Jelenlegi hely

A magyar tehetségprogramok 350 ezer fiatalt érnek el

A magyar tehetségprogramok 350 ezer fiatalt érnek el - mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyar Templeton Program nyitórendezvényén szombaton Budapesten.

 

 

Balog Zoltán elmondta: tavaly 333 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát a nemzeti tehetségprogramra, amely a kormányzati hozzájárulással együtt 2,8 milliárd forintot jelent, ez - emelte ki - nemzetközi összehasonlításban is nagy eredmény. A miniszter köszöntőbeszédében kifejtette, hogy a tehetségeket - erejéhez mérten - mindenkinek gondoznia, a tehetséges fiatalokat segítenie kell, hiszen a tehetségből kibontakozó siker a mindennapokban is megjelenik.

A tárcavezető úgy fogalmazott, a most kiválasztott fiatalok biztosak lehetnek abban, hogy nem maradnak egyedül tehetségük kibontakoztatásában, hiszen a Magyar Templeton Program is azért indult, hogy azok, akik erre érdemesek, komplex támogatást kaphassanak. Balog Zoltán megjegyezte, hogy kevés olyan programot ismer, amely egyértelműen független a kormányoktól, de a most útjára indított program ilyen. A program előremutató és reményt keltő összefogás - tette hozzá.

Balog Zoltán kitért arra: tavaly hirdettek először olyan ösztöndíjprogramokat, amely a tehetséges fiatalok családjának jelent havonta nagy segítséget. A nemzeti tehetségprogramon keresztül tanulmányi, tudományos diákolimpiai versenyeket tartanak, és a roma fiataloknak a roma szakkollégiumok rendszerében személyre szabott programokat alakítottak ki, amelyekbe már a határon túlról is be lehet kapcsolódni.
    A sikeresség azon is mérhető lesz - mondta -, hogy a mostani tehetségesek később tehetséget segítő emberekké válnak-e. Balog Zoltán úgy vélte, hogy a Magyar Templeton Program az a "védőháló", amely sok magyar tehetségnek nyújt biztonságot.
    

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke fontos célnak nevezte, hogy a magyarországi tehetségekből egy se vesszen el. Mint mondta, a tehetség arra kötelezi az embert, hogy a közéletben aktívabban vegyen részt. Az Akadémia székházában tartott rendezvényen Lovász László kiemelte, fontos, hogy a Templeton Programban legyen utánpótlás a többi között a tudomány, a kultúra, sport területén. 

Az MTA elnöke úgy fogalmazott: "A tehetség nem jelent ingyenjegyet a könnyű élethez." A tehetség elkötelezettséget jelent, hiszen azt kibontakoztatni, kamatoztatni kell, nagyobb, mélyebb, felelős, higgadt, de aktív részvételt kíván az egyéntől - mondta. Lovász László szerint a kiválóságok előtt kinyílik a világ, és lehetőséget kapnak arra, hogy a más országokban folyó kulturális, tudományos tevékenységekkel ismerkedjenek.

A most indult Magyar Templeton Program keretében felavatták az első magyar junior Templeton-fellow-kat, a kiválasztott 315 fiatal egyéves, személyre szabott tehetséggondozó programban vehet részt. A kiemelkedő kognitív képességekkel rendelkező fiatalok közül 217-en a 10-19 éves, 98-an a 20-29 éves korosztályból kerülnek ki.

Fotó: www.kormany.hu / Bartos Gyula / EMMI

A Csermely Péter hálózatkutató professzor vezette programban a beválogatott fiatalok egy éven keresztül mentorok által vezetett, 8-12 tagú közösségek tagjaivá válnak. Minden tehetség az érdeklődési körére szabott egyéni haladási tervet kap, ám saját felelőssége és döntése, hogy a lehetőségek közül mely programokkal él majd. Az első három hónap a fellow-k ismerkedési időszakáról szól: amellett, hogy elkezdik a munkát egyéni mentoraikkal, intézménylátogatásokon és workshopokon vehetnek részt. 

A Magyar Templeton Program fő támogatója a honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint a Templeton World Charity Foundation. Az alapítványt Sir John Templeton (1912-2008) amerikai születésű brit üzletember hozta létre azzal a céllal, hogy olyan programokat támogasson világszerte, amelyek az élet és a világegyetem nagy kérdéseire keresik a választ, és olyan kivételes tehetségeket karoljon fel, akik érdemben tesznek az emberiség boldogulásáért.

 

Forrás: MTI

Képek: www.kormany.hu / Bartos Gyula / EMMI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére