Jelenlegi hely

Dr. Kovacsics Ákos

Családjogi kérdések, (gyerek elhelyezés, gyerektartás, kapcsolattartás, házasság felbontása, házassági vagyonjog, származás megállapítása iránti ügyek stb.) terhes, illetve kisgyermeket nevelő nők munkajogi ügyei, örökösödési ügyek, gyermekek vagyoni ügyei, illetve egyéb, az oldalon található témákkal kapcsolatos ügyekben várom a kérdéseket.

Ügycsoportok, melyekben az ügyvéd urat  - ezen a fórumon - kérdezni lehet:

Családjogi kérdések, (gyerek elhelyezés, gyerektartás, kapcsolattartás, házasság felbontása, házassági vagyonjog, származás megállapítása iránti ügyek stb.) terhes, illetve kisgyermeket nevelő nők munkajogi ügyei, örökösödési ügyek, gyermekek vagyoni ügyei, illetve egyéb, az oldalon található témákkal kapcsolatos ügyek.

A kérdések megválaszolását szakemberünk 3-5 munkanapon belül vállalja.

Olvasd el, mert fontos!

Partnerünk, dr. Kovacsics Ákos, az imami.hu oldalak Ügyvéd válaszol rovatát a felhasználók által E-mailben küldött adatok és információk alapján szerkeszti. Így az adott ügy dokumentumainak teljes körű ismerete nélkül az ügyvéd úr az írásaiért és az abban szereplő válaszaiért felelősséget nem vállalhat.

Amennyiben mindenre részletre kiterjedő, illetve egyéb ügyekkel kapcsolatos megbízható jogi tanácsadásra van szükséged, a személyes találkozó időpont egyeztetése céljából hívd a következő számot: 70/38-44-126, vagy a 72/522-563.
 
Dr. Kovacsics Ákos ügyvéd
7624 Pécs, Nagy Jenő u. 8. fsz. 3.
tel: 72/522-563
mobil: 70/38-44-126
e-mail: kovacsicsakos@t-online.hu
honlap: www.drkovacsics.hu
KORÁBBI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Hozzászólások

Tisztelt Ügyvéd Úr! A fiam jövőre lesz 18 éves. Ő egy súlyos, halmozottan sérült nem beszélő autista. A kérdésem az, hogy a biológiai apukának kell-e gyerektartást fizetnie, ha már betöltötte a fiam a 18. életévét. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel. Anna 

Tisztelt Anna!

 

Igen követelhető tartásdíj az apától a beteg gyermek esetében 18 éves kor felett is.

Üdvözlettel: Kovacsics ÁKos

Nagyon szépen köszönöm a válaszát Tisztelt Ügyvéd Úr! Üdvözlettel. Anna 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen a mindenre kiterjedő válaszát.

Tisztelettel:

Katalin

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 28 évig éltem élettársi viszonyban ( nem bejegyzett) a volt párommal. Két- két gyerekünk volt az előző kapcsolatból. Az ő saját tulajdoni házában éltünk, de az Otp-s kölcsönt együtt fizettük ki.( Kb 1 évig fizette ő, amikor összekerültünk, 5-6 év múlva az édesapám halála után az örökségemből teljesen kifizettük. Erről sajnos nem csináltunk papírt. Ezen felül sok mindent csináltunk közösen a házon.) Január 30-án elhunyt és a hagyatéki tárgyalás (ami április 21-én volt) után én semmit sem kaptam, csak a lányai örököltek mindent, nekem meg engedték, hogy itt lakhassam a mozgás sérült lányommal. Ami kicsit fura volt nekem, hogy a hagyatéki tárgyaláson meg kérdezték, hogy követelek e valamit, majd a következő pillanatban már az írnok nő azt mondta, hogy ez sima ügy és a lányoké minden és vegyük jogerőre.  Engem szóhoz sem hagytak jutni. A papíron is az szerepel, hogy a hagyatékkal szemben igényem nincs. Holott lett volna. Mert így ebben a helyzetben lényegében bármikor ki tehetnek a házból.  Kértem őket, hogy írjunk egy olyan papírt ügyvéd előtt, hogy amíg élünk itt lakhassunk. De ők ebbe nem egyeztek bele, mert akkor nekem is jogaim lennének. A ház javításait sem akarják vállalni.  A kérdésem az lenne, hogy valóban jogosan jártak el azzal, hogy mindent ők örököltek, ha nem akkor mit tehetek. 

Tisztelettel:

Gyulaváriné

Tisztelt Gyulaváriné!

 

Sajnos az élettársi kapcsolat nem keletkeztet öröklési jogviszonyt, ezért jogosan jártak el. Amennyiben követelése van az örökösökkel szemben akkor azt még véleményem szerint tudja érvényesíteni.

 

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvèd úr!
Van egy 4 èves kisfiam ès jelenleg a második fiamat várom. A fèrjemmel èppen válófèlben vagyunk. Közös megegyezèses válás. Megegyeztünk a tartásdíjban ès a láthatásban ( 2 hetente hètvège, a hosszú szünetek fele). Az apuka tanárkènt dolgozik, ezèrt minden nyáron plusz munkát vállal ( dinnyeföldön őrködik èjszaka). A bèkítő tárgyalás előtt azt mondta, hogy idèn nyáron mem fog ott dolgozni.egbeszèltük, hogy akkor július elejèn ès augusztus elejèn ott lesz a gyerek 2-2 hetet. Közben kiderült, hogy mègis dolgozni fog a nyáron, ami azt jelenti, hogy dèlután 5 órától reggel 7-ig nincs is otthon. 200km-re lakunk egymástól. Köteles vagyok ilyen esetben elengedni a gyereket? ( Az anyukája a bal oldalára mozgássèrült stroke miatt, a testvère pedig 3 helyen is dolgozik, többek között kocsmában). A másik kèrdèsem, hogy a házasság alatt az apa igènyelte a családi kedvezmènyt, április 1.-jèn adtam be a válópert ès kèrtem, h mondjon le erről a kedvezmènyről, hogy igènyelhessem, de ő nem tette. Július 9.-èn zárul le a válóper, követelhetem áprilus 1-ig visszamenőleg a kedvezmèny kifizetèsèt az apától? Nem fog ez miatt elhúzódni a per? Ha kimondták a válást automatikusan nekem fogják utalni a családi adókedvezmenyt vagy nekem kell igènyelnem?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Orsolya

Tisztelt Orsolya!

A láthatásra köteles elengedni a gyermeket, sajnos a feltételezések nem szolgálnak kellő alapul arra, hogy ne engedje el.Viszont ha valami konkrét dolog történik ami szerint nem megfelelően bánt a láthatás alatt a gyermekkel az apa akkor lehet a láthatási jogot korlátozni. A családi kedvezmény felét igényelheti, ha azt az apa már a házassági életközösségük után vette fel. Válás után, amennyiben ön lesz a szülői felügyeleti jogok gyakorlója, ön tudja igénybe venni a családi adókedvezményt is, de ez nem automatikus, önnek kell igényelni.

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd úr! 

Van egy 5,5 éves kislányom akit a mostani párommal nevelek. A kislány apukájától külön mentünk. Van egy bírósági papírunk hogy a kisleány nálam van elhelyezve. Kislányom apukája fizeti a gyerektartást és viszi láthatásra 2 hetente, és a szünetek fele az övé a nyárinak 2 szer 1 hetet viheti. A problémám az hogy az apuka minden láthatáskor ellenünk neveli a kislányom. Már olyan szinten hogy nem bírunk a kislányommal. Az apukával ezt a problémát megpróbáltuk megbeszélni de nem lehet. Mit csináljuk ezen a téren? A Gyámságon voltam ebben az ügyben de nem csinálnak semmit. Pedig már többször voltam bent. Sajnos már tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban. A másik kérdésem az lenne hogy ha az apukának a munkahelye változik követelhetek több gyerektartást? Legyen szíves tanácsot adni.

Előre is köszönöm a válaszát! 

Tisztelt Szilvia!

Amennyiben az apa a láthatások során nem a gyermek érdekének megfelelő magatartást tanúsít, és ezt bizonyítani is lehet, akkor lehet kérni a gyámhivataltól a láthatás korlátozását. Azt gondolom az önök esetében nem bizonyítható az hogy az apa mit is mond illetve tesz a gyermeknek, amivel önök ellen neveli, illetve ezek mennyire súlyosak.

Amennyiben magasabb jövedelemmel fog rendelkezni, úgy lehet kérni a tartásdíj megemelését.

 

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám halála után az élettársa jogosan veheti e fel az utána járó özvegyi nyugdíjat ha a hölgy a mai napig nem vált el a férjétől akivel több mint negyven éve házasok de már 20 éve nem élnek együtt. Édesapámmal 17 évig élt egy háztartásban.

Üdvözlettel: Vivien

Tisztelt Vivien!

 

10 év élettársi viszony után jogosan veszi igénybe az özvegyi nyugdíjat az élettárs.

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztlt Ügyvéd Úr!

A férjem első házasságából van egy fia, aki 2015. januárban betöltötte a 18. életévét, június hónapra vonatkozóan még fizettük a gyerektartást, mert nappali tagozaton iskolába járt. Az iskola befejezése után, elment dolgozni, hivatalosan be van jelentve, kapja a fizetést. Továbbtanulásra tervei nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy jól tudjuk-e, hogy ő rá már nem kell gyerektartást fizetni? A férjemnek milyen teendői vannak, kérni kell-e a bíróságtól a gyerektartás megszüntetését vagy csak elég ha nem fizetjük? Válaszát előre is köszönöm. filo1981

Tisztelt Filo1981!ú

Rá nem kell tartásdíjat fizetniük. Elég ha nem fizetik, hiszen a gyerektartásdíj rá már nem is vonatkozik, hiszen nagykorúvá vált.

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

4 éve váltam el a férjemtől.2 fiunk született,most 5 és 8 évesek.
Januárban gyámügyre cipelt,az apai kapcsolattartás módosítását kérte.El akarta vinni a gyerekeket.Mivel a 3,5 év alatt 2-szer egy órát látta a gyerekeit,elutasításra került a kérvénye.Se telefon,se ajándék.
A váláskor a végzésünkben az szerepel,hogy az anya mindenkori lakóhelyén tarthat velük kapcsolatot, mivel nem tud rájuk vigyázni.
Most egy másik gyámügyre cipelt el,ott is elutasították.Január óta ismét kétszer volt.
Nagyon rossz a kapcsolatunk,több bírósági ügyünk is van,hisz semmit nem fizet.
Gyerekekről semmit nem tud.
Soha egy telefon,ajándék.
A gyámügyön azt mondták,készítsem fel a fiúkat,hogy jön.De már lemonta a szombatit is,a pótlását sem kéri...Most megint mit mondok a fiúknak???Őt ez nem érdekli!!!
Szeretném Őket nyaralni vinni.De nem írja alá az útlevélhez a papírt.
Ő kb.100 km-re költözött tőlünk,de azt,hogy mi elköltözzünk,nem engedi.
A kérdésem!
Kérhetek kizárólagos felügyeleti jogot?Akkor ha jól tudom,nem kellene az aláírására várnom,ill.költözhetnénk.Hisz mint látszik,abszolút nem érdeklik a gyerekek,de csak így tud keresztbe tenni nekünk.
Ha ezt megtehetném,lát esély arra,hogy ezt meg is nyerjem?
Nagyon várom válaszát!

Köszönettel:Amina

Tisztelt Amina!

A költözéshez csak akkor kell a beleegyezése, ha külföldre költöznek, egyébként nem tilthatja meg, nyugodtan költözzenek. Az útlevelet is meg tudja csináltatni, hiszen a szülői felügyeleti jogokat ön gyakorolja a gyerekek felett.

 

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem elköltözött a közös lakásból, egyedül maradtam két kislányunkkal. A válást egyelőre nem tervezzük, közösen szeretnénk megegyezni, ha sikerül. Szeretném megkérdezni, hogy a tartásdíj a jövedelem hány %-a, egyáltalán miből-hogyan számítják ki (nettó összegből, amit kézbe kap, vagy az alapbérből)?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:Eka

Tisztelt Eka!

Minden jövedelmét figyelembe veszik, a nettó összegben, és annak gyermekenként kb. a 20-20 százalékát veszik figyelembe a gyermekek szükségleteihez mérten.

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt ügyvéd úr! A párommal 6 évet voltunk együtt,de nem voltunk házasok,közben született egy kis fiunk most 2 éves, de nem engedik, hogy láthassam vagy hogy elhozzam magammal. Ugyan olyan jogom van mint neki, ennek ellenére nem engedik, semmilyen kapcsolatba nem lehetek vele. Sajnos nem olyan körülmények között élnek ami egy 2 éves fiú számára megfelelő lenne.Gyerektartást nem fizetek, de nem azért mert nem akarok adni, azért mert lehet hogy a kisfiam abból a pénzből semmit nem látna.Mondtam a volt páromnak, hogy írja le egy papírra hogy mire van szüksége és én azt mindet megveszem,de neki ez így nem jó,nem egyezik bele. El szeretném venni tőle a fiamat jogi úton. Azért szeretném elvenni mert nem úgy viselkedik mint egy igazi anya,sajnos a volt párom szülei isznak,ami mindennapos főleg az apukájának,kocsmába járnak és a fiamat is szokták vinni és este fél 10ig is ott szoktak tartózkodni.Nem szeretném, ha fiamból is olyan ember lenne mint amilyenek ők.Kétségbe vagyok esve, hogy a fiam megkapja-e a kellő figyelmet,nem tudom hogy mi van vele,egyébként egy faluban lakunk.Ma van a születésnapja azt sem engedi meg, hogy a tortáját elvigyem neki.Ezért írtam önnek, hogy mit tehetnék,kihez kellene fordulnom,lenne-e esélyem arra hogy jogi úton elvegyem tőle? Tisztelettel: Misi

Tisztelt Misi!

 

Indítson gyermek szülői felügyeleti jogának rendezése iránti pert, melynek során a bíróság eldönti kinél van jobb helyen a gyermek. Ha nincs pénze ügyvédre az Igazságügyi Szolgálatnál kérhet pártfogó ügyvédet.

 

Kovacsics Ákos

Üdvözlöm.Érdeklődnék hogy a volt feleségem Szeretné magával vinni a két kiskorú gyermekünket Külföldre Letelepedés céljából.A kérdésem az lenne hogy a részemről milyen formanyotatvány szükséges hogy beleegyezem ebbe? Van erre valami hivatalos dokumentum?Köszönettel.Joe74

Tisztelt Joe74!

 

Formanyomtatvány nincs rá, csak egy nyilatkozatot kell irnia arról hogy hozzájárul.

Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

7éve vagyunk házasok. 2 lány gyermekünk van (6 és 1,5éves).  Közös megegyezéssel szeretnénk elválni, de megosztani a gyerekeket. Az idősebb gyermek az Apával maradna a szülők közös akarata szerint. Lehetséges-e, hogy az idősebb gyermek az Apánál maradjon? Válás oka: elhidegülés. Békés, gyors válást szeretnénk.

 

KÖszönöm válaszát.

Üdvözlettel:

István

Tisztelt István!

 

Igen amennyiben önök így állapodnak meg ez lehetséges.

Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvèd Úr!

Jó napot!Nekem egy olyan problèmám lenne hogy egy hete szèt mentünk a párommal ès a 4 hónapos ès 2 hetes kisfiam èn nevelem.De a volt párom ès az ő családja kijelentette hogy minden hètvègèn el viszik ès hogy Szombat Vasárnap ott fog aludni!Mèg egy èvig èdes anyám a gyámja a kicsinek ès volt anyosomèk azt mondták nekem idèzem hogy amíg ő vesz pár ruhát a picinek addig èn kussoljak mert ha nem birosságra megy ès elveszi tőlem! Ilyet ő megtehet? A páromnak van pár rendörsègi ügye is múlthèt Pèntekről is így is el veheti tőlem ? Meg ők csak úgy el dönthetik hogy mikor vihetik el tőlem? Válaszát elöre is köszönöm! 

Üdv. : Kriszti

Tisztelt Kriszti!

 

Nem tehetik ezt meg. Azt javaslom indítson szülői felügyeleti jog rendezése iránt pert a bíróság előtt. Erre igénybe tud venni pártfogó ügyvédi segítséget a "Nép Ügyvédjétől" hivatalosan Igazságügyi Szolgálattól.

 

Kovacsics Ákos

Tisztelt valaszadó

Kérdésem a következő ha a válás közös megegyezéssl történik és a felek barátságosan válnak el az anya le mond a gyerektartasi díjról az apa önként támogatja a gyerek szükségleteit a bíróság törvények alapján akkor is szabhat ki gyerektartasi díjat vagy tiszteletben tartja a felek megállapodássát miszerint az anya le mond a tartási díjról. 

 A választ nagyon köszönöm és fontos sürgős lenne.

Üdvözlettel Krisz

Tisztelt Krisz!

A bíróság figyelembe veszi a felek akaratát és úgy is megállapodhatnak, hogy mind a ketten természetben tartják a gyermeket és nem fizet tartásdíjat külön az anyának.

Kovacsics Ákos

Tisztelt ügyvéd ÚR
Kérdéssel szeretnék, önhöz fordulni van 1 fiam és avval fenyeget, hogy kitagad mind szülői anya semmilyen papíron és sehol sem szerepeljek a papírjain ezt meg teheti, és ha igen ilyen papírt, vagyis dokumentumot pesten hol adnak ki előre is köszönöm a válaszát maradok tisztelettel 
 SZABONÉ GYÖNGYI

 

Tisztelt Szabóné Gyöngyi!

 

Ilyet nem lehet megtenni.

Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemnek és nekem több hitelünk van köztük jelzálog hitel is, melyben én vagyok az adóstárs, de több oknál fogva nem tudtuk fizetni, végrehajtáson van de próbálunk eszközkezelőbe menni. A lányomnak ajándékozni szeretnének a rokonság egy ingatlant.Ha a nevére kerül az ingatlan a mi adósságunk terhelni fogja őt?  Válaszát előre is köszönöm!

 

Tisztelt Szilvi!

Amennyiben a lánya nem adósa a hitelnek akkor semmilyen adósság nem fogja őt terhelni.

Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy 3 éves kisfiam van, kapcsolatból született, viszont sem házastársak,sem élettársak nem voltunk; mivel sajnos a kapcsolat a terhességem elején megromlott.Az édesapa apasági nyilatkozatot tett, a gyermek születésekor.A láthatást meg tudtuk eddig hellyel-közel oldani, (többnyire hétvégente) viszont az apuka folyamatosan zaklat, többször előfordul,hogy a láthatás ideje alatt a nagymama van inkább a  gyermekkel.A kérdésem az lenne,hogy a láthatást,hogyan lehet hivatalossá tenni, hová kell fordulnom első lépésben.Gyermektartást közös megegyezésen 6 hónapja fizet az apuka.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Lucy!

A bírósághoz kellene fordulnia a szülői felügyeleti jog rendezése iránt, melynek során a láthatást is rendezni fogják.

Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr,

 

Tartásdíj peren vagyok túl. Másodfokon 50.000Ft/hó tartásdíjat állapítottak meg. (első fokon ez 40.000 volt) A másodfok ennek alapján az Apa tartozásait is felemelte, de semmit nem szólt arról, hogy ezt milyen részletekben kell törlesztenie. Az Apa elkede fizetni a következő módon, minden hónap 4-én utal 40.000 Ft-ot és 5.-én két különböző utalás jön egyszer 10.000 és másk 11.000 Ft. A 11.000 Ft az első fok törlesztőrészlete volt. Ilyen ütemben 2 évig fog tartani amire letörleszti az egész összeget. Ez a 4.-én utalt 40.000 Ft pedig azért idegesít mert 50.000 a tartásdíj. Nagyon sok stresszt okozott már ezért aggódom, hogy már megint próbálkozik valamivel.Kérdésem lenne, hogy helyesen jár el így? Gondoltam felteszem a kérdést, köszönöm ha válaszol. Diána

 

Tisztelt Diána!

Ebből amit leírt nehezen tudom megállapítani, hogy helyesen jár-e el, de kérhet bírósági letiltást a fizetésére, vagy kezdeményezhet végrehajtást is ellene, ha nem teljesen tesz eleget a kötelezettségének.

Üdvozlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr! Munkajoggal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Gyes alatt sikerült elhelyezkednem egy új cégnél,mert a régi megszűnt. 2015.június 8-án írtuk alá a szerződést, melyben 90 nap próbaidőt határozott meg a munkáltató. A kérdésem az lenne, hogy melyik napon járt le a próbaidő: szept. 6. vagy szept. 8. ? Ugyanis a munkáltató szept. 8-án a munkaidő végén indoklás nélkül felmondott. Az lenne a kérdésem, hogy ez így jogszerű volt? Egyébként határozott szerződést írtam alá, mely 2015. december 7-ig szólt. A kilépő papírjaimat sem kaptam meg, visszatartja, míg az eredeti szerződésemet be nem viszem lefénymásolni. Ezt nem teheti meg ugye?

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Melinda

Tisztelt Melinda!

Ha a munkaszerződése az aláírás napján életbe lépett akkor bizony nem 8-án hanem már 6-án lejárt a 90 nap. Ha esetleg későbbi időpontban indult a munkaviszony, akkor attól kell számítani a 90 napot. A kilépő papírokat a munkaviszony megszűnését követő 3 napon belül ki kellene adnia, de a határozott idejű munkaviszonyt nem mondhatja fel a próbaidő lejárta után és a határozott idő letelte előtt.

Kovacsics Ákos

 

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen válaszát.

Tisztelettel: Melinda

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a tájékoztatását kérni arra vonatkozóan, hogy a gyermekeket megillető jogok között szerepel-e a jó hírnévhez való jog. Kicsit konkrétabban, ha egy gyermek viselkedéséről készült és mások részére is átadott feljegyzés nem felel meg a valóságnak és az a gyermek megítélésére negatívan hat, akkor ezáltal sérül-e a gyermek valamely joga. Egy felnőtt helyreigazítást kérhet, vagy akár bírósághoz is fordulhat, az érdekelne, hogy milyen lehetőség van a gyermek megvédésére.    

Üdvözlettel: Kovács Norbert

Tisztelt Kovács Norbert!

 

A személyiségi jogok a gyermekekt is megilletik természetesen. A gyermek nevében a törvényes képviselője, azaz a szülő , vagy a gyámja fordulhat bírósághoz.

Kovacsics Ákos

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Kovács Norbert

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Immár harmadszor indítom el a bíróságon a gyermekem apja ellen a pert gyerektartás ügyben, de a mai napig teljesen eredménytelenül. 2005. májusában mentünk külön a gyerek apjával, de a mai napig nem kaptam semmilyen gyerektartási összeget , pedig kétszer is kaptam hivatalos bírósági végzést a fizetési kötelezettségéről, és ezzel együtt sok letiltási próbálkozás és végrehajtási eljárás is megindult ellene, szinén eredménytelenül. Idén ismét elindítottam a pert, mely esetben a z első tárgyaláson meg sem jelent, majd az újra kitűzött tárgyaláson már megjelent, de megint csak eredménytelennek bizonyult a dolog, mert az előzőekben meghatározott 10.000 Ft-ot hajlandó csak megfizetni és elutasítja a felemeléssel kapcsolatos felhívást. az a legnagyobb probléma, hogy eddig egyetlen 10.000 Ft-os fizetési kötelezettségének sem tett eleget. Egyik kérdésem az lenne, hogy ezt az elmaradást nem lehetne visszamenőleg behajtatni rajta valahogy? 

A másik problémám pedig az, hogy a tárgyalás végén, megkértem , hogy amennyiben továbbra sem hajlandó eleget tenni a fizetési kötelezettségeinek és a gyerekkel sem foglalkozik a továbbiakban sem ( évek óta meg sem kereste, nem is beszélt vele, meg sem próbálta felvenni vele a kapcsolatot), akkor mondjon le a gyermekről, de ezt nem hajlandó megtenni, sőt azt állítja, hogy én tiltom el tőle. Az lenne a kérdésem, hogy a következő tárgyaláson, mely november 17-re van kitűzve jelen lehet-e agyermek is, hogy elmondja a saját akaratát, hiszen addigra betölti a 14. életévét? Amennyiben ez lehetséges, mik a gyors teendőim hivatalosan ezzel kapcsolatban?

Üdvözlettel:

Kókai Lilla

Tisztelt Kókai Lilla!

 

A gyermeket a bíróság nem fogja meghallgatni közvetlenül. Ha felmerül ennek szükségessége akkor pszichológus szakértő útján hallgatja meg a gyermeket a bíróság, de ezt előre kell kérni. 

 

Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr,

A következőket olvasom az új Családjogi törvényben a tartásdíjról:

„A bíróság azonban az így kiszámított tartásdíjat évente indexálja a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex mértékével.”

Én idén májusban kaptam másodfokú jogerős ítéletet fix összegű gyermek tartásdíjról, de semmi említés nincs benne erről. Akkor most hogy van ez? Ha szükségünk lesz emelésre a jövőben akkor állandóan újra kell pereskedni? Vagy automatikusan indexálódik a megállapított összeg?

 

Köszönettel: Diána

Tisztelt Diána!

 

Nem teljesen így szól a jogszabályi rendelkezés. A bíróság rendelkezhet úgy hogy a KSH által közzétett fogyasztói árindex mértékével évente változik a tartásdíj, de ez egy lehetőség amit a tartásdíjra jogosultnak kell kérnie, egyébként a bíróság nem így hozza meg az ítéletét. Önnek tehát egy új kereseti kérelmet kellene beadnia, ha ezt szeretné, a tartásdíj meghatározásának megváltoztatása iránt.

 

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Röviden vázolom érdeklődésem tárgyát: volt férjemnek állíólag egy korábbi kapcsolatából - elmondása szerint - van egy felnőtt gyereke. Apasági vizsgálat nem történt,  apának a nő férje lett bejegyezve, aki időközben elhunyt. Házasságunkból van egy közös kiskorú gyermekünk, akinek további életére tekintettel szeretném tudni, hogy valóban testvére-e a (most már volt) férjem e kapcsoatából született felnőtt személy. Indíthatok-e én dns vizsgálatra vonatkozó keresetet, és annak anyagi költsége kit terhel?

Köszönettel: Tévedés

Tisztelt Tévedés!

A gyermek hivatalos apja akit apaként az anyakönyvben feltüntettek. Ővele szemben keletkeznek jogok és kötelezettségek. Természetesen ha bebizonyosodik, hogy más a gyermek apja, mint aki az anyakönyvben fel van tüntetve, akkor ezt meg lehet változtani. Az önök közös gyermekének csak akkor testvére a feltételezett gyermek, ha az ő születési anyakönyvében az ön férje van feltüntetve apaként. Ha nem ő, akkor nem testvére hivatalosan az önök közös gyermekének. Ön nem indíthat dns vizsgálatot. Arra már csak a felnőtt gyermek, és az apa nevében az ügyészség jogosult.

 

Üdvözlettel: Kovacsics Ákos

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen válaszát. Ha a gyerekem nagykorú lesz, Ő sem kérheti a testvérség bizonyítását?

Üdvözlettel: Tévedés

 

Tisztelt Ugyvedur! 

Szeretnem megkerdezni hogy valas elott allok en adtam be a valopert szerkoltozesunk utan majdnem egy evvel. 2 kislanyunk 3 es 5 eves van a "volt" ferjemmel. Anyagilag ebben az egy evben nem tamogatta a gyermekeket sot meg en segitettem es kertem h vigye el oket neha. Most 3 honapja van egy uj kapcsolata aminek en az elejen nagyon orultem mert gondoltam igy konnyebben mehetnek majd a lanyok. A holggyel en felvettem a kapcsolatot es probaltam vele rendben lenni. Nagyon sok hitelt hagyott ram a ferjem es az elejen eleg sokat kerestem telefonon hol cifran hol normalisan a be nem fizetett csekkek miatt. Ez egy jo ideje megszunt mivel beletorodtem es inkabb eladtam a hazam es kifizettem minden hitelt. A problema az h ez a holgy nem engedi hogy beszeljek vele se a valasrol se semmitol szinte. 2 hetig tudunk beszelni 2 hetig nem... a valasom 2 het mulva lesz es azon gondolkodtam el se megyek e  es megszuntetem az eljarast mivel en kozos megegyezessel adtam be a ferjemmel egyutt es en nem szeretnek ott vitakat.de ennek semmi ertelme mivel nekem mar uj kapcsolatom van es most szuletett meg a 3. Kislanyom az uj kapcsolatban a valas igy is ugyis bekovetkezik. A gondom az hogy elvinne a lanyokat de hazudnak nekem mert a hetveget nem az apjukkal toltik hanem az egyik nap ez a holgy vigyaz rajuk alkalmankent ha a ferjemnek dolgotnia kell szombaton. En nem gondolom h ez igy helyes par honapos kapcsolat utan foleg hogy a volt ferjem tobbszor hivott hogy a holgy betegesen feltekeny es nem birja idegileg... en megertettem hogy nem keresem oket h a veszekedesek ne tolem legyenek de ugy gondolom h a lathatasi jog amit beadtunk a ferjemre vonatkozik es ugy kellene elvigye a lanyokat h o vigyaz rajuk

Ugyvedur... nagyon aggodom a gyermekeimert. Oszinten halloma  gyerekektol h veszekedtek es volt is h szombat delbe hazahozta oket. En probalom oket keresni hogy jussunk megegyezesre a targyalas elott mert a gyerekek erdeke is ez a holgy miatt a colt ferjem nem mer velem komunikalni sem a holgy azt allitja hogy en zaklatom.oket. O meg eppen milyen kedve van... nem tudom mi lenne a megfelelo megoldas erre az egeszre en azt szeretnem ha az apjukkal lennenek ha elviszi oket. A holgy nagyon furcsan viselkedik..es allitasa szerint egy gyermeket mar elhagyta volt hogy engem ittasan hivott fel amit a ferjem is alatamasztott de induljunk ki abbol hogy ez egy egyszeri alkalom volt. Amit persze bizonyitani kell es tudom hogy az nehez. 

Mindem joindulatomat eljatszottak es nem bizok meg bennuk de en nem akarom hogy a gyerekek meg legyenek hurcolva.

 

Kerem adjon tanacsot mit tegyek ebben a helyzetben az apanak kotelessege a lathatasi ido alatt a gyermekekkel lenni?

 

Koszonettel. G.

Oldalak

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére