Jelenlegi hely

10 jó tanács a nyárra

Legyenek terveid, de hagyd, hogy a spontaneitás is vezessen! Néhány tipp, hogy élvezetes legyen a nyár mindenki számára.

1. Figyelj oda önmagadra!

Mit fogsz csinálni, hogy feltöltődj érzelmileg? Milyen tevékenységek frissítenek fel? Ezeket tudatosan tervezd bele a napi/heti programodba. Ne várd meg, amíg kiürül az a bizonyos érzelmi tartály, rendszeresen töltsd fel! Ha otthon vagy, a gyerekek éjjel-nappal veled vannak. Hetente egy este menj el valahová például egy barátnőddel, vagy „cserélj" egy másik anyukával, akinek a gyerekei hasonló életkorúak, mint a tieid, és vigyázzatok felváltva egymás gyerekeire.

Ha teljes munkaidőben dolgozol, akkor sokkal több erőfeszítést igényel, hogy megoldd, hogy a nyáron a gyerekek el legyenek foglalva, illetve hogy hol legyenek. Győződj meg róla, hogy magadra is odafigyelsz, annak érdekében, hogy valóban képes legyél az egész családra odafigyelni.

2. Legyen napirendetek a nyárra is!

Nagyon nehéz a váltás az iskolai szoros napirend és a nyári laza napirend között. Miközben fontos, hogy ne ütemezzünk be minden percet, egy laza napi- vagy hetirend struktúrát adhat a nyári napoknak. Talán lehet a hétfő az úszás napja, kedd a könyvtári nap, szerda egy baráttal összejövős nap, csütörtök a ház és mosás napja, és péntek az „amit akartok nap”.

A heti terv segíthet a tervezésben és egyfajta biztonságot ad a gyerekeinknek. Ez egyben válaszol is a legtöbbet feltett kérdésekre: „Mehetünk strandra?" „Meghívhatom a barátomat?” „Mikor mehetünk a könyvtárba?" Nem feltétlenül CSAK a megjelölt napokon csinálhattok egy bizonyos tevékenységet, de azokon a napokon a gyerekek számíthatnak rá.

3. Határok felállítása

A gyerekek nagyobb valószínűséggel maradnak a határaikon belül, ha valóban tudják, hogy mik azok a határok. Mennyit szabad televíziót nézni? Meddig játszhatnak videojátékokkal? Azt tapasztaljuk, hogy a konyhai időmérő nagyon hasznos lehet videojátékokkal vagy a tévével kapcsolatban: az 1 óra játék / 1 óra szünet határ felállításában.

A fiúk beállítják az időmérőt, mielőtt elkezdenének játszani. (Ha azt látom, hogy videojátékokkal játszanak az időmérő beállítása nélkül, akkor a nap hátralévő részében el lesznek tiltva a videojátéktól.)

4. Mindennapi pihenés

Ha teljes állásban dolgozol ez nagyon fontos neked és a gyerekeknek! Még ha a gyerekek már nem is alszanak délután, nagyon fontos, hogy legyen idejük délután egyedül játszani a testvérek és környékbeli barátok nélkül. Így tanulták meg az idősebb gyerekeim az olvasás és a legózás örömeit. Mi általában 1 órára állítottuk az időmérőt. Amikor az időzítő jelzett, véget ért a pihenőidő.

5. Nyári frissítők készítése

Amikor a gyerekek magukba feledkezve rohangálnak órákig, mindig szomjasak lesznek. Az egyik nyáron rájöttem, hogy a hűtőládába kitett jeges víz, amit a verandán hagytam, mennyi időt, energiát és rendetlenséget takaríthat meg! Minden reggel megtöltöttem egy 15 literes hűtőládát jéggel és vízzel. Nevekkel ellátott poharakat tettem egy tálcára a hűtőláda mellé (a szomszéd gyerekeknek is készítettem ki poharakat!).

Amikor szomjasak voltak, kiszolgálták magukat anélkül, hogy rendetlenséget csináltak volna a konyhában. Tálcára raktam nekik a délelőtti és délutáni nassolni valót is: gyümölcsöt, müzliszeleteket vagy sütit. Ez önállóvá tette őket!

6. Teremts lehetőséget arra, hogy valami újat tanuljatok!

A nyár nagyszerű alkalom arra, hogy a gyerekek valami új készséget tanuljanak meg, mint például a főzés, kertészkedés vagy mosás. Szánj időt arra, hogy megtanítsd őket ezekre, és adj nekik lehetőséget a gyakorlásra. Ha felső tagozatos vagy középiskolás gyerekeid vannak, egy héten egyszer ők lehetnek a felelősek egy étkezésért.

Egy általános iskolás megtanulhatja, hogyan kell mosni, és egy pár mosásért a héten ő lehet a felelős. Ez a gyerekeknek tudatosságot és büszkeséget ad, mivel ők is besegítenek a családnak. Emellett egy életre szóló hasznos tudást szereznek.

7. Csökkentsd az elvárásaidat!

Általában akkor csalódunk a gyerekekkel kapcsolatosban, amikor az elvárásaink nem találkoznak a valósággal.

 • Számíts arra, hogy nyáron rendetlenség lesz.
 • Számíts rá, hogy a testvérek versengeni fognak egymással. Ahol több gyermek van, ez időnként előfordul.
 • Számíts arra, hogy időnként nyafognak majd, főleg, amikor elfáradtak.
 • Számíts arra is, hogy unatkozni fognak, és ne ijedj meg ettől. Az, hogy néha unatkoznak, valójában egészséges a számukra, mert ez elősegíti a kreativitásukat.

Ha lecsökkentjük az elvárásainkat, akkor valójában sokkal elégedettebbek leszünk.

8. Mondjál többször igent!

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem pozitívabban nevelni. Amikor elkezdtem figyelni, hogy hányszor mondom a gyerekeknek, hogy nem, és miért mondok nemet, rájöttem, hogy ezeknek sokszor köze van a saját önző vágyaimhoz. Nem akartam a rendetlenséggel foglalkozni. Nem akartam, hogy számomra kellemetlen dolgok történjenek nálunk.

Nem akartam, hogy még több dolgom legyen. Nem volt vicces belátni mindezt, de igaz volt. A saját önzésem megfosztotta a gyerekeimet az örömtől, ami a gyermeki létből adódik! Tanulj meg igent mondani nekik, és meglátod, a nyár élvezetesebb lesz mindenki számára.

9. Készíts egy ÖTLETBÖRZÉS befőttesüveget!

Egy ponton mindannyian találkozunk az unalommal. Amikor ez történik, általában elmondom a gyermekeimnek, hogy kitalálhatnak valamit, amit csinálnak, vagy én találok nekik valami tennivalót. Érdekes, hogy milyen gyorsan találnak valamit, amivel lekötik magukat. Ha fiatalabb gyerekeid vannak, akkor az ÖTLETBÖRZÉS befőttesüveg is hasznos lehet. Egyszerűen írj le egy-egy dolgot egy cetlire, amiket szeretnek csinálni:

 •  Színezz ki egy képet a Nagymamának!
 •  Írj egy levelet a Nagymamának (és címezz meg egy borítékot)!
 •  Készíts egy erődöt!
 •  Építs egy várat (építőkockákból)!
 •  Kirakózz!
 •  Csinálj “Telet nyáron", és vágj ki hópelyheket!
 •  Csinálj egy teadélutánt!
 •  Írj egy történetet!

Ha nem akarsz ilyen befőttesüveget készíteni, hogy abból húzzon a gyermek egy papírt, akkor készíthetsz egy listát is, ami mindig kéznél van, hogy abból tudj javaslatokat adni.

10. Engedd el magad és élvezd a nyarat!

Mindannyian “tökéletes nyarat” szeretnénk biztosítani a gyerekeinknek, de nem a jó elfoglaltságok és a tökéletes napirend teszi tökéletessé a nyarat, hanem a spontán, nem tervezett dolgok, amik emlékezetessé válnak. Futkározás a locsolócső elől, piknikezés a teraszon, bárányfelhők bámulása, szentjánosbogarak gyűjtése.

Legyenek persze terveid, de hagyd, hogy a spontaneitás is vezessen.

 • Ne felejtsd, hogy a kapcsolatok fontosabbak, mint a feladatok!
 • Légy kreatív, és csinálj néha rendetlenséget!
 • Szónokolj kevesebbet és nevess többet!

Ezek azok a dolgok, amelyek széppé teszik a nyarat.

Fordította: Cross Bori, aki férjével és két kisfiával Budapesten él

Forrás: Hearts at Home 2015.jún.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére