Jelenlegi hely

Új időszakos kiállítás a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontja ad otthont Mészáros József denevérekről szóló fotókiállításának.

A vándorkiállítás a látogatóközpont „Denevér-termének” tematikájához kapcsolódik és 2016. október 15-től jövő év március végéig tekinthető meg.

A nemzeti park igazgatóság működési területe rendkívül gazdag denevérfajokban, ezért is tartjuk fontosnak a 2016-os év emlősének, a denevérnek mind szélesebb körű bemutatását. 

Az aktív denevérkutatás a Bakonyban nem új keletű, már negyed évszázada zajlik. Az országban kevés olyan hely van, ahol ebből a szempontból ennyire rendszeresen és pontosan mérték volna fel a területet. Az évek alatt tanulmányozták többek között a Bakony barlangjait, mint lehetséges denevér-élőhelyeket: ’93 óta a Bakony-régióban a hazánkban előforduló 28 denevérfajból 27-et mutattak ki. A legújabb itt észlelt faj: az alpesi denevér, 2016 augusztusában került elő Veszprémben.

2016-ban az év emlőse a denevér. Mészáros József, a Zirci Természettudományi Múzeum által koordinált Bakony-kutatás denevérkutatója, ennek tiszteletére állította össze kiállítása anyagát, amely először Zircen, a Természettudományi Múzeumban mutatkozott be. A fotók bemutatják a Bakony denevérfajainak nagy részét, és minden jellemző életciklusukból (a téli hibernált állapot mellett a szülőkolóniákról is) találunk képeket. Kiemelnénk azt a nagy patkósdenevért ábrázoló fotót, amely egy 19 évvel ezelőtt gyűrűzött példányt mutat be, amely minden évben szinte mindig ugyanazt a helyet használja a tél átalvására. Igazán érdekes kép a vízi denevér különleges színváltozatairól készített montázs is, amelyből az arany szín igazi kuriózumnak számít még a kutatók számára is.

A kiállítás célja az emberek megismertetése ezzel a titokzatos és csodálatos állatcsoporttal.

 

 

„Amiről elődeink még alig tudtak valamit, ami ismeretlen volt számukra, azt pozitív és negatív hiedelmekkel és babonákkal illették, s ezek a mai napig tartják magukat. Talán, ha jobban megismerik az emberek a denevéreket, akkor könnyebb megszeretni és egyben megvédeni őket. Hiszen, a természetvédelem a hétköznapi embereken múlik elsősorban!” – vallja a kiállítási anyag megalkotója, Mészáros József (Mészi).

 

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kép: pixabay

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére