Jelenlegi hely

A száraz, repedezett sarok

Repedezett sarokról beszélünk, amikor az érzékeny bőr a lábfej alsó részén nagyon kiszárad, felhasad és fájdalmas repedéseket, hasadásokat hagy maga után a sarkon.

A láb komolyabb kiszáradásának számos oka lehet:

 

  •  időjárás
  • dehidratált bőr, nem elegendő vízfogyasztás
  • nagyon forró vízzel és/vagy gyakran és/vagy hosszú ideig tartó zuhanyzás
  • durva, szárító hatású szappan használata
  • szárazra súrolt láb
  • mechanikai tényezők pl. gyaloglás, hosszú ideig tartó állás, nyitott cipők
  • elhízás
  • cukorbetegség

A repedéseket általában a nem megfelelő hidratálás okozza. Verejtékmirigyek a talpon és a tenyéren nagy mennyiségben találhatók, ezért a test párolgása ezeken a területeken elég nagy. A láb szinte folyamatosan verejtékezik, ami azt eredményezi, hogy a bőr ezen a területen elveszíti nedvesség tartalmának jelentős részét, kiszárad. A láb esik legtávolabb a szívtől, így a napi folyadék bevitelből ide jut a legkevesebb.

Járás közben sok embernek a sarkon vékonyabb- vastagabb bőrkeményedés alakul ki, mely a bőr védekező mechanizmusa miatt jelenik meg. A lábra nehezedő súly miatt ez a rugalmatlan szaru, esetenként bereped. Ezek a repedések nem csak fájdalmassá teszik a járást, hanem súlyos fertőzésekhez, betegségekhez is vezethetnek, mivel lehetővé teszik a baktériumok és vírusok bejutását a szervezetbe. Itt már nem elegendő a hidratáló lábápoló krém használata, pedikűrös szakember munkáját kell igénybe venni.

 

Kezelés:

A kezelésnek a repedéseket körülvevő kemény bőr csökkentéséből, a repedések kitisztításából és a bőr nedvességpótlásából kell állnia. Ez nem olyan egyszerű, mivel a sarok peremén található bőr különösen vastag. Ebben az esetben érdemes szakembert felkeresni ennek eltávolítása céljából.

A láb rendszeres otthoni ápolása is nagyon fontos! Tisztálkodás után nedves kerámia vagy papír sarok reszelővel dörzsölje át a sarok bőrét! Ne használjon fém reszelőt, mert az lemarja a bőrt, ami sérülékeny lesz! Ügyeljen arra, hogy a kerámia vagy a papír sarokreszelő minden esetben nedves legyen! Szárazon reszelt repedések tovább repednek! A reszelés után urea tartalmú sarok balzsam használata ajánlott, mely elősegíti a repedések összehúzódását, megakadályozza a további  repedések kialakulását azáltal, hogy megfelelő módon hidratálja a láb bőrét. FONTOS! A láb bőre száraz, vízre van szüksége nem zsírra! Zsíros, olajos készítmény nem oldja meg a száraz repedezett sarok problémát.

Szalonban történő kezelés estén különösen ajánlott paraffinos lábápolást kérni, mely elősegíti a hidratáló anyagok hatékonyabb bejutását, jobb felszívódását és megakadályozza a víz kipárolgását, filmréteget alkotva a bőrön.

Ellenőrizze cipőit és járását, hogy eldönthesse, hozzájárulnak-e a problémához.

Konzultáljon pedikűrösével vagy orvosával arról, hogy a talpbetét jó ötlet-e járásmódja megváltoztatásához a megvastagodott bőr kialakulásának megelőzése érdekében.

A rendszeres karbantartás a legjobb módszer a probléma újbóli előfordulásának megakadályozására.
 

 

 

Emerencia –Test&lélek Pedikűr, lábápolás, talpmasszázs

Bejelentkezés: 0670 940 4243

 

 

 

 

 

Szerző: Simon Csilla Emerencia

 

Olvassa el korábbi cikkünket is! Tavaszi Lábápolás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére