Jelenlegi hely

Advent a városban - Koncertek, mesék és kiállítások

A Piros templom előtt felállították a betlehemi szoborcsoportot, ezzel kezdetét vette a városban az advent. A hagyományoknak megfelelően ünnepi műsor és szeretetvendégség várta a szép számú érdeklődőket. A várakozás időszakában számos program közül válogathatnak a városba látogatók.

A betlehem állítás az egyik legelterjedtebb karácsonyi szokás, Balatonfüreden is évek óta ezzel kezdődik az advent. A ferencesekkel terjedt el a hagyomány Európában. Szent Ferenc betlehemét ugyan még nem a templomban mutatták be, hanem egy erdőben, de a 15-16. században már általános szokásnak mondható a betlehem állítás. A betlehemek állandó szereplői a Szent Család tagjai, Mária, a kis Jézus, Szent József, a pásztorok, a háromkirályok, illetve az ökör és a szamár.

 

 

A Piros templom előtti rendezvény főszervezője, Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának elnöke a régmúlt, gyermekkori karácsonyokat idézte fel. Műsort adott Balatonfüred Város Vegyeskara, a betlehemi történetet pedig a Tündérkert óvodásai elevenítették meg.
Ezzel el is kezdődött a városban az advent, amely bővelkedik programokkal. A Vaszary Galériában három kiállítás látogatható decemberben. A modern magyar festészet remekeiből válogató tárlaton többiek között Czóbel, Rippl-Rónai, Kondor, Wahorn és Nádler alkotásai láthatók, de Vaszary János festményein keresztül betekintést kaphatunk a híres család történetébe is, vagy éppen beleshetünk az egykori kispolgári romantika miliőjébe a Cilinder és lokni című gyűjteményes biedermeier tárlaton.
Lesznek meseelőadások a gyerekeknek, köztük a Szegedi Kortárs Balett A hattyúk tava című táncelőadása, amely a nagy klasszikust a gyerekek világára formálja át. A Vaszary Galéria alkotóműhelyében múzeumpedagógus segítségével lehet kipróbálni az alkotás rejtelmeit, a Fehér templomban gyermek illetve felnőtt kórusok adnak koncertet. 
Az irodalom iránt érdeklődőkre könyvbemutatók várnak, de lesz egy izgalmas beszélgetés Bartók és a Nyolcak címmel művészettörténészek közreműködésével is. Borverseny és borbál is dukál az ünnep előtt, az újév pedig Izaki Maszahiro és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjével kezdődik.

Részletes füredi adventi programok az aktuális programok között.

 

Forrás: www.balatonfured.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére