Jelenlegi hely

Egy felmérés szerint a szülők veszélyesnek tartják az óvodák és iskolák újranyitását

Nagy dilemma, hogy 19-től indul-e az iskola vagy sem. És már nem csak dilemmaként jelenik meg a közösségi platformokon, hanem egyenesen háborús övezetek is kialakultak egy-egy poszt alatt, pedig mindkét tábornak valós és érthető oka van a saját igazára.

Annak, akinek elfogyott a szabadsága, és még kicsi a gyermeke, minden nap félelemmel indul el dolgozni, mert egyedül kell hagynia a gyerekét, annak akinek nincs párja és egyedül tartja el a gyermekét vagy gyermekeit, annak az anyának lehetősége sincs szabadságra menni, annak akinek a családjában van alapbetegségben szenvedő családtag, fél, hiszen bármikor tragédiába fordulhat az életük...

Mindenkinek meg van a saját maga félelme, mindenkinek meg van a saját maga igazsága, de a saját igazam nem biztos, hogy jó a másiknak, mindenkinek másképp nehezebb, vagy más okoz nehézséget! Az egyetlen helyes dolog, ha elfogadjuk tisztelettel a másik "igazát", és nem tiporunk bele, az amúgy is nagyon sérült és érzékeny összetört világába!

Nyisson, vagy ne nyisson?

Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség 2021. április 6. és 9. között online felmérést végzett a szülők körében az április 19-ére tervezett óvoda- és iskolanyitással kapcsolatban.

Alig két és fél nap leforgása alatt 85.181 válasz érkezett. A rendkívül magas szám is azt mutatja, hogy a szülők körében különösen kiemelt kérdés a jelenlegi járványügyi helyzetben az intézmények újranyitása és az azzal járó kockázatok vállalása.

Összességében a szülők 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását.

A válaszadók 29,4%-a bizonytalan abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába április 19-én. Mindössze 34,7% jelenti ki, hogy biztosan visszaengedi, 33,5% azonban nem akarja visszaengedni.

A kérdőív eredményei arra mutatnak, hogy a szülők veszélyesnek tartják az intézmények újranyitását. Cselekvési szándékaik kialakításában sem a gazdasági megfontolások, sem pedig a tanulmányi előrehaladásra irányuló vélekedések nem játszanak kimutatható szerepet. A betegségtől való félelemmel szemben egyedül a retorzióktól való félelem látszik ellentétes erőnek.

Miután a kormány visszalépett a középiskolák április 19-i nyitási szándékától, az elemzésben a gimnáziumokra vonatkozó adatokat nem közölték.

A kérdőívben a válaszadókat arra kérték, hogy jelöljék meg egy 1-től 6-ig terjedő lineáris skálán, hogy mennyire tartják biztonságosnak az április 19-ei nyitást (1: egyáltalán nem érzem biztonságosnak; 6: teljes mértékben biztonságosnak érzem).

Összességében a szülők nem tartják biztonságosnak a tervezett iskolanyitást. A válaszadók 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását (1-2-3 válaszok), szemben azokkal, akik inkább biztonságosnak tartják azt (4-5-6 válaszok: 23,7%).

59,5% egyáltalán nem tartja biztonságosnak, és csupán 10% tartja teljesen biztonságosnak:

Ha a kérdést intézménytípusonként is megvizsgáljuk, látható, hogy mindenhol nagyon magas azok aránya, akik egyáltalán nem tartják biztonságosnak a nyitást április 19-én:

  • óvoda: 44,8%

  • általános iskola alsó tagozat: 50,6%

  • általános iskola felső tagozat: 63,7%

Tehát a felmérés szerint minél idősebbek a gyerekek, a szülők annál veszélyesebbnek érzik a rendszer újranyitását! A veszélyérzet tehát általános, és extrém mértékű.

Makai Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére