánlja a cumit. Tény azonban, hogy míg a játszócumi csak nyugtató szerepet tölt be a csecsemőknél, addig a cumisüveg etetőcumija a szopás jelentette megnyugvást a táplálékkal kombinálja, így az jobban hasonlít az anyai mellre. A szopásról való leszokás veszélye inkább fennáll a cumisüveges táplálás esetén, mint a játszócumi csecsemőnek adásakor.

Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. A kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az eddig bekövetkezett esetleges állkapocs- és fogelváltozások később még helyreállnak. Idősebb gyermekeknél egyébként alacsony, mindössze 1% a cumizók aránya.

A cumizásnál rosszabb szokás az ujjszopás. Az állandóan kéznél lévő hüvelykujj szopása nagyobb nyomást fejt ki a fejlődő állkapocsra, így jelentősebb mértékű deformációkhoz vezethet, mint a cumi. Emellett a kézujj tisztasága nehezebben biztosítható, mint a cumié.

Mikor nem tanácsos használni a cumit?

Ha már egyszer cumizik a csecsemő vagy kisgyermek, ügyelni kell arra, hogy csak vigasztaláshoz, altatáshoz legyen a szájában a cumi, és a cumizás időtartama lehetőleg napi hat óránál kevesebb legyen.

Amikor beszélni kezd a gyermek, és az első szavakat ejti ki, azt sose cumival a szájában tegye, ugyanis a cumi – mint minden szájban lévő idegen test – a hangok képzését jelentősen zavarja, és a gyermekben a rossz hangképzési technika rögzülhet.

A cumi-higiénia

A megvásárolt cumit használatba vétel előtt alaposan meg kell mosni, és „kifőzni” vagy gőzzel sterilizálni. Mindennapi használat esetén naponta ajánlott a mosás és kifőzés ismétlése. A földre, koszos felületre esett cumit nem szabad a gyermek szájába visszaadni. Teljességgel a higiéniai szabályokba ütközik az, ha az anyuka a leesett cumit úgy próbálja „tisztítani”, hogy bekapja, lenyalja, majd a gyermeke szájába adja. Ezzel a tisztításnak vélt művelettel számos kórokozó baktérium átadható a csecsemőnek.

A cumit megédesítendő, sosem szabad azt cukros vízbe vagy mézbe mártani, és úgy a gyereknek adni. A méz egy éves kor alatt egyébként sem adható csecsemőknek, mert esetleg abban a súlyos ételmérgezést okozó Clostridium botulinum baktérium spórái lehetnek.

Ha a cumi anyaga ragadóssá válik, szakadós lesz, netán porózus vagy lyukas, azt le kell cserélni. A cumik élettartama két-három hónapra rúg, azt követően újakat kell vásárolni.

Rengeteg a cumi a piacon

A cumik hatalmas választékának köszönhetően minden baba számára megtalálható a neki tetsző cumi: különböző méretű, formájú, színű cumik között lehet válogatni. Anyagát illetően, szilikon és latex cumikat lehet venni. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai: míg az esztétikusabb szilikon cumik könnyebben szétrághatók, a fognyomok jobban ártanak neki, addig a sárgás színárnyalatú latex cumik hamarabb válnak tapadóssá, ragacsossá, morzsolódóvá, gumiszagúvá.

Óvatosan a cumik rögzítőjével

A cumik fontos tartozéka az azokat ruhához rögzítő szalag vagy műanyag lánc. A cumirögzítők vásárlásakor figyelemmel kell lenni azok hosszára. A túl hosszú szalagba a kisbaba beletekeredhet, használata fulladásveszéllyel jár. Emiatt előírások szabályozzák, hogy mekkora hosszúságú rögzítőket lehet forgalmazni. Kerülendők a gyöngysor alapú rögzítők, mivel szakadás esetén a gyöngyök lenyelése veszélyes.

 

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére