Jelenlegi hely

Anyává válni 35 felett

"Mindennek megvan a maga ideje”,- tartja a mondás. Nincs azonban az a bölcs, aki minden tényezőt figyelembe véve – beleértve az egészségi állapotot, pszichés faktorokat, anyagi helyzetet és karriert – meg tudja mondani, hogy mikor a legszerencsésebb teherbe esni.


Míg régen ferde szemmel néztek a 35 év fölötti kismamákra, ma már senki sem csodálkozik rajta, ha valaki közel a negyvenhez vállal gyermeket. Egyre gyakoribb, hogy az első gyermeküket is csak 35 év fölött hozzák világra a nők.

Ez a viszonylag késői terhesség az anya és a magzat számára bizonyos egészségi kockázatok növekedésével jár. Más szempontból pedig egy, az anyaszerepre – a saját húszas éveivel összehasonlítva – fizikai és lelki síkon is felkészültebb nő válik anyává, ami előnyös a megszületendő gyermek számára.

 

Milyen veszélyekkel járhat 35 felett szülni?

Minél idősebb egy kismama, annál nagyobb a valószínűsége a terhesség alatt fellépő komplikációknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükségszerűen problémák lépnek fel a kilenc hónap vagy a szülés alatt. Odafigyeléssel, a rendszeres vizsgálatokon való részvétellel az orvos tanácsainak megfogadásával sok probléma megelőzhető.

Tény azonban, hogy a 35 év fölötti kismamáknál, a fiatalabb várandósokkal összehasonlítva, gyakrabban lép fel terhességi diabétesz, magas vérnyomás betegség vagy terhességi toxikózis.

  • Terhességi diabétesz esetén megfelelő diétával, a kismamák számára is megengedett mozgással, illetve szükség esetén gyógyszeres terápiával (inzulin) megfelelő tartományban lehet tartani a vércukorszintet. A terhességet követően az esetek nagy részében a vércukorszint normalizálódik az anyukáknál, azonban későbbi életük során az átlagosnál nagyobb esélyük lesz arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakuljon náluk.
  • Az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a genetikai állomány sérülése, a kromoszómákat érintő rendellenességek. Így a kismama életkorával együtt nő a Down-szindróma, az Edwards-kór, illetve a Patau-szindróma gyakorisága is. Genetikai ultrahang-vizsgálattal és megfelelő laborvizsgálatokkal azonban több genetikai rendellenesség kiszűrhető. Minden esetben a szülész-nőgyógyász orvossal való egyeztetés szükséges a vizsgálatok elvégzéséről, azok kötelező vagy választható jellegéről, fontosságáról, idejéről stb.      Annak a szemléltetésére, hogy mennyire befolyásolja az édesanya életkora a Down-kór gyakoriságát: 20 éves korban szülésnél 1664-ből 1 gyereknél várható a rendellenesség megjelenése, 30 évesen szülő anyák 1022 gyereke közül 1 Down-kóros. A 35 éves anyáknál átlagosan minden 368. baba születik betegen, 38 évesen pedig már minden 157.
  • A vetélés kockázata szintén magasabb az idősebb korosztálynál. Ennek oka többek között az említett kromoszóma-rendellenességek életkorral történő gyakoribbá válásában is keresendő.
  • Az idősebb korban szülőknél a császármetszéses szülés valószínűsége nagyobb. Tanulmányok szerint a magzat nem megfelelő fekvése, azaz ha a szülés időpontjában nem fejvégi helyzetben van a gyermek, gyakoribb a korosabb kismamáknál; ez az állapot pedig sokszor műtétet indokol.

 

Elengedhetetlen a rendszeres orvosi kontroll

Az előbb felsoroltak ellenére sem tekinthető a várandóság szükségszerűen nehéz lefolyásúnak vagy komplikációkkal telinek, csak azért, mert a kismama 35 év fölötti. Odafigyeléssel, megfelelő orvosi kontroll mellett, problémamentes is lehet a várandósság kilenc hónapja és a szülés. Szem előtt kell azonban tartani: mivel a 35 év fölötti nők szervezete sok esetben nehezen viseli a terhesség során végbemenő élettani változásokat, kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani.

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére