Jelenlegi hely

Keverve, vágva, turmixolva, egészben .... medvehagyma szezon az erdőben és a tányéron

A tavaszi reggelik egyik nagy kedvence a medvehagyma. Egy jó növényhatározó és némi felkészülés mindig segíthet, ha gondtalanul szeretnénk is élvezni az értékeit. Ha leszedtük, jó ha van egy-két bevált receptünk is hozzá.

VIGYÁZAT! A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirágéval vagy az őszi kikericsével. Az utóbbi két növény súlyosan mérgező tud lenni már kis adagban is!

Így különböztesd meg őket: Dörzsöld meg a medvehagyma levelét! Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnod. A gyöngyvirág ellenben szagtalan, fiatal, halványabb zöld levelei jellegzetesen össze vannak pöndörödve.

Szedése

Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. Maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni!

Aki mégis bizonytalan, az válasszon a nagyobb kertészetekben cserepes medvehagymát, így akár a konyhaablakból szedheti a rántottához valót vasárnap reggel a hosszas gyaloglás helyett.

Bájos apróság, hogy a medvehagyma nevét tényleg a medvékről kapta, akik ezt a zsenge növénykét eszik először téli álmukból ébredve. A hosszú alvás után ösztönösen méregtelenítéssel kezdik a tavaszt. A medvehagyma nemcsak Magyarországon, de egész Európában terem és nagyon népszerű is. Főként frissen érdemes felhasználni, de olívaolajjal és sóval rétegezve a hűtőben hosszú ideig elállhat, sőt, le is fagyasztható.

Amiért szeretjük

  • kedvezően hat a bélrendszerre, segít tehermentesíteni a gyomrot,
  • segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, vértisztító hatású
  • jótékony hatással van a vesére és a húgyhólyagra, valamint a májra is,
  • nyugtatólag hathat az idegrendszerre,
  • magas a C-vitamin tartalma,
  • segíthet a változó kori tünetek enyhítésében és egyéb női problémák leküzdésében.

FIGYELEM! Véralvadásgátló szerekkel együtt nem javasolt a fogyasztása, mivel fokozhatja a vérzés kockázatát trombocita-összecsapódást gátló hatása miatt.

Felhasználása

Gyakorlatilag mindenféle ételhez felhasználhatod: szendvicshez, salátához, omletthez, körözötthöz vagy más kencékhez, pogácsához, kefirhez vagy joghurthoz, öntetekhez, leveshez, főzelékhez, húsokhoz és köretekhez is ajánlott.

Nálunk a család kedvence a pogácsa és a pesto. Az utóbbi előnye, hogy hosszabb ideig eláll és nagyszerűen lehet vele ízesíteni. Akár ezt a pogácsát is, ha nincs kéznél friss medvehagyma:

Túrós medvehagymás pogácsa recept

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin (vagy vaj)
  • 25 dkg liszt (+ még amennyit felvesz a gyúrásánál)
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 2 csokor medvehagyma (kb 20 levél)
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek só (csapott)
  • a 2 tojás megmaradt fehérjéje felverve a kenéshez

A medvehagymás pogácsa elkészítése:

A túrót, a vajat vagy margarint, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót összedolgozzuk. A megmosott, megszárított medvehagyma-leveleket 1 cm-es csíkokra vágjuk, és a túrós masszához keverjük. A liszteket a sütőporral elkeverjük, és a medvehagymás, túrós masszával összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. A hideg tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Pesto medvehagymából

  • 4 maréknyi medvehagyma apróra vágva
  • 2 maréknyi dióbél vagy fenyőmag
  • 10 dkg grana padano (vagy más érett, száraz sajt) reszelve
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1/2 olívaolaj
  • Bors

Finomra daráljuk a diót a sóval, borssal. Majd hozzáadjuk a medvehagymát, és tovább daráljuk, végül a reszelt sajttal fejezzük be a műveletet. Tiszta befőttes üvegbe töltjük, olívaolajjal leöntjük, hogy ellepje.

Mihez használhatod a pestót? Pirítósra, grill és sült húsokhoz, tésztákhoz finom szószt lehet belőle készíteni. Belecsempészheted a gnocchiba, szendvicsbe, mártogathatsz bele tacost…   

Jó étvágyat! Brumm-brumm! ;)

Képek: pixabay.com; szeretlekmagyarorszag.hu

- Debrecenimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
szilveszter

10 jó tanács az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, babonák

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán még mindig úgy tarják: ”amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.
Szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Jó tanácsok az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szilveszteri népszokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 21 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére