Jelenlegi hely

Hasznosak és szépek – 11 gyógynövénykert az országban

Tavasztól őszig érdemes meglátogatni a gyógynövénykerteket, melyek minden érzékszervre hatnak. Szabadtéri élményt, új ismereteket és több helyen finomságokat is kínálnak.

A gyógynövénykertek egy része a szerzetesrendekhez kötődik. A középkori kolostorkertekben a zöldségek, gyümölcsök mellett gyógynövényeket is termesztettek, hiszen a gyógyítás fontos feladata volt a szerzeteseknek. Ennek hagyománya több helyen ma is fennmaradt.

Összegyűjtöttünk 11 fűszer- és gyógynövénykertet, ahol a feltöltődés mellett megismerkedhetünk a gyógynövények termesztésével, hatásaival és felhasználási módjaival.

Szeri Gyógynövényház és kert, Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Szer Monostor romjainak egy részére épült fel épült a Szeri Gyógynövényház és gyógynövénykert, amely betekintést nyújt a középkori gyógynövénytermesztés és feldolgozás menetébe. A kertben termelt növények szárítását és interaktívan történő feldolgozását szolgálja az épületben helyet kapó feldolgozó és szárító.

Foglalkozások keretében a történeti mellett érdekes szakmai ismereteket kaphatnak az érdeklődők, ezáltal közelebb hozva őket a természetes gyógymódokhoz és magához a természetközeli szemlélethez.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

Infó

Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertje

A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. Ezt a hagyományt napjainkban is megőrizték a Pannonhalmi Főapátság Arborétumában és Gyógynövénykertjében. A látogatók vezetett túrák során megismerhetik a növények termesztési technológiájától indulva, az illóolaj lepárlásán keresztül a késztermék gyártását is.

2021-ben nyílt meg az illatmúzeum, melyben interaktív módon megismerkedhetünk a Főapátság gyógynövénykertjében tradicionálisan termesztett öt növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával.

9090 Pannonhalma, Vár 1.

Infó

Premontrei Gyógynövénykert, Zsámbék

A 2022-ben átadott kertben több mint 200 növényfaj található, melyeket a gyógyhatásuk szerint csoportosítottak. Havonta gyógynövényes foglalkozásokat is tartanak.

2072 Zsámbék, Magyar u. 2.

Infó

Dr. Szalai Miklós Gyógynövényeskert, Halimba

A 4000 négyzetméteren elterülő oktató és bemutatókert nemcsak gyógy- és fűszernövényeknek ad otthont, hanem zöldségfajoknak, szőlőtöveknek és őshonos régi magyar gyümölcsfajtáknak is helyet biztosít. Fűszerágyások, kerti tó, rovarhotel, veteményeskert és Kneipp-féle mezítlábas ösvény is található itt.

A kert egykor Dr. Szalai Miklós, halimbai esperes lakóhelye volt, életének jelentős részét a gyógynövények gyűjtésének, tanulmányozásának, gyógyteakeverékek készítésének és értékesítésének szentelte.

8452 Halimba, Petőfi Sándor u. 21.

Infó

Salföldi Fűszer- és Gyógynövénykert

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A Salföldi Major egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat mutatja be.

A Major fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál. Több érzékszervünket is bevetve – látás, szaglás, tapintás és ízlelés – ismerkedhetünk meg a gyógynövényekkel, a "csodafüvek" hatásaival és felhasználási módjaival.

8256 Salföld, Kossuth utca 1.

Infó

Gyuri bácsi gyógynövénykertje, Bükkszentkereszt

A bükki füvesember,  Gyuri bácsi első gyógynövénykertje Bükkszentkereszt határában az ezredfordulón jött létre abból a célból, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. Az országszerte ismert kertben, melyet évente több ezer látogató keres fel napjainkban is, hasznos és érdekes oktató-nevelő munka folyik. A hárslevelet formázó, új kert 2020-ban nyitotta meg kapuit.

A kertet sövények, fák és cserjék védik, veszik körbe, élőhelyet biztosítva a madaraknak, apró állatoknak. A hársfalevél alakú ágyásokban pedig a legismertebb gyógynövények kaptak helyet. A kertben közel 150 féle növény, összesen több mint 21.000 példány található.

A kertet egyénileg is be lehet járni, az gyógynövénykedvelők számára tematikus Györgytea túrákat szerveznek.

3557 Bükkszentkereszt, Rákóczi utca hrsz 293/2.

Infó

Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont, Zánka

A Balaton-felvidéken fekvő bemutatókertben több mint 400 féle gyógynövény időszakosan változó tárlatát lehet megtekinteni: egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok cserjék gyógyhatásával, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhet meg a látogató.

Megtalálhatóak itt különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények, érdekes alakzatú és textúrájú fajok. Sőt egyedi helyszínek is: a vízi kert, a relax-gyep, és a vakok kertje, teázó. A manufaktúrában és a szaporító kertben a kezünkbe vehetjük a növényeket és elkészíthetjük saját gyógynövényes termékeinket. Tanfolyamokkal, tea- és füvesborkóstolókkal, előadásokkal várják az érdeklődőket.

Infó

Bibliai-, fűszer és gyógynövénykert, Szarvasi Arborétum

Az arborétum gyógynövénykertjében több mint százféle növénnyel ismerkedhetünk meg, vannak köztük bibliai történetekből ismert növények, legtöbbjük az élelem forrásai, de lehetnek köztük gyógyító hatású, népgyógyászati szempontból értékes növények is.

A növényeket névtáblákkal jelölték. A kertben sétálva nem csupán színük, formájuk, hanem illatuk is jellegzetessé teszi a gyógynövényeket, a látogató erről saját érzékszerveivel győződhet meg.

A vezetett túrát és gyógynövényes foglalkozást is kínálnak: herba gyűjtését, tea készítést, gyógynövényes szappan készítést, valamint játékos foglalkozást.

5540 Szarvas, I. kk. 9.

Infó

Pálos Gyógynövénykert, Kesztölc

Az Országos Kéktúra vonalán fekvő Pálos Gyógynövénykertben a fontosabb gyógy-, és fűszernövények és felhasználhatóságuk bemutatásával emlékeznek a régi kolostori kultúra, a pálos gyógynövénytermesztés hagyományára. Kakukkfű, zsálya, levendula és borsikafű virágzik egy kis fennsíkon, ahol gyűjthetünk is a hasznos fűszernövényekből.

2517 Kesztölc, Pincesor

Infó

Monostori kert, Bakonybél

A Szent Mauríciusz Monostor kertje ökológiai gazdálkodás, melyben 5-10 féle gyógy- és fűszernövényt termesztenek. A gyógynövényes kert mellett található egy kis gyümölcsös is, valamint a zabolátlan természetnek teret adó arborétum.

A gyógynövényből szárított teafű készül, de különböző termékeket is készítenek, pl. bazsalikomos, zsályás, mentás, kakukkfüves csokoládé és a gyógynövénylikőr.

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

Infó

Sáfránykert, Egerszalók

A Sáfrány utca összefüggő barlangházai hűen őrzik Egerszalók és a környék helytörténet építészeti emlékeit, a paraszti kultúra letűnt hagyományait, ránkmaradt tárgyi darabkáit. A Sáfránykertben gyógynövény és fűszerkertet is kialakítottak.

3394 Egerszalók, Sáfrány utca vége

Infó

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére