Jelenlegi hely

Korán érkezők

November 17-e a Koraszülöttek világnapja - cikkemnek ez ugyan az apropója, de a koraszületés "lehetősége" sajnos ott van minden várandósságban.

Ma Magyarországon a születések 8-10%-a koraszülés.

Koraszülés, koraszületés

Koraszülötteknek azokat a babákat hívjuk, akik 24-36. terhességi hét között jönnek a világra (normál esetben 36-42.hét), a születési súly min. 500 gramm, de nem éri el a 2500 gr-ot.

Az újszülött ilyenkor periantális intencív centrumba (PIC) kerül, amiből Magyarországon jelenleg 29 működik.

A koraszülés okai

A koraszülésnek számos oka lehet, aminek kb. a felét még nem is ismerjük pontosan. Spontán követeznek be, azonban vannak már ismert tényezők, amik befolyasolják, előidézhetik a várt időpontnál korábbi szülést. 

Ezek lehetnek: 

 • ikerterhesség - a leggyakoribb ok, ilyenkor eleve szorosabb orvosi ellenőrzés alatt van a kismama, az esetleges koraszülés tehát nem váratlan;
 • korábbi koraszülés;
 • megelőző spontán vetélés vagy abortusz;
 • felszálló hüvelyi fertőzés, nemi betegség;
 • az anya krónikus betegsége (magas vérnyomás, epilepszia, veseprobléma, cukorbetegség);
 • az anya életkora: mind a túl fiatal vagy az idősebb kismamáknál is;
 • dohányzás, alkohol és/vagy drog fogyasztás;
 • stressz, pszichés betegség, lelki tényezők;
 • anyai alultápláltság (50 kg alatt);
 • fejlődési rendellenesség(ek);
 • baleset;
 • az anya meddőségi kezelésen esett át, vagy korábbi terhességei során toxémia, peeclampsia vagy HELLP-szindróma jelentkezett;

A felsorolást elolvasva, jogosan fogalmazódik meg bennünk a kérdés:

A koraszülés megelőzhető?

A válasz: bizonyos esetekben - ha tudatosan készülünk a terhességre és a várandósság alatt figyelünk - igen, de sajnos nincs garancia arra, hogy pont mi fogjuk elkerülni a koraszülést.

Mikor kezdjük el a megelőzési folyamatot?

Már a terhesség előtt: 

 • általános szűrővizsgálattal, továbbá vitamin- és folsavkészítmények alkalmazásával (min. a terhesség előtt 3 hónappal);
 • fontos, hogy teherbe esés előtt adjunk időt a fogamzásgátló tabletta szervezetből történő maximális kiürülésére;
 • a terhesség alatt egészséges életmódot kell folytatni: pl. dohányzás, alkoholfogyasztás azonnali abbahagyása
 • kiemelten fontos a rendszeres - lehetőleg ugyanannál az orvosnál - terhesgondozáson való részvétel. Ennek feltétele, hogy a rizikófaktorokat időben fel tudják ismerni a szakemberek.

Váratlan helyzet sok-sok nehézséggel

A legtöbb szülő nem készül arra, hogy koraszülött lesz a gyermeke, legtöbbször kétségbe ejti őket a helyzet, mert semmi információjuk nincs arról, hogy mi fog történni.

A felhőtlen boldogság helyett izgalom, aggodalom és kétség gyötri őket. A gratulációk óvatosak a rokonok és ismerősök részéről, az apukának nem a tejfakasztó buli megszervezése lesz a legfontosabb gondolata. 

Forrás

A várandósság megrövidültével megrövidül a felkészülési idő is - hirtelen, gyorsabban válnak szülőkké. Még azt hitték, van idő, de valójában nem volt elég idő hozzászokni a szülővé válás gondolatához, hogy gyermekük lesz, szülőkké válnak.

Előfordulhat, hogy még nem készült el a babaszoba, nincs meg minden bútor, még pár eszköz hiányzik.

A gondtalan utolsó hetek helyett szembesülnek a baba ijesztően kicsi végtagjaival, a belőle kivezető csövekkel, az intenzív osztályon uralkodó folyamatos, halk, de monoton csipogással (ami az életet jelenti...).

A koraszülés is egyfajta veszteségélmény, ami hasonlít a gyász folyamatához, lelkileg nagyon megterhelő a szülőknek.

A lelki feldolgozást még nehezíheti a szülők korábbi veszteségélménye is. A koraszülés komoly próbatétel a szülői párnak: mindketten más intezitással, más mélységben, más idő alatt dolgozzák fel. 

A szülőknek fontos az érzelmeiket tudatosítani és megélni, időt- és teret adni a gyásznak, megengedni önmaguknak, hogy érezzenek - amellett, hogy folyamatos teendők sokasága vár rájuk és napi szintű küzdelem.

Kihívások, amelyek lelki téren várhatnak a szülőkre

 • Önhibáztatás-bűntudat, szégyen érzése;
 • címkék elviselése, melyet az ismerősök vagy ismeretlenek aggatnak rá és gyermekére;
 • folyamatos aggodalom;
 • a fejlesztések kihívásai;
 • diagnózis elfogadása – a tagadás, hárítás helyett. 
A sorstársak (PIC-es szülők), a sorstársi közösségek, csoportok, közösségi élménnyel együtt nyújthatnak megtartást, támogatást ebben a nehéz élethelyzetben - keressék egymást, merjenek beszélni a problémájukról!

Fontos, hogy a friss szülőre a környezete és a kórházi szakemberek fokozottan figyeljenek, biztosítsák őket a segítségükről. Ilyenkor nem csak a kisbabának van szüksége orvosi segítségre, hanem a szülőknek is megfelelő támogatásra, megértésre. A legnagyobb támaszt azonban maga a szülőpár adhatja egymásnak, ha szükséges, kérjék szakember segítségét - szerencsére, erre a legtöbb koraszülött osztályon már van lehetőség és dolgozik pszichológus.

Forrás

Az anyuka támogatása azért is különösen fontos ebben a helyzetben, hogy az anyatej termelődése megfelelően beinduljon, hogy a későbbiekben azzal táplálhassa az újszülöttet. Ha az édesanya képessé válik a babája táplálására, az szintén nagyon megerősítő hatású, növeli az önbizalmat és az önbecsülést.

Ma is hálával és könnyes szemmel emlékszem a Szombathelyi Markusovszky Kórház dolgozóira, akik a nehéz helyzetben mellettem álltak. Hannám, bár nem volt koraszülött, a születése után másfél nappal besárgult, súlya rohamosan visszaesett 2200 gramm alá. Felkerült a PIC-re, ahol én nem lehettem vele. Amikor a PIC ajtaja bezárult előttem, árvának éreztem magamat, összetörtem, potyogtak a könnyeim. Ekkor lépett ki az osztály főorvos asszonya a liftből, átölelt és annyit mondott: "Higgye el, vigyázni fogunk rá!" Akkor ez az ölelés a világot jelentette nekem. 3 óránként mehettem fel, lefejt tejjel táplálni, megsimogatni, beszélni hozzá. Bár ő nem volt bedrótozva, hihetetlenül küzdött - én pedig hálás voltam, hogy napról napra gyarapodott. 15 éve voltam utoljára a PIC-en, ahol aprócska babák küzdöttek az életükért az inkubátorokban, de most is elevenen él bennem a "nehéz" élmény. Hannával hazajöttünk, ma már 170 cm, hatalmas, életvidám középiskolás. A PIC-es anyukákkal sokszor ha találkozunk, most is megállunk egy-egy mondatra.

Hova fordulhatnak a koraszülők?

A koraszülőség nagy feladat, állapot és kihívás - legtöbbször egy életre szól. Országosan több professzionális hálózat jött létre az elmúlt években, akik segítenek a koraszülőknek.

Ilyen pl. a Koramentorház, a "Melletted a helyem" Egyesület, a "Korán Érkeztem Közhasznú Alapítvány", sőt, egy éve a PICCAPP applikáció is segíti a szülőket. 

A Koraszülöttekért Országos Egyesület  (KORE) tagjai 2011 óta segítik az érintetteket - az online elérhető PICI-füzetben hasznos információt foglaltak össze. Az egyesület egy speciális KOREcsomaggal is segíti a szülőket: szokásosnál kisebb méretű újszülött ruhák kölcsönzésével könnyítik a koraszülött vagy kis súllyal született babákat. A csomagban speciális kicsi bodyk, rugdalózók találhatók, amiket használat után az egyesületnek kell visszajuttatni.

KORIP - egy horgolt polip a kicsikért

A KORIP egy koraszülötteknek készült, textilből horgolt polip, amit dán engedéllyel, 2015-be honosítottak meg Magyarországon.

Azt tapasztalták, hogy azok a koraszülött babák, akik KORIP-ot kapnak, nagyobb biztonságban érzik magukat, jobban fejlődnek, a csápok a köldökzsinórra emlékeztetik őket. 

Az országban számos önkéntes csoport alakult a KORIP-ok horgolásásra, akik szívesen fogadnak fonalfelajánlásokat a munkájukhoz.

Kép forrása: koraszulott.com Facebook oldala

November 17-én számos középület öltözik lilába a koraszülött babák tiszteletére. 

Vizaverné Horváth Zsófia
tanító, egészségfejlesztő szakember
2 kislány édesanyja

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Széthagyja a játékait, ruháit, egyéb holmiját? Mindennapos problémának tűnik, hogy nekünk, szülőknek kell rendet tenni utána? Tapasztalat hogy gyermekünket a legnagyobb nehézségek árán – vagy még úgy sem – tudjuk rendre szoktatni. Tippek az életkornak megfelelő, helyes módszerek alkalmazásához.
Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére