Jelenlegi hely

Új időszakos kiállítás a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontja ad otthont Mészáros József denevérekről szóló fotókiállításának.

A vándorkiállítás a látogatóközpont „Denevér-termének” tematikájához kapcsolódik és 2016. október 15-től jövő év március végéig tekinthető meg.

A nemzeti park igazgatóság működési területe rendkívül gazdag denevérfajokban, ezért is tartjuk fontosnak a 2016-os év emlősének, a denevérnek mind szélesebb körű bemutatását. 

Az aktív denevérkutatás a Bakonyban nem új keletű, már negyed évszázada zajlik. Az országban kevés olyan hely van, ahol ebből a szempontból ennyire rendszeresen és pontosan mérték volna fel a területet. Az évek alatt tanulmányozták többek között a Bakony barlangjait, mint lehetséges denevér-élőhelyeket: ’93 óta a Bakony-régióban a hazánkban előforduló 28 denevérfajból 27-et mutattak ki. A legújabb itt észlelt faj: az alpesi denevér, 2016 augusztusában került elő Veszprémben.

2016-ban az év emlőse a denevér. Mészáros József, a Zirci Természettudományi Múzeum által koordinált Bakony-kutatás denevérkutatója, ennek tiszteletére állította össze kiállítása anyagát, amely először Zircen, a Természettudományi Múzeumban mutatkozott be. A fotók bemutatják a Bakony denevérfajainak nagy részét, és minden jellemző életciklusukból (a téli hibernált állapot mellett a szülőkolóniákról is) találunk képeket. Kiemelnénk azt a nagy patkósdenevért ábrázoló fotót, amely egy 19 évvel ezelőtt gyűrűzött példányt mutat be, amely minden évben szinte mindig ugyanazt a helyet használja a tél átalvására. Igazán érdekes kép a vízi denevér különleges színváltozatairól készített montázs is, amelyből az arany szín igazi kuriózumnak számít még a kutatók számára is.

A kiállítás célja az emberek megismertetése ezzel a titokzatos és csodálatos állatcsoporttal.

 

 

„Amiről elődeink még alig tudtak valamit, ami ismeretlen volt számukra, azt pozitív és negatív hiedelmekkel és babonákkal illették, s ezek a mai napig tartják magukat. Talán, ha jobban megismerik az emberek a denevéreket, akkor könnyebb megszeretni és egyben megvédeni őket. Hiszen, a természetvédelem a hétköznapi embereken múlik elsősorban!” – vallja a kiállítási anyag megalkotója, Mészáros József (Mészi).

 

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kép: pixabay

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Partnereink