Jelenlegi hely

Tótvázsony és Hidegkút Óvodája és Bölcsődéje

Cím: 8246 Tótvázsony, Hajnal u. 1..
Telefon: (88) 506-750
e-mail: totvazsonyovoda@invitel.hu

Az Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően az 1963-ban épült óvoda felújítása, korszerűsítése, és bölcsődével történő bővítése 2009-2010 között valósult meg. Akadálymentesített, parkolóval, tornaszobával, sószobával, orvosi szobával, egyéb kiszolgáló helyiségekkel bővített, a mai kor igényeit kielégítő intézmény várja a felnőtteket és a gyerekeket. A felújítás, bővítés eredményeként nemcsak az épület, hanem a berendezések, a csoportszobai és az udvari játékeszközök is megújultak. A modern épülethez nagy füves udvar tartozik napos és árnyékos részekkel, ahol korszerű, színes játszó eszközök segítik a gyermekek fejlődését.

            Az óvoda 2012 őszéig két vegyes életkorú csoporttal, és egy bölcsődei csoporttal működött, majd a település fejlődése és a megemelkedett gyereklétszám miatt egy újabb csoport kialakítására került sor. (14 gyermek számára biztosít férőhelyet) Az intézmény a tótvázsonyi, kövesgyűri és a körjegyzőséghez tartozó hidegkúti gyermekeket fogadja, szállításukról a két önkormányzat gondoskodik. Melegítőkonyhával rendelkeznek, az étkezést az Általános Iskola konyhája biztosítja számukra.

A nevelőmunkát 5 óvodapedagógus (ketten német nemzetiségi végzettségűek), és 3 szakképzett dajka látja el. A fejlesztésre szoruló gyermekekkel fejlesztőpedagógus foglalkozik, a logopédiai ellátást óraadó logopédus végzi, heti 3-3 órában. Programjukban az óvodai nevelés keretében olyan életmódszervezést ajánanak, amelyben a gyermekek napi életét játékra, mesére építik. Nemzetiségi óvodájukban 1989 óta folyik német nyelvi nevelés, melyet kiemelt feladatuknak tartják a nyelvi környezet mesterséges megteremtésével. A gyermek és ifjúságvédelmi munkát az óvodavezetőn kívül megbízott gyermek és ifjúságvédelmi felelős látja el, aki kapcsolatot tart az óvodapedagógusokkal, családokkal, a különböző segítő szolgálatokkal. A szülők választásuknak megfelelően katolikus, ill. református hittanra járathatják gyermekeiket.

Fontosnak tartják az egészség óvását, az egészséges életmódra nevelést, a környezet iránti érzékenységre nevelést, hogy a gyermekek már az óvodában ismerkedjenek a környezetvédelemmel, a helyes szokásokkal, és pozitív érzelmi viszonyuk alakuljon ki a természeti környezethez. 2009-ben, majd 2012-ben elnyerték a „Zöld Óvoda” címet.

Az óvodásokkal rendszeresen részt vesznek a község rendezvényein. (Idősek Napja, Születés Hete, Nemzetiségi Nap, egyéb alkalmankénti program) Az óvodában meghívott előadók rendszeresen fellépnek különböző műsokkal, programokkal.

Óvodai hagyományaik, rendszeres programjaik:
Mikulás ünnepség, Karácsonyi köszöntő, Farsangi mulatság, Húsvét, Anyák napi megemlékezés, Évzáró - nagycsoportosok búcsúztatója, Közös kirándulás a szülőkkel, Játszóház évi két alkalommal, Gyermekek születésnapjának megünneplése, Gyermeknapi rendezvény; Bábszínház látogatás, Kiállítások megtekintése, séták, kirándulások, Egészségnap.

Óvodájukban Szülői Szervezet, és 2007 őszétől a „Linde” Tótvázsony-Hidegkút Kisgyermekeiért Alapítvány működik.

Az óvoda és a bölcsőde közös épületben, egy bejárattal, de külön szárnyban működik. 
A bölcsőde szakmailag önálló, és külön szakmai vezetővel rendelkezik. A bölcsőde a kisgyermekek érdeklődésére, aktivitására építve biztosítja a változatos tevékenységeket, melyek tapasztalathoz juttatják a gyermekeket a természeti és szociális környezetükről. A bölcsődés csoportba két éves kortól várják a gyerekeket. Gondozásukat-nevelésüket 2 szakképzett, a korosztály sajátosságait jól ismerő, gyermekközpontú a gyermeki személyiség egészséges fejlődésére és kibontakoztatására törekvő gondozónő végzi. Hangsúlyt fektetnek a gyermekek egyéni fejlődésének figyelembe vételére, fontosnak tartják a gondozónők, és a gyermekek közötti személyes, érzelmi biztonságot jelentő kapcsolat kialakítását.

Az intézményi munkát takarító segíti.

Intézményükben a bölcsődei és óvodai nevelőmunka a családdal együttműködve, szeretetteljes légkörben zajlik, jó példával segítik a kisgyermek testi-lelki fejlődését, és ehhez megfelelő esztétikus, nyugodt környezetet biztosítanak.

Intézményvezető: Hauck Jánosné

Hozzászólások

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére