Jelenlegi hely

A nyári kalandtáborok jelentősége a gyermekek koronavírus utáni pszichológiai jóllétében

Szabadság, öröm, felhőtlenség! Egy érzelmileg és mentálisan is kimerítő év után a gyerekeknek nagy szükségük van arra, hogy végre a kortársaikkal együtt legyenek, természeti környezetben, sok mozgással, élményekkel gazdagodva. A szülők is kiéheztek egy kis én-időre... De mit mond erről a szakember?

A Sulinyugi komplex iskolai stresszkezelő program 2021 nyarán is együttműködik a Holiday-Maker Kalandtáborok szervezőivel, hogy a komfortzónából kiléptető gyerektáborokban a mentális biztonság is egyre nagyobb szerepet kapjon.

Pszichológus szakemberként szakmailag különösen indokoltnak tartják, hogy ha csak lehet, ezen a nyáron vegyen részt hasonló táborokban gyermekünk. Ennek fontosságát Szigeti Réka, a Sulinyugi program szakmai vezetője részletezi.

Pszichológusként hogyan látják, milyen jótékony hatása lehet a gyerekekre a nyári kalandtáborokban való részvétel a COVID utáni időszakban?

Az elmúlt egy év a világjárvány miatt egy érzelmileg és mentálisan nagyon kimerítő év volt. Bár minden korosztály számára sok nehézséggel járt ez az időszak, különösen sok kihívással járt a gyermekek számára. Hiszen számukra a legfontosabb korosztályos „feladat”, hogy a társas kapcsolatok olykor viharosan hullámzó vizén evezve egyre több és több szociális készséget fejlesszenek ki.

Magyarán, hogy megtanuljanak barátkozni, közösen játszani, vitatkozni majd kibékülni. Mindez az iskolák bezárásával szinte lehetetlenné vált, így pedig egy komoly fejlődéslélektani feladatukban maradtak hátra a gyermekek.

Ezek a nyári kalandtáborok kiváló lehetőséget adnak arra, hogy nagyon konstruktív módon tudjanak a gyerekek időt tölteni kortársaikkal, közösen megoldást találni problémákra (pl. közös sátorépítés).

Miért fontos, hogy kimozduljanak otthonról, és a friss levegőn, a szabadban töltsék idejüket?

Mindezt a természetben teszik majd, aminek bizonyítottan jó hatása van lelki, és még testi jóllétünkre is. Már heti két, természetben töltött órától boldogabbnak és egészségesebbnek érezhetjük magunkat.

Ezek a gyerekek most pedig akár heteket tölthetnek el természeti környezetben több mint egy évnyi ingerhiány után. Ráadásul mindezt nagyon sok élvezetes mozgásformával (pl. evezés) kombinálva, így a gyerekek szinte észre sem veszik, hogy mennyit mozognak egy nap.

Nagyon fontos, hogy át tudják élni megint a mozgás önmagáért való örömét, ami egy évnyi „otthonülés” után lehet, kissé feledésbe merült.

Miért hasznos a gyerek számára egy ilyen eseményen részt venni?

Talán az egyik legfontosabb jellemzője ezeknek a táboroknak, ami miatt a Sulinyuginál igazán ajánljuk a részvételt, az az énhatékonyság érzése valamint az önbizalom növelése az által, hogy biztonságos környezetben teljesítenek kihívásokat a gyerekek.

Ugyanis bár az elmúlt időszakban az élet maga elég sok kihívást jelentő feladatot hozott magával, ezekben a táborokban arra lesz lehetőség, hogy mindezeket ezúttal egy fizikailag és érzelmileg is biztonságos közegben tegyék meg.

Márpedig nagyon szüksége van a gyerekeknek arra, hogy megtapasztalják, hogy bár az életben sok dolog alakulása az ő kontrollukon kívül esik (pl. hogy kinyit, vagy bezár az iskola), ám mindig lesznek olyan dolgok az életükben, melyeket ők tudnak irányítani. Ezáltal a gyerekek vissza tudják szerezni a kontroll érzését az életük felett.   

Nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is hatalmas szüksége van a pihenésre, feltöltődésre. Hiszen az elmúlt évben nem csak szülői, párkapcsolati és esetleg munkavállalói, hanem ezenfelül tanítói, tanári szerepben is meg kellett felelniük a folyamatosan változó elvárásoknak. Emiatt testileg és lelkileg kimerültek lehetnek, kiéhezve egy kis én-időre, minőségi együttlétre párjukkal és barátaikkal (mert ugye a kortárs kapcsolatok felnőttkorban is fontosak).

Ezek a táborok tehát egyfajta győztes-győztes helyzetet hoznak létre, hiszen a tábor minőségi idő a gyermek számára, az ezáltal felszabadult idő pedig a szülő számára.

Érdemes előre leszervezni a tábort a gyereknek, hiszen már a tervezés során meg tudjuk egy kicsit élni azokat a pozitív érzéseket (szabadság, öröm, felhőtlenség), amikkel majd az az egy-két hét felüdülés jár.

Jó, ha van egy ilyen mentális kapaszkodónk, amire tudunk gondolni akkor, amikor az én-idő lehetetlennek tűnik. Addig akár egy listát is írhatunk, hogy mi mindent fogunk csinálni (vagy ugye nem csinálni), amíg a gyerek a táborban van.

Szülőként most különösen fontos, hogy figyeljünk a mentális jóllétünkre, kiégésünk megelőzésére, hogy mi magunk „megtaláljuk a talajt” lábunkkal, és hogy továbbra is helyt tudjunk állni szerepeinkben továbbra is.

Hogyan lesz jelen a Sulinyugi a kalandtáborokban, mit tesznek a mentális és érzelmi biztonság kialakításáért?

A Sulinyugi által a gyerekeket és az őket körülvevő felnőtteket támogatjuk a stresszkezelés technikáival. Ezzel elősegítve azt a közeget, amelyben a gyerekek biztonságban tudják érezni magukat, és ezáltal tudnak élni a pozitív kihívásokkal.

A táborvezetőket kiképezzük arra, hogy a táborban milyen stresszhelyzetek vannak, és hogy azokat hogyan tudják kezelni. Természetesen a gyerekekkel is foglalkozunk külön: a táborba kijutva nyugitréninget tartunk a gyerekeknek, melynek tudását nem csak a gyerektáborokban, hanem azon túl is tudják majd hasznosítani.

Lehetnek ad hoc stresszhelyzetek a táborok során, hiszen bár mindannyian nagyon ki vagyunk éhezve a társas ingerre, kapcsolódásra, ugyanakkor pandémiás helyzetben nagyon elszoktunk a másokkal való együttműködéstől.

Nem beszélve arról a szeparációs helyzetről, hogy szülők és gyerekük akár egy-két hétig nem látják egymást. Emiatt telefonos Nyugi-vonalat fogunk működtetni, hogy pszichológus szakembereinket bármikor el tudják érni a táborvezetők, és segítséget tudjanak kapni a stresszel járó helyzetek megoldásában.

Forrás: Sulinyugi

További információ

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére