Jelenlegi hely

Zöldnek lenni trendi! Van az úgy, hogy nem jön össze!

Van az úgy, hogy semmi sem jön össze. Kifut a leves, sós lesz a pörkölt, odaég a kenyér, vagy éppen fújhatjuk a maradékmentes heti menünket. Megesik. No ilyenkor kell merésznek lenni, és beinteni Murphy-nek:

Akkor is sikerülni fog! 

Nem tudom, mi volt a levegőben, de az elmúlt héten nemhogy maradékmentesen nem sikerült főznöm- kifejezetten sok fejtörést okozott az újratervezés. Szokásos adagot főztem mindenből, de valahogy mindig maradt. Az első meglepetést a tészta okozta. Még jó, hogy egy életre megjegyeztem azt az apró kis trükköt, hogy sosem öntöm össze a szószt a tésztával, csak mindenkinek a saját tányérjában. Így ha megmarad a főtt tészta, más ínyencségnek is el tudom készíteni. Például chipsnek az esti társas mellé. Igen: olyan jó csipegetni Gazdálkodj okosan! közben, amikor már harmadszorra fizetek a szemetelésért... Milyen ironikus, nem? Pont mindig a szemetelés mező fog ki rajtam...

De térjünk vissza a megmaradt tésztához! Kíváncsiak vagytok az isteni tészta chips receptjére? Az Ízesélet Gasztrobarangoló oldalán találjátok az egyik legínycsiklandozóbbat. RECEPT ITT!

Azok számára, akik szeretik a mártogatós megoldásokat, vagy arra az esetre, ha egy pohárral több tejföl került a kosárba, és nem tudod, mit is kezdj vele... Van egy szuper tippem: készíts tejfölből vajkrémet! Igen: amikor először meghallottam, nekem is kellett gondolkodnom egy darabig, hogy vajon ez valóban kivitelezhető-e, és amikor először kipróbáltam... Nemcsak hogy meglepődtem- egyenesen örömmámorban úsztam. A fiaim ugyanis imádják a vajkrémet, de a boltban kapható termékek összetevőivel nem vagyok kibékülve. Így a házi tejfölből készült vajkrém egyszerűen tökéletes megoldásnak tűnt, És nemcsak tűnt, az is lett!

Két ötletem is van:

Sűrűbb krém készítéséhez:
Egy magas tálat kibélelünk tüll anyaggal (esetleg textil pelenkával vagy lágyabb szövésű konyharuhával), beleöntjük a tejfölt és összekötjük a tetejét. 1–2 napig hűvös helyen a tál fölé lógatjuk. Ez idő alatt kicsorog a savó, és a krémünk összeáll. Minél több ideig hagyjuk csöpögni a savót, annál sűrűbb lesz a kapott krém. A savót lángos készítéséhez is félretehetjük. Az így kapott krémet sós és édes ízekben is fűszerezhetjük, tölteléknek, vajkrémnek vagy akár mascarpone helyett is felhasználhatjuk.

Ha lágyabb krémet és gyorsabb megoldást szeretnénk:
A recept annyira egyszerű, hogy el sem hinnéd: a tejfölt körülbelül 10 percig elektromos habverővel verjük fel, közben látjuk, ahogy folyamatosan sűrűsödik. Amikor már kellően krémes, kész is a vajkrémünk! Sóval, borssal, fokhagymával vagy bármely más általunk kedvelt fűszerrel ízesíthetjük. Garantáltan imádni fogja a család!
 

A héten májból is maradt, ami nagyon meglepett, de legalább ennek a helyzetnek a megoldása nem okozott nagy gondot, hiszen ha máj, akkor rögtön a másik kedvenc: a házi májkrém jut eszembe.

Kép forrása: Street Kitchen

Rengeteg különböző recept kering a neten, nekem a vajjal készült verzió a kedvencem. Kísérleteztem már sokféle fűszerrel, és be kell vallanom, hogy gyakran csempészek bele szárított gyógynövényeimből is (így észrevétlenül gyógyul a család). Fogadjatok el egy jótanácsot: türelmesen várjátok meg, amíg a máj és a vaj megtalálja a közös hangot, vagyis amíg az elkészített májkrém kihűl, és elnyeri végleges állagát. Ugyanis ha túl korán (még a teljes lehűlés előtt) nagyon sűrűre csináljátok, akkor abból nem májkrém, hanem májszalámi lesz. No nem mintha az olyan rossz lenne...

Kíváncsiak vagytok egy szuper receptre? KATT IDE!

De hogy ne csak a konyhában barangoljunk: hoztam egy kihagyhatatlan tippet a maradék más jellegű felhasználására is!

Narancshéj. Tudom, hogy sokkal drágább a kezeletlen narancs héja, de számos okom van rá, hogy miért javaslom mégis ezt. Inkább vásároljunk ritkábban, de tegyük le a voksunkat a vegyszermentes mellett! Szervezetünk kívül-belül hálás lesz érte!

Az elfogyasztott gyümölcs héját semmi esetre se dobjuk ki, és ne is tegyük a komposztba! Szárítsuk ki, daráljuk le, és tegyük a kamrába egy üvegben- mert számtalan alkalommal fel tudjuk használni. Az egyik kedvenc megoldásom a citrusos bőrradír készítése. Nem kell más hozzá, mint cukor, hidegen sajtolt olaj és a ledarált narancshéj. Vagy ha egy lágyabb, mézes megoldást szeretnénk, akkor csak egyszerűen méz és a darált gyümölcshéj.

Kezdőknek bátran ajánlom a Kerekegészség receptjét, az alapokat kitűnően meg lehet tanulni belőle. A végeredménynek pedig csak a képzelet szab határt, a gyakorlat pedig rövid időn belül mesterré tesz Benneteket! Csak bátran!

Köszönöm, hogy velem tartottatok, remélem hasznos ötletekkel készültem ezen a héten! A következő alkalommal kicsit kilépünk a konyhából, és más vizeken indítjuk be fantáziátok zöld oldalait!

Szép hétvégét kívánok:

-Bogi, az Imami hivatalos zöldítője-

Bátran elküldheted nekem a kérdéseidet, javasolhatsz témákat, de akár fényképeket, recepteket, saját praktikákat, sikertörténeteket is küldhetsz!
Lehetsz a rovat következő heti főszereplője, mindegy, hogy már régóta ezen az úton jársz, vagy lelkes (újra)kezdő vagy!
Együtt fogunk építkezni, egymástól fogunk tanulni, és egymást fogjuk motiválni egy élhetőbb holnap reményében. 

EZ JÓ, ÍROK BOGINAK!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére