Jelenlegi hely

Ahogy születtél, úgy élsz

Cikkem csak a jéghegy csúcsa a témában. Remélem sok olvasónak nyújt egy támpontot, merre induljon el, s még többekben ébreszteget gondolatokat.

-Anya?

-Tessék Kicsim.

-Te akartál engem?

-Nagyon. Amennyire csak egy anya akarhat egy gyermeket.

-És örülsz nekem?

-Minden egyes nap hálát adok a létezésedért.

-És nem félsz egy kicsit se?

-De. Félek. A szeretetem viszont sokkal erősebb, a remény pedig erőt és bátorságot ad, hogy jó édesanyád legyek.

-Apuka is szeret engem?

-Édesapád is nagyon szeret. Ő a legerősebb férfi a világon, s oltalmazó karjaiban biztonságban érezheted mindig magad.

-És az sem okoz csalódást nektek, hogy kislány lettem?

-Te leszel a leggyönyörűbb kislány a szememnek és a szívemnek, úgy vagy tökéletes, ahogy vagy!

-Anya…

-Igen, Kincsem?

-Azt hiszem, most már készen állok. Már nem félek. Szeretnék megszületni.

A fogantatásunk, az anyaméhben töltött időszak és a születésünk körülményei döntően befolyásolják az egész életünk. Úgy lehet elképzelni, mint egy belénk kódolt tudatalatti programot, ami akkor is folyamatosan fut a háttérben, ha fogalmunk sincs róla.

Ez a program tartalmazza, hogy akartak-e bennünket, milyen neműnek vártak, milyen volt a szüleink hozzánk és egymáshoz való viszonya, örültek-e az érkezésünknek, milyen traumák értek születés közben …

Személyiségünkre s viselkedésmintáinkra mély hatással van ez az időszak, hiába nem rendelkezünk tudatos emlékanyaggal róla.

A transzperszonális pszichológia négy szakaszra /mátrixra/ bontja a fogantatástól a köldökzsinór elvágásáig terjedő időszakot. Mindegyik mátrixnak megvan a rá jellemző sajátossága, s sérülése esetén a belőle kiinduló problémák.

Nagyon sokféle tünetnek, betegségnek lehet megtalálni itt a gócpontját. /Szorongás, pánikbetegség, depresszió, emésztési zavarok, megfelelési kényszer, önbizalomhiány, különböző függőségek, identitásproblémák, öngyilkossági hajlam, túlérzékenység, lázadó hajlam a világgal szemben, céltalanság, bizalmatlanság, párkapcsolati problémák.. /

Például az a tény, hogy akartak-e bennünket a szüleink, kihatással van arra, mennyire vagyunk képesek elfogadni magunkat. A nem tervezett gyermek sokszor nagyon nehezen születik meg, a nyakára tekeredhet a köldökzsinór, s a későbbiekben is negatív hozzáállás jellemzi. ’Nem vagyok elég szép/jó, nem érem el soha, amit akarok, nem érdemlem meg az életet..’ Sűrűn lehet beteg, balesetek elszenvedője. Olyan ő, mint egy harcos, aki folyamatosan szemben áll a világgal, de nem győzhet.

Az ellenkező neműnek várt gyermekek tudat alatt mindig próbálnak megfelelni az egyik vagy mindkét szülő elvárásainak, miközben ott munkálkodik bennük a gondolat, hogy nem engem vártak, kvázi csalódást okoztam nekik. Vagy maximalisták lesznek vagy saját maguk szabotőrei.

Gyermekként az ellenkező nemre jellemzően viselkednek. A lányok nagyon fiúsak, a fiúk a lányos dolgokhoz vonzódnak. Rivalizálhatnak is az azonos nemű szülővel, miközben ott motoszkál bennük a ’hibás vagyok’ érzés. Később a párkapcsolat kialakítása is nagyon nehezen megy nekik. A nőknek külön hatalmas kihívást jelent saját nőiségük elfogadása.

Gyakori körükben a nőgyógyászati probléma, a meddőség, a problémás szülés.

Egy kliensemnél halmozottan volt jelen ez a probléma. Az újjászületés folyamata során feltártuk a benne működő elég kemény programcsomagot.

Az átélt élmény hatására világossá vált számára, miért ilyen nehéz számára az anyaság. Azóta sokkal elfogadóbb a kislányával, s az édesanyjával is javult a viszonya. Még egy örömteli hozadéka ennek az esetnek, hogy a kislánynak már valószínűleg nem kell ezzel a problémával szembesülnie.

Egy másik hölgy kliensem nagyfokú hipochondriája miatt keresett fel. Mikor újraélte a fogantatás és a köldökzsinór elvágása közti életszakaszt, hatalmas halálfélelemre bukkantunk, ami testi szinten is megnyilvánult nála fulladásszerű érzésként, mutatva a trauma intenzitását.

/ Sok testi szinten blokkolt traumát lehet így felszínre hozni, s ezáltal feldolgozni./

Már az első alkalom után sokat enyhült a hipochondriája.

Természetesen mindenki egyedi eset egyedi programmal, a szülők pedig mindenekelőtt emberek, akik legjobb tudásuk, tapasztalataik és a saját programjaik által működnek.

A babák szempontjából a természetes, gyengéd születés lehetősége lassan teret hódít hazánkban is. A programozott szülés, a császármetszés, az epidurális érzéstelenítés, a különböző eszközök használata, a túl korai köldökzsinór-metszés …  stb mind komoly hatással van a baba későbbi életére. /Természetesen vannak olyan esetek, amikor életmentő beavatkozásként szükség van rájuk./

Minél szelídebben érkezik meg az újszülött a világba, annál jobban ki tudja bontakoztatni a benne rejlő tehetséget, képességeit, s annál jobban rálel az egyéniségére, a helyére a világban.

Kedves Kismamák!

A magzattal való kapcsolatfelvétel, beszélgetés, szokások kialakítása a pocaklakóval sokat jelent a minél harmonikusabb szülés lehetőségéért.

Felnőttként pedig van lehetőségünk a bennünk elraktározódott  negatív élményanyagot tudatosítani, feldolgozni, hogy ezáltal egy minőségibb, teljesebb életet élhessünk, s ne ugyanazokat a köröket fussuk továbbra is nap mint nap, keresve az okokat.

Cikkem csak a jéghegy csúcsa a témában. Remélem sok olvasónak nyújt egy támpontot, merre induljon el, s még többekben ébresztegetett gondolatokat.

 

Szerző:Vincze Vilmosné /Nagy Erika/ - Kecskemét
Transzperszonális pszichológus

Már gyerekként is vonzott a lélek világa, először mégis másfelé kanyarodtam el az utamon. Hiába voltam azonban sikeres abban, amit csináltam, valami hiányzott. Majd jött egy 'nagy pofon', ami rávilágított arra, hogy komoly változtatásra van szükség az életemben. Elkezdtem kutatni a miérteket. Ennek egyenes következményeként transzperszonális pszichológus diplomát szereztem Budapesten, s azóta is folyamatosan képzem magam. Tudom, mennyire nehéz kilépni a komfortzónából, s elindulni a változás felé. El kell engedni a régit, hogy jöhessen az új, ami teljes szívet és elhatározást kíván, s rengeteg Énidőt. Ebben segítek azoknak, akik a miértjeikre válaszokat szeretnének, mert különböző nehézségű feladatokkal, problémákkal küzdenek a mindennapjaikban.
www.facebook.com/Gondolatébresztegetők

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére