Jelenlegi hely

Sürgető feladat a gyerekek szexuális zaklatása elleni fellépés

Az alapvető jogok biztosa szerint a gyermekek szexuális zaklatása elleni fellépés a gyermekvédelem egyik legsürgetőbb, közös feladata.

A jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója a védelem terén - közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.

Székely László felhívást tett közzé november 18-a, a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem első európai napja alkalmából. A közleményben azt írták: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csatlakozott az Európa Tanács kampányához, amely a gyermekek szexuális zaklatása, bántalmazása és kizsákmányolása elleni védelemre, a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az alapjogi biztos szerint az ilyen ügyek rejtettségével, a felelősség elhárításával kapcsolatos tapasztalatok figyelmeztetnek arra, hogy a jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója a védelem terén. Ennek a küzdelemnek különösen fontos szereplői a védőnők, a pedagógusok, a gyámhatóságok, de szélesebb értelemben mindenki tagja a jelzőrendszernek.

Székely László kiemelte: a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak semmilyen formája - közöttük a szexuális zaklatás - sem lehet indokolható vagy magyarázható. Ugyanakkor az erőszak megelőzhető, ennek eszközei között szerepet kaphat a bizalom, a tájékoztatás, a segítségnyújtás és a figyelem.

Hozzátette, a gyermekek szexuális bántalmazása és zaklatása - ahogyan az erőszak más formái is - a világ minden országában, így Magyarországon is létező jelenség, "kultúrától, társadalmi osztálytól, iskolázottságtól, jövedelemtől és etnikai származástól függetlenül".

Szomorú, magányos plüssállat

Az európai összesített adatok szerint az esetek csaknem háromnegyedében a gyermek ismeri az elkövetőt, az ismerős vagy családtag által elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek azonban legfeljebb tizedére derül fény - írta a hivatal.

Hozzátette: a probléma nagyságrendjét mutatja, hogy az adatok szerint Európában nagyjából minden ötödik gyerek áldozatul esik a gyermekek elleni erőszak egyik legrosszabb, legsúlyosabb következményekkel járó formájának. Ezek súlyos, akár helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények még felnőttkorukban is gyötrik, fájdalomban és szégyenben tartják az áldozatokat.

Az ombudsman szerint az elkövetők felelősségre vonása mellett legalább annyira fontos a megelőzés, az áldozatok segítése, jobb védelmük az igazságszolgáltatás rendszerében, illetve az, hogy legyenek olyan emberek a gyerekek életében, akihez bizalommal fordulhatnak.

Az alapjogi biztos rámutatott arra: lényeges a digitális világban leselkedő veszélyek felismerése, a jogtudatosság, az ezekről folytatott párbeszéd a gyermekek és szüleik között.

Emlékeztetett arra: Magyarország idén augusztusban iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott Lanzarote-i Egyezményt, amelynek célja a gyermekek érdekeinek szem előtt tartása, az együttműködés biztosítása, a szexuális kizsákmányolás, bántalmazás megelőzése, a szexuális bűncselekmények áldozatainak védelme, az elkövetők felelősségre vonása.

Székely László kiemelte azt is, hogy a jelenlegi negatív tendenciákon helyben, a kisebb közösségekben a hatályos jogszabályok, a módszertani ajánlások következetes alkalmazásával lehet változtatni.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére