Jelenlegi hely

Mennyi játék kell a gyereknek? – A kevesebb több

Titeket is elborít a sok játék a gyerekszobában? Egy kutatásban azt vizsgálták, hány játékra van valóban szüksége a gyerekeknek, mennyivel játszanak szívesen. Az eredmény szerint a mennyiség helyett a minőség a nyerő!

16 vagy 4 játék?

Az amerikai Toledo Egyetem kutatói 36 gyereket engedtek be egyesével egymás után kétszer egy megfigyelőszobába, ahol fél órát töltöttek a gyerekek. Először 4 játékot tettek a szobába, a második alkalommal 16 játékot. A kutatók kamerával megfigyelték és dokumentálták a 18-30 hónap közötti életkorú gyerekek tevékenységét.

A játékok között voltak oktató jellegűek (pl. formákat vagy számokat tanító), utánzó (foglalkozásra utaló), cselekvésre ösztönző (építhető, nyitható) játékok, illetve guruló, tologatható járművek. Összesen négy kategóriába sorolható játékokat válogattak.

Amikor csak 4 játékot tettek ki, akkor minden kategóriából egy-egy játékot helyeztek el a szobában, majd beengedték a gyereket. A 16-játékos alkalommal minden kategóriából 4-4 játék várta a gyereket. Ha az egyik játék nagyon tetszett a gyereknek, következő alkalommal kicserélték másikra, nehogy az elfogultság megtévesztő legyen a vizsgálatban.

Jóból is megárt a sok

A kísérlet azt eredményezte, hogy a gyerekek kevés játékkal tartalmasabban játszottak, mint sokkal.

Minél kevesebb játékot találtak, annál elmélyültebben, hosszabban, többféle módon játszottak az adott játékkal, tehát minőségi időtöltést jelentett számukra.  A 4-játékos alkalmak során a kicsik átlagosan 3 játékkal játszottak, a 16-játékos alkalmak során pedig átlagosan 8 játékkal.

A nagy választék, a rengeteg játék inkább zavaróan hatott a gyerekekre, gyorsabban elterelődött a figyelmük arról, amivel éppen játszottak, és kipróbáltak egy másikat.

Minél kevesebb játék volt a szobában, annál jobban koncentráltak a gyerekek az adott játék minden tulajdonságának felfedezésére és minél kreatívabb kihasználására, azaz a minőségi játékra.

A kutatók szerint az ilyen korú gyerekeknél az a fontos, hogy minél hosszabban játsszanak egy adott játékkal, mert így fejlődik a képzelőerejük, amelynek hatása van az önkifejezésre és az érzelmi fejlődésre. Ez javítja a koordinációt, a finommotoros mozgás összehangolását is, így később könnyebben fognak megtanulni írni. Ha a gyerek egy játékkal elmélyülten és fantáziadúsan játszhat, akkor azzal a szellemi képességei is fejlődnek, így az alkalmazkodás, az ok-okozat felismerése, a problémamegoldás és a tervek kivitelezése.

Az USA-ban a statisztikák szerint egy átlagos lakásban 140 játékot van, egy gyerek évente átlagosan 70 játékot kap. Európában az Egyesült Királyságban egy átlagos gyerek 238 játékkal rendelkezik, amiből 12-vel játszik rendszeresen.

Jó ötlet elpakolni és időnként cserélgetni a használatban lévő játékokat, hogy ne veszítse el az érdeklődését a kicsi, a régiek az újdonság varázsával hatnak, amikor előveszik őket.

A megunt, kidobott játékok gyakran a kukába kerülnek, ami növeli a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét. A játékok többsége műanyagból van. A világszerte forgalmazott játékok 75 százaléka Kínában készül, a több ezer kilométeres szállítás óriási környezetterhelést jelent. A játékok csomagolása is a szemétbe kerül, pedig az előállításuk költséges. A modern játékok jelentős része elemmel működik, ami szintén nem környezetbarát.

Az eredeti tanulmány itt olvasható angol nyelven.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Szent Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Igazi férjjóslásra alkalmas nap volt december 13-a, az év leghosszabb estéje. Van pár tippünk, hogyan kell csinálni!
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére