Jelenlegi hely

Húsvét, nyuszi és társai

Végre itt a tavasz, a húsvét pedig ennek a csodálatos évszaknak az ünnepe. A gyerekeknek persze meg kell ismerniük a húsvét valódi történetét, a hagyományokat, de annyira eltörpül ennek a jelentősége számomra a napfény, a színek, az illatok mellett!

Lányos anyaként az elmúlt években fontosabbá vált a húsvét, és az is kiderült, hogy kifejezetten élvezem a tojások festegetését. Ki is használtam ezt a lehetőséget a munkahelyemen és otthon is. Az iskolában anyukáktól kértem segítséget a tojások fújkálásához, de itthon ezt a feladatot nekem – illetve a lelkesedős korban lévő Kicsinek – kell megoldani. A tűt rutinosan március elején bekészítem a konyhába, hogy bármikor kéznél legyen. A fújás már gyorsan megy, csak a tojások száma kevés mindig, mert nagyon élvezzük a díszítgetést.

Nem tudom, fiús házaknál hogy van ez, de mi nagyon komolyan vesszük a készülődést. Egy egész hétvége a tojások festése, és a sütemények, kekszek sütése. 

Sok újság és weboldal foglakozik ilyentájt a tojásdíszítéssel. Érdemes kiválasztani egy-egy technikát, amit abban az évben kipróbálunk, nem érdemes egyszerre túl sokfélével próbálkozni. Mi is számtalan módszert kipróbáltunk már – összegyűjtöttem őket, hátha kedvet kaptok a tojásdíszítéshez: 

  • Főtt tojásokat festettünk hagyományos festékben és a kicsi kezek matricákat ragasztottak rájuk. Gyorsan megy, és sikerélmény a legkisebbeknek is.
  • Egyszer polisztiroltojásokat akril festékkel kentünk le, majd hőre puffadós festékkel díszítettük. Nem mondom, hogy ezek voltak a legesztétikusabb tojások a világon, de érdekes és izgalmas volt a hajszárítóval puffasztgatni.
  • Próbáltunk hagymában festeni, és írókázni, de a berzselés is jó móka. Igaz, ezekkel az autentikus technikákkal inkább különféle rendezvényeken találkoztunk.
  • Tavaly a kolléganőimtől a visszakaparásos technika csodáját tanultam meg. Főtt, festett tojásokról a festéket ecetbe mártott fogpiszkálóval kapargattuk vissza úgy, hogy figyeltünk, hogy a minta szép és érdekes legyen. Egyszerű, de nagyon szép kis tojások készültek. A hagyományos mintákat az internetről néztük.
  • Nagyobbakkal érdemes kipróbálni a fonaltechnikát. Gyöngy himzőfonalat tekerünk az előzőleg beragasztózott tojásra. Ez már türelmet, kézügyességet kívánó technika, de nagyon szép, és látványos. Trükkje, hogy mindig csak kicsi részt ragasztózzunk be a tojásból. Különlegesebb, ha színátmenetes fonallal készítjük.
  • Nekem az egyik kedvencem a dekopázs. Sajnos fehér tojásokat nagyon ritkán sikerül szerezni, ezért először a kifújt tojásokat akril festékkel fehére festjük. Száradás után dekopázsolunk. Lehet csak motívumokat, de az egész tojást is dekorálhatjuk így.
  • Mindenféle szépségek készülhetnek úgy is, ha a kifújt tojásokat akrilfestékkel befestjük bármilyen színűre és dekorfilctollal, vagy alkoholos filctollal mintákat varázsolunk rájuk. Piros tojás például mutatós egyszerű pöttyökkel, de kerülhet a tojásokra hagyományos mintázat is. Sőt, festettünk rózsaszínű tojásokra arany filctollal is.
  • Idén tervben van minion-os tojások készítése, de az is jópofa, ha a festett tojásokból kis „manusokat” csinálunk filctollal. 


De nem csak tojást lehet ám festeni! Készíthetünk a húsvéti reggelihez tojástartókat, díszíthetünk papírtojásokat ceruzával, filctollal. Utóbbiak szép dekoráció lesznek a lakásnak. 

És persze a finomságokról se feledkezzünk meg! Mi idén tojás alakú kekszecskéket fogunk gyártani és ezeket díszítjük majd ki színes cukormázzal, meg mindenféle cukorkával. Egyszerű vaníliás keksz receptet fogok választani, talán ezt: http://www.nosalty.hu/recept/vanilias-keksz-katharosz-konyhajabol.

Kalácsot is sütünk majd. Felfedeztem, hogy Nagylány gyönyörűen tud fonni mindenféle formában. Nem tudom hol tanulta, tőlem nem, de az biztos, hogy mostantól a húsvéti kalácsot ő fonogatja majd. Nagy kalácsot sütünk, mert a foszlós belsejét nagyon szeretem. Jó barátom a kenyérsütő dagasztó programja, mindenkinek ajánlom. Csak beledobálom a hozzávalókat, és amikor sípol a szerkezet, kész a dagasztott, kelesztett finom kalácstészta. Idén ezt a receptet próbálom ki: http://www.nosalty.hu/recept/foszlos-kalacs-emoke-konyhajabol.

(Közben mehet a tavaszi nagytakarítás, ami sosem biztos, hogy kész lesz húsvétig. De sebaj!)

Na és mit csinálunk majd a húsvéti napokon? Nálunk élő nyuszi sajnos nincs, de ha tehetjük, elmegyünk nyuszit simogatni valahová. Tojásvadászat, finom sonka és még egy kis tojás, a magunk sütötte finom foszlós kaláccsal, ez viszont mind-mind van. Na és várjuk a locsolókat, mert nem is olyan ciki…

Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Szerző: Budácsik Éva, tanítónő, édesanya
Fotó: Pixabay
Forrás: Budapestimami
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére