Jelenlegi hely

Mikor igényelj vállalkozói hitelt? Ilyenkor jön jól a segítség

Elakadtál a vállalkozásodban, vagy éppen fejlesztenél, de nincs miből? Esetleg külső, nem várt események áldozata lett a vállalkozásod? Ne csüggedj, mert van megoldás a helyzetedre! Amennyiben pénzre van szükséged a továbblépéshez, úgy érdemes átnézni a vállalkozói hitel adta lehetőségeket is. Cikkünkben körbejárjuk, hogy kinek és mikor érdemes vállalkozói hitelt felvenni, valamint milyen kockázatokat vállalsz ezzel vállalkozóként.

Mikor érdemes vállalkozói hitelben gondolkozni?

Induló vállalkozóként előfordulhat, hogy nincs meg a szükséges összeg a vállalkozásod elindításához, működtetéséhez. Ráadásul a kezdeti időszakban kevesebb a bevétel, hiszen a piac nem ismeri még a tevékenységedet. Ez leginkább azokra a vállalkozókra igaz, akik valamilyen fizikai terméket állítanának elő, vagy árulnának. De akár szellemi foglalkozásúak is találkozhatnak olyan szoftverárral, amit kezdőként nem tudnak megfizetni, viszont szükség lenne rá a munkájukhoz.

Érdemes készíteni ilyenkor egy költségelemzést, amiben meghatározod a vállalkozásod kiadásait:

  • adók, járulékok
  • rezsiköltségek, bérleti díj
  • gépköltség, vagy szoftverköltség
  • törlesztőrészlet a kamattal együtt
  • és minden más kiadás, vagy személyes célú kivét

Majd meg kell adnod egy reális bevételi becslést, és meghatároznod a kívánt bevételt és azt is, hogy miből fogod ezt elérni. Ha a számok szerint a terved működne, csak éppen a kezdeti költségek túl magasak, akkor érdemes vállalkozói hitelben gondolkodni. Ha viszont a szoftvereket érzed drágának, akkor is megoldás lehet a vállalkozói hitel. Induláskor, vagy fejlesztéskor hirtelen sok kiadás keletkezhet, amit muszáj valahogy áthidalni.

Válsághelyzet, probléma haladó vállalkozóként?

Előfordulhat, hogy már haladóbb vállalkozó vagy, de a vállalkozásod valamilyen külső körülmény miatt stagnál. Egy hirtelen korlátozás miatt be kell zárnod néhány hónapra, vagy csak korlátozottan tudsz működni. Neked pedig fizetni kell a bérleti díjakat vagy a kollégáid munkabérét.

Az elmúlt két évben nem volt idegen számunkra a válsághelyzet szó. Sajnos sok vállalkozás csődbe ment, vagy a szakadék szélére került, pedig akár még ma is működhetnének. Tipikusan ilyen helyzet az, amikor akadoznak az eladások, viszont fizetned kell a vállalkozásod költségeit, egy vállalkozói hitel hosszú távú felelősségvállalás, de hamar megoldhatja a problémát.

De mi a helyzet a fejlesztésekkel?

Fejlesztés vállalkozói hitel segítségével

Egy fizikai vállalkozás esetén elavulhat a géppark, vagy esetleg új termékek bevezetése miatt más gépekre is szükség lehet. Tipikusan ilyen példa egy családi pékség esetén a dagasztógép, sütő, kemence, nyújtógép, vagy akár más sütőipari gép. Mindemellett pedig szükség lehet raktárkészlet nyilvántartó szoftverre, bankkártyás fizetés bevezetésére, vagy lakberendező vállalkozások esetén akár a tervezőprogram szoftverére is. Ráadásul ha mindent egyszerre kell cserélni, vagy most indulnál, akkor a költségek az egekben vannak.

De bármilyen vállalkozásra is gondolunk, idővel szükséged lehet korszerűbb vagy újabb gépekre és szoftverekre, vagy éppen a folyamatok automatizálására. Egy nagyobb fejlesztés ugyan pénzbe kerül, de vissza is hozza az árát, majd később nyereséget termel. Amennyiben gondot okoz a tőke megszerzése, esetleg induló vállalkozó vagy, úgy jól jöhet egy vállalkozói hitel. Ilyenkor bár jobb lenne önerőből megoldani a fejlesztést, a pénz összegyűjtése akár éveket is igénybe vehet. Tehát egy hitelfelvétellel gyorsabban célt érhetsz.

Milyen kockázatokat vállaljon a kisvállalkozó?

Akármennyire is jól hangzik a gyors növekedés, a hitel egyben egy hatalmas felelősségvállalást is jelent. Fontos, hogy a vállalkozói hitel felvétele előtt jól gondold át, hogy miért és pontosan mennyi összegre van szükséged, illetve milyen fedezeted van fizetésképtelenség esetére. Érdemes számolni azzal is, hogy mekkora többletkiadást jelent neked a törlesztőrészletek fizetése.

A vállalkozói hitel felvételénél minden banknak szüksége van az üzleti- és költségtervedre, fedezetre és a vállalkozásod tiszta üzemelésének bizonyítására. Többek között ugyanis ezek alapján állapítják meg, hogy kaphatsz-e hitelt és milyen feltételek mellett mekkora kölcsönösszeget adnak. Egy hitel felvétele felelős döntés, hiszen előfordulhat, hogy nem jön be az ötlet, vagy éppen nem a vártak szerint alakulnak a számok. A hitelt azonban így is fizetned kell, hiszen köt a szerződés.

Tehát érdemes átgondolni, hogy:

  • Valóban szükséged van a vállalkozói hitelre?
  • Hogyan tudnád finanszírozni azt, a vállalkozásod bevételeiből?
  • Hogyan tudnád visszafizetni a hitelt, ha esetleg nem működik a vállalkozás?
  • Ha igen, akkor hogyan tudod ezt megoldani?

Amennyiben elvesztél a hitelek világában, az Erste bank oldalán lévő hitelválasztó megmutatja a vállalkozói hitellehetőségeket!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére