Jelenlegi hely

Tudtad? Babaöbölnél nem minden légzésfigyelő használható!

Egyre gyakrabban merül fel, hogy a szülők babaöbölben vagy más néven szülői ágy mellé helyezhető babaágyban altatják gyerkőcüket. Ez nagyon kényelmes megoldást jelent az anyukának, mivel ha megéhezik éjszaka a baba, nem kell felkelnie. 

Sokféle változata van, és fontos is tisztázni a légzésfigyelő vásárlása/kölcsönzése előtt, hogy melyik típusú babaöbölről van szó.

Nem minden típusnál használhatók a "klasszikus", érzékelőlapos légzésfigyelők.

Azok a készülékek, amik 1, 2 vagy akár 3 érzékelőlappal rendelkeznek, a csecsemő légzését és mozgását figyelik. Ha olyan babaöböl kerül beszerzésre, amit a szülők a saját ágyukhoz tudnak rögzíteni, akkor bizony fenáll a veszélye, hogy a felnőttek levegővételét, forgolódását is figyelembe veszi a légzésfigyelő. A gyártók ilyen esetre egyáltalán nem ajánlják ezeket a készülékeket.

Ha a babaöböl szabadon álló (nem rögzített a szülői ágyhoz), és lehetőség van bizonyos távolságra elhelyezni a szülői ágytól, akkor az érzékelőlapos légzésfigyelők is szóba jöhetnek.

Kép forrása: Chicco weboldal

Felmerül a kérdés: mégis hány centire kell eltolni a babaöblöt

Az ügyfeleimnek minden esetben azt mondom, hogy ezt a helyszínen lehet centire pontosan letesztelni. Természetesen nem méterekre kell gondolni, és van olyan gyártó terméke, aminél akár 10-15 centiméteres távolság is elég szokott lenni.

Hogy történik a "centik tesztelése"? Azt szoktam javasolni,  hogy a szülő feküdjön be az ágyba, és tegyen úgy, mint ha aludna (szuszogjon, forgolódjon, horkoljon, ki, hogy szokott). A babaöbölbe ne kerüljön be a csecsemő, és azt akkora távolságra kell eltolni a szülői ágytól, hogy a légzésfigyelő megszólaljon. Itt ugyanis már nem veszi figyelembe a szülő levegővételét, mozgását. Éredemes pár centit ráhagyni, és minden személlyel letesztelni, aki a baba mellett alszik.

Milyen légzésfigyelőt használhatok rögzített babaöbölnél?

Ebben az esetben a pelenkára csíptethető légzésfigyelőket szoktam ajánlani, ami a csecsemő finom hasi légzőmozgását érzékeli.

Természetesen itt is nagyon fontos a tesztelés, az alvási szokások ismerete, mert előfordulhatnak külső forrásból eredő mozgások, vagy rezgések. Igen, ha a szülő mondjuk "körtáncot jár" az ágyban több mint 20 másodpercig, és ez idő alatt a baba légzése leállt, akkor bizony a készülék nem fog jelezni.

Összegezve: babaöböl esetén is lehet használni légzésfigyelőt, csak nem mindegy, hogy melyiket. Mielőtt a készüléket "élesben is bevetnék" a szülők, teszteljék a szoba adottságait és az alvási szokásokat figyelembe véve!

Nagyon jó babázást kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

Szegedi Babavár Kölcsönző tulajdonosa, aki több mint 11 éve foglalkozik babakellékek bérbe adásával

Elérhetőség: https://www.facebook.com/szegedibabavarkolcsonzo

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére