Jelenlegi hely

Megegyük vagy kidobjuk? – avagy a nagy ételdilemma

Az élelmiszerek fogyaszthatósági idejét ugyan feltüntetik a csomagolásokon, előfordulhat, hogy már a lejárati dátum előtt minőségromlást tapasztalunk. De mi kerülhet még a hasunkba, és mi az, amit ki kell dobnunk?

Az élelmiszerek eltarthatósága, romlandósága és a csomagoláson jelzett dátumok örök bizonytalanságot hagynak bennünk. Az esetek nagy részében fogalmunk sincs, hogy valójában mi jelzi, hogy a hűtőben több napja tárolt sajt, a hús és zöldség még fogyasztható-e? Sajnos sok élelmiszer egyszerűen a szemétbe kerül, a túl szigorú minőségi előírások, a közeli lejárat vagy éppen a felelőtlen vásárlás következtében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint Magyarországon évente hozzávetőlegesen kétmillió tonna kidobott élelmiszerről van szó, világszerte pedig az összes megtermelt élelmiszer egyharmadára becsülik a kidobott mennyiséget – ami körülbelül 1,3-1,5 milliárd tonna.

A címkék rejtelmei

Az előre csomagolt élelmiszereken kétféle jelöléssel találkozhatunk. Az egyik a minőségét megőrzi, a másik a fogyasztható. A fogyasztható feliratot jellemzően a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló, hűtőtárolást (0-10 ⁰C fokot) igénylő élelmiszerek esetén találjuk a csomagoláson. A megjelölt felhasználhatósági dátum után fogyasztásuk kockázatos lehet, veszélyt jelenthet az egészségre még akkor is, ha esetleg nincsenek látható romlási jelek. A minőségét megőrzi felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található dátum. Ez azt az időtartamot mutatja meg, ameddig elvárhatjuk, hogy a gyártó által garantált minőséget, azaz például ízt, illatot, színt vagy állagot nyújtja. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem fogyaszthatók. Ilyen jelölést találunk jellemzően a konzerveken, kekszeken és a szárított vagy gyorsfagyasztott élelmiszereken. Ezeket a dátumokat a gyártók állapítják meg, akik általában óvatosak a lejárati idő tekintetében, hiszen ez egyben a felelősségre vonásuk időbeli korlátját is jelenti.

Forrás: csaladhalo.hu

A teljes cikk továbbolvasásához kattints ide!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!
Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre a más gyerekekkel való összehasonlítás?

Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre más gyerekekkel való összehasonlítás?

Milyen hatással van a gyerekek önbizalmára, ha állandóan másokhoz hasonlítjuk őket? Ha szülőként te is feltetted már magadnak ezt a kérdést, ez a cikk segít megérteni, mit tehetsz gyermekeid egészséges önértékeléséért. - Szalai - Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója írása.
Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyi időszak lezárásának napja vízkereszt, január 6-a. Ekkor búcsúzunk az ünnepi díszbe öltöztetett fától. De miért éppen ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát? A válasz a keresztény ünnepkörben, a népi hagyományokban és az új kezdet szimbolikájában rejlik.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére