Jelenlegi hely

OÉTI: a közétkeztetésben az egészségügyi szempontoké az elsőbbség

A közétkeztetés átalakításánál elsősorban az egészségügyi érdekeket kell figyelembe venni, hiszen a betegségek kialakulása szorosan összefügg a táplálkozással - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa az MTI-nek hétfőn adott interjújában.

A szakember úgy véli, a minőségi, a helyesen elkészített ételeket nem elsősorban az alapanyagok ára határozza meg. Az OÉTI által kidolgozott közétkeztetési rendelettervezet reményei szerint a jövő évi óvoda és iskolakezdés előtt életbe lép. Ajánlások már most is vannak, de ezt a közétkeztetésben résztvevők egy része nem tartja magára nézve kötelezőnek.

Martos Éva emlékeztetett arra, hogy egy 2009-es országos óvodai közétkeztetési felmérés drámai eredményeket hozott. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az óvodában felszolgált menüsor táplálkozási kockázatot hordoz. Nagyon sok sóval készítették az ételeket, a kalcium mennyisége viszont messze elmaradt a kívánatostól, kevés volt a zöldség és a gyümölcs. A konyhatechnikai eljárások sem voltak megfelelőek, az ételek zsírosak voltak, a diétás étkezés pedig gyakorlatilag megoldatlan volt a közétkeztetésben.

A főigazgató-főorvos szerint egy sokszereplős területet kell a lehető legjobban szabályozni, hiszen számos érv és ellenérv hangzik el a közétkeztetésben résztvevőktől és a szülőktől egyaránt.

A rendelettervezet kidolgozásánál figyelembe vették a nemzetközi standardokat, amelyek előírják, hogy milyen közétkeztetést kell biztosítani az egyes korosztályoknak. Mára egyértelmű vált ugyanis, hogy a táplálkozás megválasztása nagyban összefügg a későbbi betegségek - cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás - kialakulásával.

Martos Éva beszámolt arról is, hogy júniusban megismételték a korábbi felmérést, és az adatok nem sokban tértek el a 2009-es eredményektől. Példaként említette, hogy a napi sóbevitel még mindig háromszoros, a megengedett 2 gramm helyett 6,7 gramm volt, a napi kalciummennyiség 270 milligramm volt a kívánatos 520 milligrammal szemben. A korábbinál jobbnak tűnik a zöldség-gyümölcsellátás, és valamelyest javult a diétás étkeztetést igénylők helyzete is.

Azt, hogy a közétkeztetésben valóban megfelelő alapanyagokból, kevesebb só, cukor, zsír felhasználásával főznek-e, a népegészségügyi szakigazgatási szervek ellenőrzik majd. Arra is ügyelnek majd, milyen nyersanyagokat használtak fel, van-e adagolási útmutató, továbbá laboratóriumi vizsgálatra is számítani lehet - ismertette.

A gyerekek ízlése rendkívüli módon formálható - mondta a szakember, és feleslegesek azok a riogatások, hogy eltűnik a tányérról a rántott hús. Szemléletváltásra van szükség, hiszen a rendelettervezet elsődleges célja, hogy a felnövekvő generációk egészségesek legyenek - hangsúlyozta.

Hozzátette: nemzetközi adatok igazolják, hogy a helyes, minőségi étrenddel összefüggésben javul a gyerekek teljesítménye, csökken a hiányzás, és megfigyelhető az a trend is, hogy egyre többen választják a közétkeztetést, ha az a gyerek fejlődését mindenben kielégíti.

Martos Éva úgy vélte, nem biztos, hogy a megreformált közétkeztetés drágább is lesz, hiszen drága alapanyagból is lehet íztelen, rossz ételt készíteni és fordítva. A közétkeztetésnek vannak rejtett tartalékai, utalt az Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyre.

A közétkeztetésben 1,2 millió gyermek vesz részt a bölcsődétől a középiskoláig, ezen kívül ebbe a kategóriába tartozik a kórházi étkeztetés, a szociális intézményekben élők és az egész napos szociális ellátásban részesülők, valamint az állami, önkormányzati táborokban pihenők étkezése is.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tudtad, hogy az alvás világnapját is ünneplik?

Tudtad, hogy az alvás világnapját is ünneplik?

Az alvás világnapját hagyományosan március második teljes hetének péntekén ünneplik. 2025-ben ez a nap március 14-re esik. Ezen a napon világszerte szakemberek és szervezetek hívják fel a figyelmet az alvás fontosságára és az alváshiány egészségügyi következményeire.
Jegesmedvék világnapja

Jegesmedvék világnapja

A természetvédők nemzetközi kalendáriumába 2011 óta piros betűs ünnep a Jegesmedvék Nemzetközi napja (International Polar Bear Day). De miért is kell aggódnunk a jegesmedvék miatt, igaz-e hogy 2100-ra eltűnhetnek?
Dalolva búcsúztassuk a telet – a legjobb farsangi dalok és mondókák összegyűjtve

Dalolva búcsúztassuk a telet – a legjobb farsangi dalok és mondókák összegyűjtve

A farsangi időszak mára főként a gyerekek mulatságáról szól. Ehhez a vidám ünnephez gyűjtöttük össze a legjobb farsangi dalokat és mondókákat, melyek garantáltan feldobják a hangulatot, és még emlékezetesebbé teszik a közös pillanatokat!
7+1 szokatlan farsangi szokás, amit tuti nem ismersz

7+1 szokatlan farsangi szokás, amit tuti nem ismersz

Tudtad, hogy a farsang nemcsak mulatságról, hanem ma már furcsa hagyományokról is szólt? A vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak tele van különös, ma már szinte elfeledett népszokásokkal. Egyes hagyományok vidámak, mások meghökkentőek – nézzük, hányat ismersz közülük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére