Jelenlegi hely

Autista gyermekeknek nyílt vizsgálóközpont Budapesten

Felújított és akadálymentesített környezetben kaphatnak ellátást az autista gyermekek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegén. Az Út a Mosolyért Alapítványnak köszönhetően létrejött, közép-európai viszonylatban is egyedülálló vizsgálóközpontot március 13-án adták át Budapesten.

Tavaly áprilisban, az Autizmus világnapján jelentette be az Út a Mosolyért Alapítvány, hogy útjára indítja „Megérteni. Elfogadni. Segíteni.” kampányát, melynek fókuszában az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek és családjaik állnak.

2017-ben az Alapítvány két nagy adománygyűjtést is szervezett, jelentős eredményekkel. A májusi Mosoly Koncert alkalmával például 16 millió forint gyűlt össze. Ebből az összegből, valamint a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány további 10 millió forintnyi támogatásából, a Czene & Wagner Kft. segítségével jött létre hazánk első, autizmus szempontjából akadálymentesített vizsgálóközpontja a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegén.

Az autizmus spektrumzavar az agy meghatározott biológiai fejlődési eltérése genetikailag meghatározottság és környezeti tényezők kölcsönhatása következtében létrejövő állapot, ami sokkal többeket érint, mint azt elsőre hinnénk.

Hazánkban becslések szerint minden századik gyermek autizmussal él. Ahogy az átlagos fejlődésű gyermekeknek, úgy az autista gyermekeknek is időnként orvoshoz kell fordulniuk, az autizmussal élő kisgyermekek számára azonban egyszerű rutinbeavatkozások is hosszútávú traumát jelenthetnek.

A tipikusan fejlődő gyermekekkel ellentétben számukra egy egyszerű orvosi vizsgálat is nagyon nehezen kivitelezhető és megterhelő, elsősorban azért, mert kiszakadnak a jól ismert és biztonságot nyújtó mindennapi rutinból.

Az Alapítvány segítségével felújított központban ezért letisztult, autisták számára akadálymentesített környezetben, sajátos igényeiknek és szükségleteiknek megfelelően részesülhetnek egészségügyi ellátásban az autista gyermekek. A Magyarországon egyedülálló, professzionális vizsgálóközpont, illetve váróhelyiség kialakítása megkönnyíti az autista gyermekek vizsgálati körülményeit.

Egy új szemléletű, az autizmussal élő gyermekek számára akadálymentes gyermekgyógyászati ellátó helyet hoztak létre, ahol a kórházi ellátásuk során a hozzájuk értő szakemberek segítségével csökkenteni tudják az idegen környezetből adódó szorongásukat és segíteni tudák a gyermekek megismerő és megértő tevékenységét.

Ez azt jelenti, hogy a gyermekgyógyászati ellátás csendes, nyugodt, ingerszegény környezetben zajlik, ahol pasztell színek, speciális fogadóterek és játékok találhatóak és a tervezett vizsgálatokat és beavatkozásokat az egyéni sajátosságok figyelembe vételével szervezik meg számukra.

Forrás: csalad.hu, Út a Mosolyért Alapítvány

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére