Jelenlegi hely

Megfelelő cipő a pedikűrös szemével

A nap jelentős részét cipőben töltjük, ám nem mindegy, milyenben. A cipő legyen a viselője lábához és a funkcióhoz illő. Egy megfelelő cipő akár egész napra kényelmet és megfelelő tartást ad a láb számára.

A láb boltozatainak megfelelően a terhelés álláskor a sarokra és a két szélső lábujj tövére esik egy háromszöget alkotva.

Sokan kedvelik a tűsarkú cipőket, azonban a négy centinél magasabb sarok semmiképpen nem ajánlott, mivel a talpizmok elgyengülését eredményezi. A magas cipősarok átrendezi a testsúly elhelyezkedését, vagyis nem a sarokra vagy a láb középső részére esik a testsúly kétharmada, ahogy normális esetben, hanem a láb elülső részére, a harántboltozatra, ami viszont nem képes ekkora terhelést elviselni. Ezért az itt lévő szalagok, izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a láb harántíves szerkezete tönkremegy. A túl magas sarok másik kellemetlen következménye, hogy (ha az előrész szűk) a láb lecsúszik, beszorul a szűk előrészbe, a lábujjak összenyomódnak, torzulhatnak (bütyök, kalapácsujj, torlódó lábujjak megjelenése), és a láb bőre is sérülhet (vízhólyag, bőrkeményedés, tyúkszem kialakulása). A magassarkú cipők különösen nagy terhelést jelentenek a hát számára. Voltaképpen a nőket érintő legtöbb hát- és lábprobléma („kacsatartás”, térdizületi problémák) kialakulásáért a magassarkú cipők tehetők felelőssé.

Ugyanúgy a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett "balerinacipő" sem ajánlott. Az ilyen cipőben az Achilles-ín feszül túl, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz.

A megfelelő cipő

  • jól tartja a bokát, a sarokcsontot, sarokmagassága maximum 4 cm. 
  • Talpa rugalmas, hajlékony (de nem túl puha), hogy az izmok dolgozhassanak. (A túl vékony, vagy túl puha talpú cipő ugyanis az Achilles-ín fájdalmait okozhatja, a túl vastag, merev talp pedig amiatt okozhat lábfájdalmakat, hogy nem segíti eléggé a lábfej átgördülési mozgásfázisát.) 
  • A jó cipő anyaga lehetőleg bőr és jól szellőzik.

Fontos megemlíteni, hogy a különféle tevékenységekhez különböző lábbeli viselése ajánlott, így más utcai viseletre, túrázáshoz, sportoláshoz, mivel ezek az adott tevékenységhez megfelelően speciálisan kialakított szerkezettel rendelkeznek.

Legyen megfelelő a méret, ne szorítson a cipő, ugyanakkor ne lötyögjön a láb a cipőben.

Nemcsak a rosszul megválasztott új, hanem a több éve folyamatosan használt, viseltes, kitaposott lábbeli is okozhat kellemetlenséget, bajt. Ha ugyanis a cipő hátsó kérge elveszíti a tartását, instabil lesz benne a láb, ami bokatáji fájdalmakhoz vezet. Az sem tesz jót, ha a kéreg hátul túl magas, vagy túlságosan befelé hajlik, mert ez az Achilles-ín fájdalmát okozza.

Érdemes a délutáni órákban cipőt venni, ekkor lábunk kissé "dagadtabb", mint reggel. Fontos, hogy a cipőt könnyen lehessen le/felhúzni és az adott lábra lehessen igazítani (fűző, tépőzár, csat).

Bármilyen típusú cipőt vagy bakancsot választunk magunknak, egy-egy pluszként hozzáadott speciális talpbetét jobb párnázottságot, kényelemet és stabilabb tartást fog nyújtani. A jó talpbetétek az alapvető funkciók mellett fokozzák a komfort érzetet és emellett támogatják a láb boltozatot is.

A láb anatómiai formájának nem megfelelő, rosszul megválasztott cipő nyomja, dörzsöli a lábat, így kellemetlen sérülések, például vízhólyagok alakulhatnak ki a használata során, sőt, maradandó, vagy legalábbis nehezen gyógyuló károsodásokat is okozhat, ilyen például a bütyök (ennek kialakulásában genetikai tényezők is szerepet kaphatnak), a bőrkeményedés és a tyúkszem.

A leggyakoribb cipőviselési problémák:

  • Szűk orr: a lábujjak összetorlódnak, emiatt a középső ujj felé tolódik minden ujj. Ez kedvez a bütyök kialakulásának, a láb eldeformálódásának. Később a harántboltozat is lesüllyed.
  • Kitaposott cipő: egyenlőtlen terhelést ró a láb boltozataira. A cipő deformálódásától függően más és más probléma alakul ki: lúdtalp, bütyök, tyúkszem, bőrkeményedés.
  • Merev talp: megváltoztatja a lábizmok dinamikáját, ehhez pedig egész testünknek alkalmazkodnia kell. A lábat a rossz cipő viselője kénytelen csapkodni, hogy a gördülés elmaradását pótolja. Ez terheli a végtag egyéb ízületeit és a gerincet is.

Lábujj problémák

  • Szemölcs, tyúkszem és bőrkeményedés: válasszon széles lábujjtérrel rendelkező lábbelit, amely a problémás helyeken megfelelő párnázással rendelkezik.
  • Benőtt köröm: válasszon szandált, vagy nyitott lábujjtérrel rendelkező cipőt.
  • Bütyök: válasszon puha, széles lábujjtérrel rendelkező cipőt vagy szandált. 
  • Kalapácsujj vagy  kavaly-ujj: válasszon széles lábujjtérrel rendelkező, lábujjbetéttel rendelkező lábbelit.
  • Fájdalom a lábujjak tövénél.
  • A láb hátulsó részének problémái: sarkantyú, Achilles- ín gyulladás, Tarsalis alagút-szindróma.
  • Boltozati problémák: lúdtalp, bokasüllyedés

 

Ha már kialakult bármilyen bőrgyógyászati, vagy ortopédiai elváltozás, használjunk megfelelő cipőbetétet, vagy szakember segítségét kérve válasszunk a különféle tehermentesítők közül (erről részletesebben következő cikkemben fogok írni), esetleg speciális lábtornával segítsük a gyógyulást.

Emerencia-Test&Lélek                                                                               

Pedikűr, lábápolás, talpmasszázs

http://emerencia-test-es-lelek.webnode.hu/

0670-940-4243

 

Szerző: Simon Csilla Emerencia

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére