Jelenlegi hely

Megfelelő cipő a pedikűrös szemével

A nap jelentős részét cipőben töltjük, ám nem mindegy, milyenben. A cipő legyen a viselője lábához és a funkcióhoz illő. Egy megfelelő cipő akár egész napra kényelmet és megfelelő tartást ad a láb számára.

A láb boltozatainak megfelelően a terhelés álláskor a sarokra és a két szélső lábujj tövére esik egy háromszöget alkotva.

Sokan kedvelik a tűsarkú cipőket, azonban a négy centinél magasabb sarok semmiképpen nem ajánlott, mivel a talpizmok elgyengülését eredményezi. A magas cipősarok átrendezi a testsúly elhelyezkedését, vagyis nem a sarokra vagy a láb középső részére esik a testsúly kétharmada, ahogy normális esetben, hanem a láb elülső részére, a harántboltozatra, ami viszont nem képes ekkora terhelést elviselni. Ezért az itt lévő szalagok, izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a láb harántíves szerkezete tönkremegy. A túl magas sarok másik kellemetlen következménye, hogy (ha az előrész szűk) a láb lecsúszik, beszorul a szűk előrészbe, a lábujjak összenyomódnak, torzulhatnak (bütyök, kalapácsujj, torlódó lábujjak megjelenése), és a láb bőre is sérülhet (vízhólyag, bőrkeményedés, tyúkszem kialakulása). A magassarkú cipők különösen nagy terhelést jelentenek a hát számára. Voltaképpen a nőket érintő legtöbb hát- és lábprobléma („kacsatartás”, térdizületi problémák) kialakulásáért a magassarkú cipők tehetők felelőssé.

Ugyanúgy a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett "balerinacipő" sem ajánlott. Az ilyen cipőben az Achilles-ín feszül túl, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz.

A megfelelő cipő

 • jól tartja a bokát, a sarokcsontot, sarokmagassága maximum 4 cm. 
 • Talpa rugalmas, hajlékony (de nem túl puha), hogy az izmok dolgozhassanak. (A túl vékony, vagy túl puha talpú cipő ugyanis az Achilles-ín fájdalmait okozhatja, a túl vastag, merev talp pedig amiatt okozhat lábfájdalmakat, hogy nem segíti eléggé a lábfej átgördülési mozgásfázisát.) 
 • A jó cipő anyaga lehetőleg bőr és jól szellőzik.

Fontos megemlíteni, hogy a különféle tevékenységekhez különböző lábbeli viselése ajánlott, így más utcai viseletre, túrázáshoz, sportoláshoz, mivel ezek az adott tevékenységhez megfelelően speciálisan kialakított szerkezettel rendelkeznek.

Legyen megfelelő a méret, ne szorítson a cipő, ugyanakkor ne lötyögjön a láb a cipőben.

Nemcsak a rosszul megválasztott új, hanem a több éve folyamatosan használt, viseltes, kitaposott lábbeli is okozhat kellemetlenséget, bajt. Ha ugyanis a cipő hátsó kérge elveszíti a tartását, instabil lesz benne a láb, ami bokatáji fájdalmakhoz vezet. Az sem tesz jót, ha a kéreg hátul túl magas, vagy túlságosan befelé hajlik, mert ez az Achilles-ín fájdalmát okozza.

Érdemes a délutáni órákban cipőt venni, ekkor lábunk kissé "dagadtabb", mint reggel. Fontos, hogy a cipőt könnyen lehessen le/felhúzni és az adott lábra lehessen igazítani (fűző, tépőzár, csat).

Bármilyen típusú cipőt vagy bakancsot választunk magunknak, egy-egy pluszként hozzáadott speciális talpbetét jobb párnázottságot, kényelemet és stabilabb tartást fog nyújtani. A jó talpbetétek az alapvető funkciók mellett fokozzák a komfort érzetet és emellett támogatják a láb boltozatot is.

A láb anatómiai formájának nem megfelelő, rosszul megválasztott cipő nyomja, dörzsöli a lábat, így kellemetlen sérülések, például vízhólyagok alakulhatnak ki a használata során, sőt, maradandó, vagy legalábbis nehezen gyógyuló károsodásokat is okozhat, ilyen például a bütyök (ennek kialakulásában genetikai tényezők is szerepet kaphatnak), a bőrkeményedés és a tyúkszem.

A leggyakoribb cipőviselési problémák:

 • Szűk orr: a lábujjak összetorlódnak, emiatt a középső ujj felé tolódik minden ujj. Ez kedvez a bütyök kialakulásának, a láb eldeformálódásának. Később a harántboltozat is lesüllyed.
 • Kitaposott cipő: egyenlőtlen terhelést ró a láb boltozataira. A cipő deformálódásától függően más és más probléma alakul ki: lúdtalp, bütyök, tyúkszem, bőrkeményedés.
 • Merev talp: megváltoztatja a lábizmok dinamikáját, ehhez pedig egész testünknek alkalmazkodnia kell. A lábat a rossz cipő viselője kénytelen csapkodni, hogy a gördülés elmaradását pótolja. Ez terheli a végtag egyéb ízületeit és a gerincet is.

Lábujj problémák

 • Szemölcs, tyúkszem és bőrkeményedés: válasszon széles lábujjtérrel rendelkező lábbelit, amely a problémás helyeken megfelelő párnázással rendelkezik.
 • Benőtt köröm: válasszon szandált, vagy nyitott lábujjtérrel rendelkező cipőt.
 • Bütyök: válasszon puha, széles lábujjtérrel rendelkező cipőt vagy szandált. 
 • Kalapácsujj vagy  kavaly-ujj: válasszon széles lábujjtérrel rendelkező, lábujjbetéttel rendelkező lábbelit.
 • Fájdalom a lábujjak tövénél.
 • A láb hátulsó részének problémái: sarkantyú, Achilles- ín gyulladás, Tarsalis alagút-szindróma.
 • Boltozati problémák: lúdtalp, bokasüllyedés

 

Ha már kialakult bármilyen bőrgyógyászati, vagy ortopédiai elváltozás, használjunk megfelelő cipőbetétet, vagy szakember segítségét kérve válasszunk a különféle tehermentesítők közül (erről részletesebben következő cikkemben fogok írni), esetleg speciális lábtornával segítsük a gyógyulást.

Emerencia-Test&Lélek                                                                               

Pedikűr, lábápolás, talpmasszázs

http://emerencia-test-es-lelek.webnode.hu/

0670-940-4243

 

Szerző: Simon Csilla Emerencia

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?
Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Volt egyszer nagyon régen egy kis falusi asztalosműhely. Egyszer, amikor a gazda nem volt otthon, a szerszámok nagygyűlést tartottak...
Gondolkodj, mielőtt kattintasz! – 8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

Gondolkodj, mielőtt kattintasz! – 8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

Mire érdemes figyelni netes vásárlásnál? Mik a veszélyek? A fogyasztóvédelmi hatóság egy „kisokosban” foglalta össze hasznos tanácsait.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére