Jelenlegi hely

Mit csinál a "Csere-bere Veszprémieknek (és környékének)" a Facebookon? Hajrá veszprémi anyukák!

Veszprémben aligha létezik olyan anyuka, aki ne ismerné a "Csere-bere Veszprémieknek (és környékének)  Facebookon lévő, adok-veszek, virtuális babaruha piacot. Már több, mint 4 éve az egyik legnagyobb a városunkban. Akkoriban hiánypótlóként, a ma már 3 gyermekes édesanya, Horváthné Bőczy Anikó hozta létre.

A virtuális piac létrehozásával az volt a célja, hogy összefogja a környékbeli kisgyermekes anyukákat, könnyen, gyorsan és olcsón tudjon gazdát cserélni a gyermekholmi postaköltség nélkül és mindenki szépen tudja öltöztetni gyermekét. Emellett el tudja adni, amit alig használt, de már kinőtt vagy megunt. Szerintem soha nem gondolta volna, hogy egy ekkora közösségé növi majd ki magát.

Anikóval beszélgettünk, aki egy nagyon sokoldalú, kreatív és lelkes anyuka. 

Mi az, amiben segíteni tud ez a csoport az édesanyáknak?

Hogy miben segít az édesanyáknak ez a csoport? Azt tőlük kellene megkérdezni, de mi igyekszünk lehetőséget adni nekik abban, hogy egyrészt eladhassák a már megunt, kinőtt, használt, de jó állapotú ruháikat, tárgyaikat, eszközeiket (az abból befolyt összeget beforgathassák például a gyermek következő méretébe), másrészt pedig megpróbáljuk nekik összegyűjteni a veszprémi szolgáltatásokban a legjobbakat (tapasztalatok, visszajelzések alapján), a friss infókat, lehetőségeket, programokat.

Ezeken felül pedig természetesen igen fontos, hogy kapcsolatok, barátságok jöhetnek létre azáltal, hogy egy termék átadása személyesen történik, vagy egy általunk szervezett program alkalmával már nem csak egy név vagyunk a sok közül, hanem arc is párosul hozzá.

Mi az, amit el lehet adni, vagyis inkább mi az, amit nem?

Olyan termékek árulása engedélyezett, ami a sajátjuk volt, ami valóban feleslegessé vált, vagy kinőtt (tehát pl. a Kínából berendelt sok kis apró új holmit ne itt árulja, hiszen kétlem, hogy a gyerkőcének egyszerre 15 db fogkefe tartóra volt szüksége). Ez a csoport értük jött létre, azokért, akik igyekeznek a családi kasszát megkímélni, akik értékelik, hogy pár száz forintért eladhatják a kinőtt ruháikat és ugyan ennyiért megvehetik a nagyobbat.

Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy csak magánszemélyek áruljanak itt, a kereskedőket, viszonteladókat megkérjük, hogy a tevékenységüket végezzék máshol, akár a saját létrehozott csoportjukban.

A dohánytermékek, vényköteles gyógyszerek, fegyverek, szeszesitalok értékesítése TILOS, habár tudjuk (és erősen reméljük), hogy csak felnőttkorú személyek vannak a csoportban.

Hány tagból áll a csoport?

Jelenleg 2120 főből áll, de ez a szám nem mindig volt ennyi. Az elmúlt 4 évben kétszer is előfordult, hogy a taglétszám elérte az 5000 főt, viszont a magas létszámból adódóan a csoportban egyre több volt a konfliktus, az inaktív tagok, és velük az inaktív termékek. Ennek megoldására mindkét esetben azt láttuk, hogy ha a csoporttagokat aktivitásra ösztönözzük, kiszűrve a passzív személyeket (akik aztán törlésre is kerültek).

Tudjuk, hogy vannak nálunk jelenleg nagyobb létszámú csoportok, de mi vagyunk az egyik legrégebben működő csapat, akik törekednek arra, hogy azok, akik itt vannak, jól érezzék magukat.

Azért egy ekkora csoportot kontrollálni nem lehet egyszerű sem mentálisan, sem időben. Mennyi időt vesz el tőled ez naponta?

Tőlem talán már a legkevesebbet (nem szoktam mérni, nézni), mivel rengeteg segítségem van: az Admin társak és az Admin segédek. Ez viccesen hangozhat, de nélkülük nem működhetne ilyen jól a csoport, hiszen a nap 24 órája nem lenne elég egy ilyen széleskörű csoport működtetéséhez.

A mentális „zsibbasztás” már más kérdés. Úgy gondoltam ez idáig, hogy egy igen türelmes ember vagyok (nem hiába lettem szociálpedagógus), viszont a csoport működtetése és az abban részt vevő tagok segítettek saját magamat is jobban megismernem. Viccet félre téve, ugyancsak az Admin társakra szeretnék e téren hivatkozni, mivel nélkülük ez ezerszer nehezebb lenne. Jó, hogy mindig van kivel megbeszélni az adott szituációkat, akik tanácsokkal látnak el, segítenek. Ezen kívül pedig szerencsére van egy igen jó „fülem”, a férjem. Sokszor nagyon jól jön egy kívülálló, egy külsős, aki az adott szituációban higgadt tud maradni.

Hogy áll össze az admin csapata, kik azok akik segítik a csoport működését? Az életben is jó barátok vagytok?

Vannak az Admin társak (Horváthné B. Anikó profil alatt rejtőznek), akik majdnem ugyanolyan jogkörrel rendelkeznek, mint én. Tehát felvehetnek új tagokat, törölhetnek szabályszegőket, vagy akikre sok a panasz, probléma, létrehozhatnak kérésnek megfelelően új albumokat, törölhetnek képeket, módosíthatnak a szabályzaton, amennyiben az megkívánja. A szolgáltatók, a saját készítésű termékek készítőinek engedélyezése továbbra is az én hatásköröm. Hozzám futnak be a gyűjtések iránti kérelmek, vagy a legvégső döntés egy adott kérdésben.

Az Admin társak összesen négyen vannak, név szerint Csincsa Brigitta, Keszei-Takács Mária (Maja), Fekete Ildikó, Bernáth Viktória. A csapat többször változott (sokat köszönhetek Tanai Erzsébetnek és Pappné Fazekas Rékának), de úgy érzem most egy igazán jó kis társaság jött össze. Nagyon egy „rugóra” jár az agyunk, egy irányba haladunk, ha nem is értünk mindenben egyet, mindig meg tudjuk beszélni a dolgokat, és támogatjuk egymást itt is és a magánéletben is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ők mindig mellettem állnak, és ha kell, kisegítjük egymást.

Az oldal karbantartásában igazán nagy segítségünkre vannak az Admin segédek (jelenleg 10 fő), akik az általuk kiválasztott albumot tartják figyelemmel. Felhívják az eladott termékek törlésére a figyelmet (vagy akár törik azokat), a duplikált képeket rendezik, a kilépett csoporttag fennmaradt képeit törlik. Nélkülük nekünk esélytelen lenne a 144 album folyamatos figyelése és aktualizálása.


HIRDETÉS


A cuki anyucik meglepően profi kereskedőkké és leleményes marketingesekké válnak, de sokszor vitába és veszekedésbe torkollik a beszélgetés. Hogy lehet ezt jól kezelni nektek?

Először is nem csak cuki anyucik vannak itt, hanem cuki apucik, anya- és apajelöltek, nagyszülők, tehát állítólag felnőttek. Ezt azért hangsúlyozom, mert úgy gondolom, hogy a felnőttek rendelkeznek azzal az egyszerű adottsággal, hogy tudnak megfelelően kommunikálni, és be tudják tartani a csoport szabályait. Amennyiben mégis segítségre van szükség, akkor természetesen igyekszünk tanácsokat adni, a szabályzatot értelmezni. A legvégső esetben pedig van egy úgynevezett STOP táblánk, mely kitétele után megkérjük a kedves tagokat, hogy több hozzászólást ne írjanak (különben sajnos törlésre kerülnek), ezzel elkerülve a további konfliktusok kialakulását és ösztönözzük őket arra, hogy a személyes problémájukat próbálják meg privát intézni. Szerencsére ezt a táblát a legújabb csoportfrissítés óta nem igen kellett használni.

Röviden mik a szabályok és hogy tud belépni az, aki esetleg még most találkozik veletek először?

Mivel a csoport titkos csoport, csakis ajánlás (+személyek hozzáadása résznél) útján megy a bekerülés, és ez sem elég önmagában.

Van egy Horváthné B. Anikó nevű profil, melyet az Admin társaimmal együtt használunk, így látjuk, hogy ki kivel mit levelezett, kinek milyen problémája, gondja van, hol tart az új jelentkező felvételének a folyamata, tehát ez felgyorsítja az ügyintézést minden tekintetben.

A szabályzatunkat minden jelentkező megkapja egy egyszerű kérdéssel együtt. Amennyiben nem hajlandó kikeresni a választ, illetve nem akarja a szabályzatunkat elolvasni, azt úgy gondoljuk, hogy annak nem kötelező a csoportunkban lennie. Ez keménynek hangozhat, de a 4 év alatt szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis erre szükség van. A helyesen választ adók pedig természetesen bekerülnek a csoportba.

A szabályzatunk már sajnos nem éppen nevezhető rövidnek, de a benne rejlő pontokat ugyancsak a 4 év alakította ki. Számomra sok pont alapból egyértelmű lenne (ezért nem is volt annó benne), viszont a közkívánat ezt felülírta. Fontos, hogy valóban megunt, használt, kinőtt holmikat csere-beréljenek itt a felnőtt tagok, akiknek nem a haszonszerzés a céljuk, vagy a másikon szerzett 100 Ft. Fontos, hogy várják ki a sorukat (privát nincs foglalás és egyezkedés), hogy tartsák be a megadott limitet, hogy töröljék a már eladott vagy nem aktuális képeiket, hogy beszéljenek egymással felnőttként, és segítsenek egymásnak, amennyiben szükséges. Ha egy játékot ingyen kaptak meg (pl. plüss figura, matrica, stb.), akkor ne kérjenek érte cserébe se pénzt, se semmit, amit másnak meg kell venni, hiszen ennyi erővel fizethetett is volna érte.

Azért ez a csoport messzemenőleg túl szárnyal az egyszerű adok-veszek csoportokon, hisz bármilyen más jellegű kérdéseket is feltehetnek az üzenő falon. Nagyon sok segítséget adnak az anyukák egymásnak, ha jól tudom?

Igen jól. A csoporton belül többféleképpen is szerezhet információt arra vonatkozólag, amit épp keres, vagy amiben segítséget kér. Az albumok között van a „Keresek”, illetve a „Kérdésem van hozzátok” mappa. Ezekben egy általa szabadon választott kép alapján tudja feltenni a kérdéseit a többi csoporttag felé, melyek a későbbiekben a többieknek is hasznos lehet. De lehetőség van közös rendelések, közös programok lebonyolítására is (például hamarosan érkezik a Télapó).

A fájl menüpont alatt jó néhány dokumentum található, többek között a „Veszprémi Kisokos”, a gyermek- és háziorvosi szolgálat címei és elérhetőségei, rendelési idők. Ezeken kívül lehetőségük van a bölcsődés korú gyermekek szüleinek itt feltenni a kérdéseiket közvetlenül a központi bölcsőde vezetőjének, megelőzve a félreértéseket.

És végül miért csinálod, hisz ezért nem kapsz semmiféle fizetséget, de nagyon sok energiát, időt belefektetsz. Mi hajt téged? (esetleg többi admint)

Az lehet, hogy pénzbeli juttatás nem jár érte, de óriási fizetség az, amikor rád köszönnek és megköszönik a csoportért végzett munkát és a bele fektetett energiát az utcán, a biztosítónál, a kórház regisztrálójánál, vagy épp egy bármilyen vizsgálatnál, a kormányablakban, vagy csak a játszótéren. A csoport lehetőséget ad mindenkinek megismerni a körülöttünk/körülöttük élőket (nem csak kismamákat és gyerkőceiket), programokat kínál, ahol szeretek – és úgy veszem észre a tagok is szeretnek - összefutni személyesen is, hiszen olyan kicsi ez a város és mégis olyan színes. Én úgy érzem sokkal gazdagabb lettem azáltal, hogy a csoport végett ilyen sok mindenkit ismerhettem meg, és szerintem ezzel vagyunk így egy páran. Ezért is van az, hogy ha vannak is hullámvölgyek (mert lássuk be vannak bőven), tovább küzdünk, és visszük a csoportot mindig valami (remélhetőleg) jó irány felé az admin társaimmal együtt.

Ez valóban egy nagyon remek kezdeményezés, családok százainak nyújt segítséget, nem csak a babaruhák eladásában, de az ismerkedésben és a barátságkötésben is. Hiszen Veszprém egyik legnagyobb kisgyermekes közösségi terét adja a virtuális világban, ahol én is szívesen vásárolok.

Hajrá lányok csak így tovább, én kitartást és sok erőt kívánok Nektek ehhez a remek munkához!

 

Szerző: Veszprémimami

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Partnereink