Jelenlegi hely

A gyógyszereket nem csak szedni, tárolni is tudni kell!

Természetesen este éri utol a gyereket a betegség, ezért is van mindig a hűtőben köhögés - és lázcsillapító, meg minden más, ami megmaradt az előző betegségekből.

Reggel útnak indultam a beteg gyerekkel az orvoshoz. Két gyerekes anyaként szinte már biztosra tudom, hogy mit fog felírni, ezért gyorsan bepillantok a hűtőbe, melyek azok a gyógyszerek, melyekkel rendelkezik a kis házi patikánk.  De valljuk be, nem minden orvosságról tudjuk, hogy hogyan szabad tárolni, illetve meddig tart a szavatossági ideje! Sajnos már tele van a hűtőajtó mindenféle - ki tudja mire való - készítményekkel, ezért elhatároztam, hogy rendet teszek és megfogadok egy két szabályt, amivel megkönnyíthetem a dolgom. 

Miután megvásároltuk a gyógyszert, ne csak arra figyeljünk, hogy az orvos által előírt adagolással vegyük azokat be, hanem arra is, hogy hogyan tároljuk őket!

5+1 Tipp a helyes tároláshoz

 1. Minden készítményhez megtalálhatjuk a dobozában a betegtájékoztatót: érdemes nem csak elolvasni, de megtartani is.
   
 2. Helytelen tárolás esetén veszíthetnek hatékonyságukból, sőt, egyenesen veszélyessé is válhatnak a gyógyszerek. A tablettákat, kapszulákat, szirupokat általában hűvös, száraz helyen kell tartani, ahol nincs kitéve napsugárzásnak. A szemcsepp, fülcsepp, krémek, kúpok, illetve a legtöbb, gyógyszertárban kikevert készítményeket hűtőszekrényben szabad tárolni.
   
 3. Nagyon fontos a lejárati idő figyelése, és az is, hogy meddig szabad tárolni felbontás után az adott szert. Ha a gyógyszer felbontás után hosszabb ideig tárolható, érdemes ráírni a dobozra a felbontás dátumát. (Ha pedig csak pár napig, akkor rögtön megszabadulni a maradéktól.)
   
 4. Mi tegyünk a lejárt, fel nem használt gyógyszerekkel? Vissza kell vinni a gyógyszertárakba, ahol az arra szolgáló gyűjtődobozokban elhelyezik el őket.
   
 5. Érdemes havonta átnézni a gyógyszereket e szempontok alapján. Így elkerülhetjük a felesleges gyógyszervásárlást, és nem ér meglepetés, ha fájdalomcsillapítót kell beadni a gyerekeknek, mert mindig friss gyógyszereket találunk gyógyszeres szekrényünkben.

    +1  Gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
            Minden adag bevétele után tegyük vissza az üveget, dobozt a neki szánt szekrénykébe, így biztonságos és elejét vehetjük a gyógyszerbaleseteknek.

 

Szerző: szolnokimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére