Jelenlegi hely

A téma a neten hever

A régi mondás, miszerint a téma az utcán hever némileg változott. A téma a neten, közelebbről a facebookon hever, csak nyitott szemmel kell olvasni. Ezt tettem én is, és egyetértésemnek helyet adva, gyorsan ki is másoltam ezt a hozzászólást.

"Most, hogy szép az idő a játszóterek megint megtelnek kisgyermekekkel. A kedd délelőtt észlelteket osztanám meg a negyed két játszóterén megfigyeltekkel. Kedves ANYUKÁK! Ne dohányozzatok a kisgyermekek mellett és főleg ne dobáljátok el a cigaretta csikket! Na, hogy az üres tasakokat vigyétek haza, esetleg a kukába dobjátok ezt már nem is merem kérni. A sok minden mellett van egy nagyon fontos dolog: ha van kiskapu, akkor csukjátok be, vagy "lepedőn" jártok otthon? És kedves TINÉDZSEREK mi lenne, ha nem tennétek tönkre a kicsiknek szánt játékokat, sáros lábatokkal nem a padra ülnétek? Vagy elfelejtettétek, hogy valamikor ti is hintáztatok és sírtatok a leszakadt hinta, pad látványán? Mindig lehet szidni másokat, hogy ez, vagy az nem jó, de ami van, arra vigyázni kellene és nem tönkre tenni, mert olyan lesz a jövő amilyennek gyermekeinket neveljük.”

Az olvasást követően egyik gondolat a másik után tört fel bennem.

Először is az, hogy kiegészítésként hozzátenném: a játszótéren játsszatok/játsszunk együtt a gyerekkel! A játék a legjobb szülői eszköz arra, hogy keresztül vigyük az elvárásainkat, kijelöljük a határokat és megtanítsuk gyerkőceinknek, hogy bizonyos szituációkban hogyan kell/illik/szabad viselkedni.

Pedagógusként sokszor találkozom azzal a nézettel, hogy neveljen a tanár vagy az óvónő! Ő a szakember, ő tudja legjobban hogyan kell ezt csinálni! De gondoljunk csak bele, miért is kellene másnak példával szolgálnia a saját gyerekünk felé? Nem mi, szülők vagyunk az elsődleges példák? Nem nekünk okoznak örömet gyerekeink sikerei? Akkor miért nem vesszük kezünkbe a dolgok irányítását? Miért nem ragaszkodunk hozzá, hogy mi magunk szabjuk meg a határokat? Legyünk adott helyzetben engedékenyek vagy szigorúak, a lényeg, hogy a magunk elveit érvényesítsük.

Ismerős kép lehet, hogy amíg a gyerek játszik egyedül a téren, hintázik, gyorsan elintézünk egy-egy telefont, olvasgatunk kicsit a neten. Igen, szüksége van pihenésre gyermeknek, felnőttnek egyaránt,  de tegyük a szívünkre a kezünket: tényleg ez a legjobb helye és ideje a kikapcsolódásnak?

A választ döntse el mindenki maga, csak egy a lényeg: ne csapjuk be magunkat!

Igen, szüksége van pihenésre gyermeknek, felnőttnek egyaránt, de a kulcs itt is a tudatosság! A pihentető kikapcsolódás egyetlen záloga, ha alkalmazkodunk gyerekeink szokásaihoz, időbeosztásához. Az óvodáskorúaknak szüksége van a délutáni alvásra, a nagyobbaknak az otthon töltött időre, a játékra is.  A játék pedig számomra elsősorban a közös játékot jelenti.

A játék út a tanuláshoz, örömforrás, kikapcsolódás. Nem csak gyerekkorunkat, de egész életünket átöleli. Gyerekként általa ismerjük és tanuljuk meg a bennünket körülvevő világot, segíti a szociális környezetbe való beilleszkedést. A gyermek a játék által tudja kiválasztani azt a csoportot, amelynek tevékenysége tetszik neki, melynek működéséhez szívesen hozzájárul. Ha kicsit távolabbról nézzük: a játék során tanultak segítségével választunk óvodát, később iskolát a kicsinyeinknek, magunknak munkahelyet, társat, hogy csak a hozzánk legközelebb álló helyzetekre utaljak. 

Egyszóval mérlegre téve a lehetőségeket, megéri a gyermekünkre figyelni, és csak az esti mesét követve elintézni az elmaradt tennivalóinkat.

A biztonságos környezet, a szerető szülői gondoskodás kiegyensúlyozott gyermeki lelket, megalapozott erkölcsi értékeket épít. Lehet ennél bármi fontosabb?

Pammer Stella
pedagógus, coach

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére